Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ по експертизі.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
129.02 Кб
Скачать

Житомирський державний університет імені Івана Франка

Кафедра соціальної та практичної психології

ЗВІТ

За результатами лабораторних занять

З курсу «Методика проведення психологічної експертизи»

Студенток 46 групи

Соціально-психологічного факультету

Юзепчук Ксенії Миколаївни

Суй Таїси Вікторівни

Бондарчук Катерини Валентинівни

Житомир - 2011

Клієнтський запит:

Ви входите до складу експертної комісії по проведенню судово-психологічної експертизи. До вас звернувся адвокат потерпілої з проханням провести судово-психологічну експертизу для визначення наявності психологічних страждань (моральної шкоди) у потерпілої, яких їй завдали незручності, пов’язані з прибудовою сусіда.

  1. Етап первинного аналізу проблеми

1.1 Категоріально-термінологічне довизначення проблеми, з якою звернулися до психолога.

Підекспертна особа Талько Ольга Михайлівна 12.11.1948 р. н. (62 роки) є позивачкою в цій цивільній справі. Про проведення експертизи просить її захисник.

Короткий виклад обставин справи та вимог позивачки:

Позивачка живе в приватному будинку, частиною якого вона володіє. Купивши частину будинку, вона прибудувала ще частину та другий поверх. Живе одна. З вікон її спальні простягається краєвид місцевого кар’єру та природи, яким вона насолоджується щоранку. Власне, цей краєвид став вирішальним фактором при купівлі частини цього будинку.

16 липня вона поїхала у відпустку. Повернувшись 26 числа вона побачила, що за час її відсутності сусід прибудував до її стіни свій перший поверх, таким чином не просто використавши стіну її прибудови як свою, а ще й своїм дахом першого поверху перекрив весь краєвид з вікон другого поверху. Тепер з вікон своєї спальні позивачка бачить лише сірий дах сусіда, і ніякого краєвиду.

Обурена цим фактом, позивачка звернулась в суд, вимагаючи знесення прибудови сусіда під її вікнами та компенсації моральної шкоди за позбавлення естетичної насолоди від краєвиду з вікон, обґрунтовуючи це тим, що краєвид був найкращим що було в цьому будинку, а тепер вона позбавлена можливості отримувати від цього насолоду. За її словами сам факт прибудови сусіда ввів її в шок, зіпсував настрій після відпустки, а сірий дах з вікон вбиває настрій щоранку, призводить до депресії та моральних страждань. За свої страждання позивачка вимагає від сусіда 10 тисяч гривень.

На вирішення експертизи поставлені такі питання:

  1. Чи є ситуація, що досліджується за справою, психотравмувальною для Талько Ольги Михайлівни? Якщо так, то чи завдані Талько Ользі Михайлівні страждання (моральна шкода)?

  2. Чи спричинені Талько Ользі Михайлівні страждання (моральна шкода) за умов ситуації (дах сусідської прибудови перекриває краєвид з вікна спальні позивачки), що досліджуються у справі? Якщо Талько О.М. завдані страждання (моральна шкода), який можливий розмір становить грошова компенсація їй за завдані страждання (моральної шкоди)?

1.2. Формування реалістичних очікувань у людини, яка звернулася за допомогою, та визначення напрямків практичної роботи психолога

Опис меж компетенції:

Експерт: ми можемо визначити особливості емоційного стану позивачки, відповісти на задані запитання експертизи, однак визначити в грошовому еквіваленті суму завданої моральної шкоди ми не можемо, адже це суб’єктивне оцінювання під експертною власного стану, тому остаточне рішення про суму шкоди має приймати суд.

Визначення напрямків практичної роботи:

Психодіагностична робота

Проведення з підекспертною тесту Люшера.

Бесіда з під експертною для визначення наявності побічних факторів, що могли б сприяти формуванню такого емоційного стану досліджуваної.

Перелік очікуваних результатів:

Експерт: в результаті проведення експертизи ми отримаємо інформацію про емоційний стан піддослідної, джерело стресу в її житті, цілі та прагнення досліджуваної в емоційному спрямуванні, внутрішні конфлікти підекспертної та шляхи, які жінка обирає для їх вирішення.