Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tema 11.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
477.7 Кб
Скачать

4. Сутність, мета та об’єкти аудиту у сфері праці

Аудит у сфері праціце періодично проводжувана система заходів зі збору інформації, її аналізу й оцінки на цій основі ефективності діяльності, підприємства з організації праці і регулювання соціально-трудових відносин.

Основна мета аналізу звітності і виконання аудиторської перевірки у сфері праці — це виявлення порушень за такими напрямками діяльності підприємства:

  • застосування законодавства держави;

  • витрати засобів на оплату праці;

  • організація праці;

  • рух кадрів (наймання, звільнення, переведення на іншу посаду);

  • дотримання правил охорони і безпеки праці;

  • організації робочих місць;

  • виконанні плану за трудовими показниками.

Об’єктами аудиту у сфері праці є трудовий колектив, персонал підприємства, його діяльність.

З метою аудиту персонал підприємства і його діяльність представляються у вигляді системи трудових показників, що дозволяють охарактеризувати:

  • результативність, ефективність функціонування трудового потенціалу;

  • ефективність організації соціально-трудових відносин;

  • ефективність систем мотивації й оплати праці;

  • раціональність методів оцінки праці;

  • ефективність організації робочих місць, розподілу робіт;

  • ефективність використання робочого часу тощо.

Зауважимо, що оцінка ефективності діяльності трудових ресурсів може розглядатися як головна мета аудиту у сфері праці. Оцінки ефективності організації соціально-трудових відносин, систем мотивації й оплати праці та інші можуть виступати етапними, проміжними, супровідними цілями аудиту.

Аудит дозволяє переконатися у взаємній відповідності діяльності підприємства з управління персоналом і стратегії його розвитку, а також взаємній відповідності регламентації соціально-трудових відносин і законів, правил, інструкцій і методик, що визначають цю діяльність. За результатами аудиторської перевірки можуть бути визначені напрямки для встановлення чи зміни удосконалення стандартів. Перевірка сприяє кадровим перестановкам, які поліпшують якісний склад трудових ресурсів, просуванню більш перспективних співробітників і розвитку їхньої творчої активності. Стосовно роботи безпосередньо з кадровими службами підприємства, то аудит дозволяє підвищити роль кадрових служб, наблизити їхню діяльність до мети і завдань підприємства, загострити їхню увагу на найважливіших питаннях.

Так, недбалість фірми, робітника чи третьої сторони може призвести до різних видів збитку для підприємства чи для робітника. Фізичний збиток може бути наслідком порушення правил водіння транспортних засобів, неправильної експлуатації устаткування і недотримання правил техніки безпеки. Підприємство може зазнати матеріальної шкоди через недбале поводження з готівкою, розтрати фондів і пошкодження устаткування, випуск неякісної продукції.

Існує широкий діапазон заходів відповідальності підприємства чи робітника за нанесений збиток. Як працівники, так і підприємство можуть нести відповідальність за виробничий травматизм, інші порушення, виявлені в результаті аналізу звітності та перевірки на підприємстві стану справ. Встановлення винного повинне диктувати і спосіб усунення підприємством відповідного збитку. Розмір і розподіл витрат на страхування, професійну підготовку робітників і техніку безпеки на підприємствах можуть бути різними. Відносні витрати постійно змінюються, тому підприємства повинні враховувати і зміни в продуктивності праці, в тарифах оплати праці, конкурентоспроможність робочої сили, співвідношення “витрати — випуск”, зміни у виробничих можливостях та зміни набору додаткових благ тощо.

Багатогранність і різноманітність цілей аудиту у сфері праці і соціально-трудових відносин дозволяє ставитись до цієї процедури як до складного явища, що заслуговує на детальне вивчення.

Аудит у сфері праці може бути розглянутий у трьох основних аспектах: організаційно-технологічному, соціально-психологічному та економічному.

В організаційно-технологічному аспекті, аудит у сфері праці — це перевірка документації й аналіз показників, що свідчать про легітимність і ефективність діяльності підприємства. У вітчизняній економіці праці аналіз трудових показників на підприємствах завжди розглядався як невід’ємний елемент організації праці і трудових відносин. У цій сфері був накопичений певний конструктивний досвід, який може і повинен бути ефективно використаний. У західній практиці аудит у сфері праці, зазвичай, включає аналіз даних, що відносяться до програм розвитку трудових ресурсів, у тому числі показників плинності кадрів, скарг, прогулів, невиходів на роботу, виробничого травматизму, ставлення персоналу до роботи і ступеня задоволеності працею.

У соціально-психологічному аспекті, аудит у сфері праці — це оцінка соціально-трудових відносин на підприємстві, що включає поряд з вивченням документації проведення самостійних опитувань, анкетувань, індивідуальних і колективних бесід, інтерв’ю з працівниками різних рівнів і категорій. У такий спосіб виявляється оцінка працівниками соціально-трудових відносин на підприємстві, основних факторів трудової мотивації і резервів удосконалення діяльності підприємства із суб’єктивних позицій.

В економічному аспекті, аудит у сфері праці — це визначення:

  • конкурентоспроможності підприємства в трудовій сфері, що оцінюється шляхом порівняння економічних і соціальних показників діяльності підприємства із законодавчо встановленими нормами і нормативами або із середніми і кращими в галузі показниками на аналогічних підприємствах;

  • ефективності функціонування служб управління трудовими ресурсами, виявлення їхньої ролі в підвищенні конкуренто-спроможності підприємства;

  • економічної ефективності аудиторської перевірки, порівняння витрат на її проведення з результатами.