Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sluzhba_bezpeki_pidpriyemstva_yak_nayvazhlivish...docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
56.76 Кб
Скачать

8. Методи оцінки діяльності служби безпеки підприємства

9. Організація контрольно-пропускного режиму на підприємстві

Досить - ефективною вважається така організація охорони, яка не дозволяє суб'єктам злочинної діяльності знайти лазівку в режимі безпеки і можливість припинення злочинних дій на самій ранній стадії їх аж до застосування спеціальних засобів.Контрольно-пропускний режим - це система організаційних і технічних заходів, яка служить для захисту матеріальних і нематеріальних цінностей організації. Він встановлює порядок переміщення по території підприємства власних співробітників і відвідувачів, а також рух транспорту і матеріальних ценностей. Це досягається шляхом використання системи контрольно-пропускних пунктів.

Служба безпеки підприємства - розробляє основні заходи виходячи із специфіки об'єкта, які оформляються у вигляді інструкції про контрольно - пропускному режимі. Після затвердження цього документа керівником підприємства відповідальність за виконання контрольно-пропускного режиму покладається на начальника служби безпеки (охоронного агентства). У його завдання входить доведення до відома всіх співробітників правил контрольно-пропускного режиму, а також контроль їх виконання співробітниками служби охорони: черговими по КПП, контролерами і охоронцями.

Конкретний вид контрольно-пропускного режиму залежить від структури підприємства, розташування його будівель і приміщень. При його створенні враховуються основні потоки руху людей і транспорту. Крім цього, різних об'єктів присвоюється певна категорія: загальнодоступні, закриті, обмежено доступні. Існує декілька видів перепусток. Це можуть бути постійні, тимчасові, разові і матеріальні перепустки.

Постійні перепустки видаються співробітникам, прийнятим на постійну роботу, а також робітникам інших організацій що постійно обслуговують об’єкт.

Тимчасові перепустки видаються особам, працюючим по контракту, прикомандировані до підприємства та іншим. Строк дії і порядок оформлення тимчасових перепусток визначаються інструкцією про контрольно-пропускний режим.

Тимчасові перепусткиможуть бути як з фотографією так і без.

Разові перепустки видаються на одну особу і тільки для разового відвідування ОВС. Перепустка оформляється і діє лише при наявності документа, що встановлює особу.

Разові перепустки дійсні для входу на територію на протязі певного часу. Контроль за відвідувачами по разовому пропуску виконується з допомогою відмітки, де вказується час відвідування і підпис особи, що прийняла відвідувача. Разова перепустка забирається на КПП черговим при виході відвідувача. При виявленні особи, яка отримала разову перепустку і не вийшла з об’єкта по закінчення строку дії перепустки приймаються міри по виявленні особи і причин затримки. Прізвища осіб, які відвідали об’єкт можуть записуватися в спеціальну книгу.

Матеріальні перепустки для вивозу і ввозу товарно-матеріальних цінностей видаються особами начальницького складу, які несуть відповідальність за збереження матеріальних цінностей. 

Реалізація контрольно-пропускного режиму вимагає створення контрольно-пропускних пунктів (КПП), які можна розділити на дві групи:-КПП для проходу людей -КПП для проїзду транспорту.

Будь-який контрольно-пропускний пункт обладнується системою контролю доступу, телефонним зв'язком, тривожною сигналізацією та системою відеоконтролю. На ньому може передбачатися кімната для огляду, кімната для охорони, камера зберігання і т. д. На КПП для проходу людей в якості засобів контролю доступу найчастіше використовуються різні турнікети, як правило, електромеханічні. КПП для проїзду транспорту, крім системи контролю доступу: воріт або шлагбаума, повинна мати площадку для огляду. Проектування цих майданчиків проводитися з урахуванням того, щоб розміщення будь-якого виду транспорту не перешкоджало рухові. Транспортні КПП можуть обладнуватися вагами, оглядової ямою або естакадою для огляду вантажів.

Контрольно-пропускний режим - це обов'язковий елемент будь-якої системи безпеки. Його організація повинна проводитися з урахуванням загальної стратегії безпеки підприємства, специфіки виробництва та розташування будівель і приміщень.

Для контрольно-пропускного режиму важливе значення має правове закріплення, що оформляється в вигляді інструкції. Використання технічних засобів для підтримки  контрольно-пропускного режиму також потребує створення відповідної інструкції. 

При розробці інструкції про контрольно-пропускний режим визначаються види і групи перепусток, які будуть діяти на підприємстві.

Для контролю доступу можуть використовуватися різні турнікети. Турнікети призначені для керування потоками людей і регулювання входу (виходу). Останнім часом найбільш широке поширення одержали електромеханічні турнікети. Електромеханічні турнікети, на відміну від громіздких і незручних у керуванні механічних, легко управляються з пульта охоронця й можуть працювати в складі автоматизованої системи контролю доступу.

Для здійснення надійного контролю частіше використовуються "нормально закриті" турнікети: роторні турнікети-вертушки й хвіртки. 

Прохід співробітників і відвідувачів на територію об'єкта, в окремі підрозділи й назад здійснюється через контрольно-пропускні пункти по встановленим на об'єкті пропускам. Пропуск повинен бути основним документом, що дає право на прохід. 

Висновок: використання технічних засобів для організації контрольно-пропускного режиму сприяє скороченню часу на перевірку документів, виключенню помилок охоронця при пропуску співробітників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]