Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ по експертизі.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
129.02 Кб
Скачать

IV. Звітно-підсумковий етап.

4.1 Представлення результатів людині, яка звернулася за запитом

Міністерство юстиції України український центр судових експертиз

03150, Україна, м. Київ, вул. Предславинська, 43/2

Висновок психологічної експертизи

№ 7075

по цивільній справі № 80/06-09

складено «17» серпня 2011 р.

І. ВСТУП

15 серпня 2011 р. в український центр судових експертиз за постановою суду

№ 441 про призначення психологічної експертизи поступили матеріали цивільної справи № 80/06-09, а саме аудіозапис судового засідання від 10.08.11р. та копія позовної заяви по даній справі.

На вирішення експертизи поставлені такі питання:

  1. Чи є ситуація, що досліджується за справою, психотравмувальною для Талько Ольги Михайлівни? Якщо так, то чи завдані Талько Ользі Михайлівні страждання (моральна шкода)?

  2. Чи спричинені Талько Ользі Михайлівні страждання (моральна шкода) за умов ситуації (дах сусідської прибудови перекриває краєвид з вікна спальні позивачки), що досліджуються у справі? Якщо Талько О.М. завдані страждання (моральна шкода), який можливий розмір становить грошова компенсація їй за завдані страждання (моральної шкоди)?

Короткий виклад обставин справи

«Позивачка живе в приватному будинку, частиною якого вона володіє. Купивши частину будинку, вона прибудувала ще частину та другий поверх. Живе одна. З вікон її спальні простягається краєвид місцевого кар’єру та природи, яким вона насолоджується щоранку. Власне, цей краєвид став вирішальним фактором при купівлі частини цього будинку.

16 липня вона поїхала у відпустку. Повернувшись 26 числа вона побачила, що за час її відсутності сусід прибудував до її стіни свій перший поверх, таким чином не просто використавши стіну її прибудови як свою, а ще й своїм дахом першого поверху перекрив весь краєвид з вікон другого поверху. Тепер з вікон своєї спальні позивачка бачить лише сірий дах сусіда, і ніякого краєвиду.

Обурена цим фактом, позивачка звернулась в суд, вимагаючи знесення прибудови сусіда під її вікнами та компенсації моральної шкоди за позбавлення естетичної насолоди від краєвиду з вікон, обґрунтовуючи це тим, що краєвид був найкращим що було в цьому будинку, а тепер вона позбавлена можливості отримувати від цього насолоду. За її словами сам факт прибудови сусіда ввів її в шок, зіпсував настрій після відпустки, а сірий дах з вікон вбиває настрій щоранку, призводить до депресії та моральних страждань. За свої страждання позивачка вимагає від сусіда 10 тисяч гривень.»

Проведення експертизи доручено старшому науковому співробітнику Київського обласного центру судових експертиз Бойко Катерині Вікторівні, яка має вищу психологічну освіту, 2-й кваліфікаційний клас судового експерта по спеціальності 14.1 «Психологічні дослідження» (свідоцтво 512) та стаж експертної роботи з 2008 р.

Про кримінальну відповідальність по ст..384 Кримінального кодексу України (завідомо неправдиве показання) експерт попереджений:

______________ К.В.Бойко

Довідково-нормативна література:

  1. Платонов К.К. Краткий словарь системы психологических понятий. – М., 1981.

  2. Краткий психологический словарь/Под общ. ред. А.В. Петровского, М.Г. Ярошевского – Ростов н/Д, 1998.

  3. Психологическая энциклопедия/Под ред. Р.Корсини и А. Аурбаха – Питер, 2003.

  4. Общая психология /Под ред. А.В. Петровского. – М., 1977.

  5. Дулов А.В. Введение в судебную психологию. – М., 1969.

  6. Грищук О.В. Право людини на компенсацію моральної шкоди (загальнотеоретичні аспекти). 2002р.

  7. Ильин Е. П. Эмоции и чувства. - СПб: Питер, 2001. - 752 с.

  8. Изард К. Эмоции человека. - М., 1980.

ІІ. ДОСЛІДЖЕННЯ

Для вирішення поставлених питань досліджені всі матеріали справи та використаний психодіагностичний метод дослідження - кольоровий тест Люшера, спрямований на дослідження емоційної сфери особистості підекспертної.

Тест Люшера складається з восьми кольорових карток, які досліджуваний розкладає в порядку симпатій. Тобто перший колір – той що сподобався найбільше, потім той, що найбільше сподобався з тих, що лишились…і т.д.

Ось так виглядають кольори зі своїми порядковими номерами:

0

1

2

3

4

5

6

7

Кожен колір має свій порядковий номер (від 0 до 7), який використовується при інтерпретації даних. Тест складається з двох частин – по суті він проводиться двічі, оскільки при першому виборі кольорів людина вибирає свідомо і старається контролювати свій вибір. При повторному виборі результати зазвичай є більш правдивими, тому аналізується вибір №2.

Глибинні результати отримуються завдяки порівнянню кожної пари кольорів, що розташовані поряд, аналізується порядковий номер кожного з кольорів, чи є цей колір основним чи додатковим тощо.

Результати виборів підекспертної були об’єднані в певну табличку, яка рекомендована М.Люшером для зручної інтерпретації тесту.

!

!!

3!

К

К

Б

Б

+

+

*

*

=

= -

-

-

3

2

6

0

1

4

5

7

6!

3

6

7

0

2

1

4

5

+

+

+

*

*

-

-

-

К

К

К

Б

Б

!!

!

!

!!

Аналіз отриманих даних:

Існуюча ситуація

(*6*0): Занадто ослаблена, щоб мобілізувати себе для досягнення власних цілей. Відчуває себе покинутою, бажає позбутись від багатьох проблем та отримати надійний захист. Хоче, щоб її любили.

Джерело стресу

(-1-4): Стрес та занепокоєння викликані емоційним розчаруванням. Емоційні стосунки не ладяться, викликають розчарування та депресію. З одного боку, вона хотіла б звільнити себе від власних обтяжуючих прив’язаностей. З іншого боку, вона не хоче втратити все і отримати лише нове розчарування. Ці протиречиві емоції посилюються до такої сили, що вона хоче їх повністю подавити і сховати за високомірною та жорсткою поведінкою.

(-4-5): Розчарування призвело до зростання підозрілості по відношенню до інших людей, відстороненості від них. Досліджувана подавляє свій природний ентузіазм і уяву, опасаючись, що в кінцевому результаті вона опиниться посеред руїн повітряного замку. Вважає, що її обманюють та принижують. Старається триматись в стороні від інших людей. Постійно прагне з’ясувати наскільки щирі люди в своєму доброму відношенні до неї. Ця підвищена настороженість легко переростає в підозрілість та недовірливість.

Якості, що знаходяться в резерві (відсутні):

Дуже емоційний. Використовує потенціал на всі 100%.

Бажана ціль

(+3+6): Відкладає свої честолюбиві плани та відмовляється від бажання підняти свій престиж, так як уникає глибокого аналізу свого життєвого оточення. Надає перевагу слідувати за своїм бажанням досягнути зручних умов і забезпечити свою особисту безпеку.

(+6+7): Ставить перед собою ідеалізовані та ілюзорні цілі. Відчула гірке розчарування і відвертається від життя, відчуваючи втому та відразу. Хоче все забути та прокинутись в ситуації, в якій не буде проблем, все буде легко і зручно.

Існуючі проблеми

(+6-4): Відчуває розчарування. Опасається, що немає смислу ставити нові цілі. Такий стан викликав у неї занепокоєння, відчуття порожнечі і презирство до самої себе. Відмовляється визнати існування проблем, і це штовхає її до своє вільних та зухвалих дій.

(+3-5): Прагне діяти вільно та бажає, щоб її нічого не стримувало. Однак ці прагнення обмежуються її потребою уявляти світ дуже раціонально побудованим та занадто регламентувати свої дії.

Отже, проаналізувавши отримані результати, ми можемо говорити про такі особливості та тенденції в емоційній сфері підекспертної:

Рівень тривожності зростає. Відчуває своє безсилля, прагне захисту, прагне щоб її любили. Емоційне розчарування, депресія, страх втратити все – все це приховується за жорстокою та високомірною поведінкою. Розчарування призвело до відстороненості, підозрілості по відношенню до інших. Вважає що її обманюють та принижують, старається триматись осторонь. Недовірливе ставлення до оточуючих. Відмовляється від перспективних планів майбутнього заради особистої безпеки. Розчарувався в якійсь досконалій цілі, яка опинилась недосяжною, тепер відчуває втому та відразу, прагне опинитись в ситуації, де все просто і легко. Відчуває себе спустошеною, схвильованою, можлива часткова відраза до себе. Відмовляється усвідомлювати наявність проблем. Прагне свободи, однак сама її і обмежує в цілях власної безпеки.

З метою надання відповіді на питання щодо зв’язку моральних страждань та предмету позову з підекспертною була проведена діагностична бесіда, в ході якої було з’ясовано, що до психотравмуючої ситуації приїзду з відпустки та спостерігання сусідського даху у вікнах, Ольга Михайлівна була задоволена своїм життям, вела активний спосіб життя, мала нормальний емоційний стан. Саме ситуація обмеження в естетичній насолоді краєвидом, як підекспертна сама називає цю потребу, призвело до проблем в емоційній сфері.

ВИСНОВКИ

  1. Ситуація, що досліджується за цивільною справою, є психотравмуючою для Талько Ольги Михайлівни. Внаслідок утворення даної ситуації Ользі Михайлівні були завдані страждання, які можна розцінювати як моральну шкоду.

  1. Страждання спричинені саме за умов ситуації, що досліджується в справі, а саме страждання були викликані перешкодою в задоволенні естетичної потреби спостерігати краєвид з вікон спальні.

В розмір моральної шкоди слід врахувати витрати на послуги психолога, які необхідні підекспертній для відновлення нормального психоемоційного стану, та витрати, які змогли б допомогти матеріально змінити ситуацію, яка є предметом даної справи - купівля кольорових гардин та штор, або ж перепланування кімнат з виходом вікон на інший бік, або ж ще якийсь спосіб виходу з проблеми, який залежатиме від рішення суду стосовно питання про знесення прибудови сусідом. Тому остаточне рішення про розмір моральної шкоди повинен прийняти суд.

На думку експерта моральна компенсація за страждання, заподіяні підекспертній, (без врахування витрат на фізичну зміну ситуації в будинку) може бути оцінена в 7 тисяч гривень.

Довідка: разом із висновком судово-психологічної експертизи повертаємо матеріали цивільної справи № 80/06-09, а саме аудіозапис судового засідання від 10.08.11р. та копію позовної заяви по даній справі.

Експерт К.В.Бойко