Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sluzhba_bezpeki_pidpriyemstva_yak_nayvazhlivish...docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
56.76 Кб
Скачать
  1. Служба безпеки підприємства як найважливіший елемент комплексної системи безпеки суб*єкта підприємництва

Слу́жба безпе́ки підприє́мства — підрозділ підприємства, який створюється з метою забезпечення безпеки підприємства шляхом реалізації політики безпеки.

Забезпечення всебічної безпеки підприємства потребує створення спеціального підрозділу з метою реалізації захисних заходів - служби безпеки. Створення служб безпеки обумовлено загостренням конкурентної боротьби на зовнішньому та внутрішньому ринках та поширенням промислового шпіонажу. Створення служб безпеки відображає об'єктивну потребу ділових кіл у зменшенні комерційних ризиків та підвищенні безпеки підприємницької діяльності. Як правило, ці служби очолюють колишні співробітники правоохоронних органів чи відставні офіцери розвідки та контррозвідки. Значна частина працівників - особи, які раніше приймали безпосередню участь у вирішенні питань забезпечення безпеки в державних установах.

Служба безпеки підприємства створюється залежно від величини самого підприємства. Як правило, такі служби в основному створюються на великих підприємствах. В окремих випадках залежно від важливості вони можуть створюватись і на середніх підприємствах.

В усіх інших випадках безпеку малим і середнім підприємствам забезпечують місцеві органи внутрішніх справ або при державній службі безпеки.

Створення СБП має бути стратегічним рішення керівництва підприємства. Адже сама по собі наявність чи відсутність цього підрозділу не є вирішальною у забезпеченні безпеки підприємства як стану захищеності його головних інтересів (не тільки економічних). Головним має бути розуміння з боку керівництва необхідності розробки, прийняття та реалізації політики безпеки підприємства як складової частини стратегії розвитку підприємства.

При створенні СБП повинні враховуватися розміри підприємства, наявність реальних чи потенційних загроз господарській діяльності, оцінка ризиків цієї діяльності, бажані результати від створення СБП.

Види діяльності СБП в ідеалі повинні збігатися з напрямками реалізації політики безпеки підприємства, яка в свою чергу повинна відображати реальні інтереси підприємства.

Ключовими видами можуть бути:

  • Аналіз зовнішнього середовища (партнери, клієнти, постачальники, конкуренти).

  • Робота з персоналом:

    • проведення тестування з метою виявлення прихованих інтересів кандидата при прийнятті на роботу,

    • постійне роз'яснення необхідності дотримуватися законодавства персоналом,

  • Аналіз потенційних загроз безпеці.

  • Охорона вищого керівництва підприємства та критичних ресурсів госп. дільності.

  • Протидія промисловому шпигунству.

Напрямки діяльності

Забезпечення:

  • Економічної безпеки.

  • Інформаційної безпеки.

  • Кадрової безпеки.

  • Ресурсної безпеки і т.ін.

Залежно від обсягу виконуваних завдань для роботи по окремим напрямкам можуть створюватися підрозділи СБП або окремі служби (напр., служба інформаційної безпеки, служба економічної безпеки тощо), які можуть підпорядковуватися СБП або ні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]