Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
реферат котенко.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
90.11 Кб
Скачать

Національні системи класифікації.

Жодне готельне підприємство не може претендувати на привласнення категорії якщо воно не відповідає мінімальним вимогам-критеріям з'єднаним в наступні групи:

А -кількість кімнат;

В - загальні приміщення;

З - устаткування готелю;

Д -комфортність житла;

Е - обслуговування;

F- доступність інвалідам і особам з обмеженою рухливістю.

1). Французька національна класифікація, часто звана європейською або родоначальницею, встановлює для готелів категорії відповідні привласненням певної кількості зірок (1*, 2*, 3*, 4* або 5*). Така система застосовується у Франції, Австрії, Угорщині, Єгипті, Китаї, Бразилії, Росії (з деяким завищенням зоряності в незалежних готелях) і ряді інших стан.

2). Система класифікації в Росії. 15 липня 2005 року Уряд Російської Федерації видав Розпорядження № 1004-р, в якому були схвалені представлені Ростуризмом пропозиції про систему класифікації готелів і інших засобів розміщення. Ростуризму було дане доручення про затвердження системи класифікації і про вживання заходів по її реалізації.

Наказ Федерального агентства по туризму від 21 липня 2005 року № 86 «Про затвердження системи класифікації готелів і інших засобів розміщення» пройшов державну реєстрацію в Міністерстві юстиції Російської Федерації (реєстраційний номер 6991 від 9 вересня 2005 року) і опублікований в «Бюлетені нормативних актів федеральних органів старанної власти»* № 38 від 19 вересня 2005 року.

Система класифікації готелів і інших засобів розміщення розроблена з урахуванням положень Федерального закону від 24 листопаду 1996 р. №132-ФЗ "Про основи туристської діяльності в Російській Федерації" (Збір законодавства Російської Федерації, 02.12.1996, N 49, ст. 5491), Федерального закону від 27 грудня 2002 р. №184-ФЗ "Про технічне регулювання" (Збір законодавства РФ", 30.12.2002, N 52 (ч. 1), ст. 5140), Закону Російської Федерації від 7 лютого 1992 р. № 2300-1 "Про захист прав споживачів" (Збір законодавства Російської Федерації, 15.01.1996, N 3, ст. 140), розпорядження Уряду Російської Федерації від 15 липня 2005 р. №1004-р («Російська газета», N 157, 21.07.2005).

Система класифікації готелів і інших засобів розміщення - це єдина подібна система в нашій країні, схвалена державою. Ухвалення цієї системи особливо важливо в рамках процесу вступу Росії у Всесвітню торгову організацію (ВТО). Система розроблена з урахуванням положень Федерального Закону "Про основи туристської діяльності в РФ" і Закону "Про захист прав споживачів", Концепції розвитку туризму в Російській Федерації, рекомендацій ВТО і існуючої зарубіжної практики. Дотримання сучасних стандартів обслуговування і стабільності якості надаються в готелях і інших засобах розміщення послуг допоможе споживачу правильно вибрати готель, а також забезпечить його достовірною інформацією про її статус. Класифікація готелів і інших засобів розміщення дозволить оцінювати їх відповідність як технічним вимогам (за станом матеріально-технічної бази), так і якісним характеристикам обслуговування. Кінець кінцем, мета системи - це підвищення конкурентоспроможності готелів, збільшення туристського потоку і, отже, доходів від в'їзного і внутрішнього туризму.

3). В Італії перша категорія умовно відповідає рівню чотирьох зірок, друга - трьох, третя - двох. Крім того, в рамках кожної категорії існує своя довільна градація. Відмітною особливістю італійських готелів, це наявність готелів з невеликою номерною фундацією (40-80) тобто миниотелей.

В Італії для найякісніших п'ятизіркових готелів введена приставка "luxury"(розкішний). Більш високій зоряності готелю відповідає більш широкий набір послуг, який вона може запропонувати своїм клієнтам. Так, гостям пропонуються послуги салонів краси, масажного кабінету, автотранспортні послуги (доставка клієнтів до аеропорту мул залізничного вокзалу), послуги громадського харчування;

4). По типу французької класифікації в Європейських країнах виділяється Німецька класифікація, згідно якої, готельні підприємства діляться на 5 класів. Туристський клас - 1*; стандартний клас - 2**; комфортний клас - 3***; перший клас - 4****; люкс - 5*****.

Німецька класифікація встановлює вимоги по двадцяти двох обов'язкових і незалежних від класу підприємств критеріям:

1. Робота служби прийому (рецепції).

2. Сервіс сніданків

3. Сервіс напоїв.

4. Сервіс живлення.

5. Наявність телефону в номері.

6. Робота телефону.

7. Мінімальна площа для 75% номерів, включаючи площу санвузла.

8. Санітарний комфорт (у відсотках до загального оснащення санвузлів).

9. Оснащення санвузлів.

10. Наявність “suite''-номерів (номерів-апартаментів).

11. Меблювання і оснащення номерів.

12. Наявність радіо і ТБ-приймачів в номері.

13. Наявність подарунків для гостей.

14. Послуги прання і глаженья.

15. Наявність сейфів.

16. Кількість і стан холів.

17. Можливість безготівкового розрахунку.

18. Наявність телефаксу.

19. Кількість і режим роботи готельних барів.

20. Кількість і режим роботи ресторанів.

21. Можливість проведення конференцій і банкетів.

22. Число додаткових послуг.

5). Система букв (A-B-C-D) - система, що використовується в Греції, згідно якої всі готелі діляться на чотири категорії, що позначаються буквами А, B,C, D. Вища Категорія якості готелів позначається de luxe. Зразкова відповідність категорії якості п'ятизірковій системі таке: de luxe відповідає п'ятизірковому рівню, готель категорії А - чотирьохзірковому рівню, категорії В - тризірковому, категорії З - двозірковому, категорії D - рівню готелю категорії "одна зірка". В даний час разом з буквами і фасадами готелю можна побачити і звичні зірки;

6). Система “корон” або “ключів” поширена у Великобританії. Щоб перейти до звичних зірок, потрібно від загального числа корон відняти одну, тобто порівняно із загальноєвропейською зіркою корона на одну одиницю нижче. Найправильнішою вважається класифікація, запропонована асоціацією британських тур агентств: бюджетні готелі (1*) розташовані в центральній частині міста і мають мінімум зручностей; готелі туристського класу (2*) мають свій в розпорядженні ресторан і бар; готелі середнього класу (3*), рівень обслуговування достатньо високий; готелі першого класу (4*), дуже висока якість мешкання і відмінний рівень обслуговування; готелі вищої категорії (5*), рівень обслуговування і мешкання екстракласу.