Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Реферат з радіохімії.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
52.85 Кб
Скачать

ВСТУП

Штучні радіоактивні елементи є справою рук людських , і про них заговорили наприкінці 30 -х-початку 40 -х років , а точніше , з 1938 року , коли О.Ганн і Г.Штрассман відкрили явище поділу ядра урану-235 під впливом теплових нейтронів , що поклало початок розвитку ядерних технологій різних напрямків і типів.

Слід зазначити , що так звані штучні радіонукліди утворюються і в природі при взаємодії нейтронів і протонів космічного випромінювання з ядрами урану , вуглецю та ін , в т.ч. йдуть процеси з утворенням ізотопів плутонію та інших трансуранових елементів . Однак , ці події вкрай рідкісні , і концентрація виникаючих при цьому елементів , осколків і ділення продуктів незначна, і їх виявлення можливе тільки з використанням високочутливої апаратури.

Про найважливіші техногенні радіонукліди ми з вами дізнаємося зараз.

ЗМІСТ

Вступ…………………………………………………………………………………………………..3

Розділ І.

1.Радіоцезій ……………………………………………………………….....................4

2.Радіойод ……………………………………………………………………………………..7

3.Радіостронцій………………………………………………………………………………9

4.Плутоній……………………………………………………………………………………….12

5.Америцій……………………………………………………………………………………..17

Висновок……………………………………………………………………………………………19

Список використаної літератури………………………………………………………………………………………….20

РОЗДІЛ І.

1.Радіоцезій

Цезій-137 , відомий також як радіоцезій - радіоактивний нуклід хімічного елемента цезію з атомним номером 55 і масовим числом 137 . Утворюється переважно при поділі ядер в ядерних реакторах і ядерній зброї.

Цезій-137 - один з головних компонентів радіоактивного забруднення біосфери . Міститься в радіоактивних випаданнях , радіоактивних відходах , скидах заводів , що переробляють відходи атомних електростанцій. Інтенсивно сорбується грунтом і донними відкладеннями ; у воді знаходиться переважно у вигляді іонів. Міститься в рослинах і організмі тварин і людини. Коефіцієнт накопичення 137Cs найбільш високий у прісноводних водоростей і арктичних наземних рослин , особливо лишайників. В організмі тварин 137Cs накопичується головним чином у м'язах і печінці . Найбільший коефіцієнт накопичення його відмічений у північних оленів і північноамериканських водоплавних птахів. Накопичується в грибах , ряд яких ( маслюки , моховики , корбан , горькушки , польський гриб ) вважається « акумуляторами » радіоцезію .

Активність одного грама цього нукліда становить приблизно 3,2 ТБк .

Викид цезію-137 в навколишнє середовище відбувається в основному в результаті ядерних випробувань і аварій на підприємствах атомної енергетики.

Біологічна дія

Всередину живих організмів цезій -137 в основному проникає через органи дихання і травлення. Доброю захисною функцією володіє шкіра (через неушкоджену поверхню шкіри проникає тільки 0,007 % нанесеного препарату цезію , через обпалену - 20 %; при нанесенні препарату цезію на рану всмоктування 50 % препарату спостерігається протягом перших 10 хв , 90 % всмоктується тільки через 3 години). Близько 80 % потрапив в організм цезію накопичується в м'язах , 8 % - в скелеті , що залишилися 12 % розподіляються рівномірно по іншим тканинам.

Накопичення цезію в органах і тканинах відбувається до певної межі (за умови його постійного надходження ) , при цьому інтенсивна фаза накопичення змінюється рівноважним станом , коли вміст цезію в організмі залишається постійним . Час досягнення рівноважного стану залежить від віку та виду тварин. Рівноважний стан у сільськогосподарських тварин настає приблизно через 10-30 днів , у людини приблизно через 430 діб.

Цезій- 137 виводиться в основному через нирки і кишечник. Через місяць після припинення надходження цезію з організму виводиться приблизно 80 % введеної кількості , однак при цьому слід зазначити , що в процесі виведення значні кількості цезію повторно всмоктуються в кров у нижніх відділах кишечника.

Біологічний період напіввиведення накопиченого цезію- 137 для людини прийнято вважати рівним 70 діб ( згідно з даними Міжнародної комісії з радіологічного захисту ). Проте , швидкість виведення цезію залежить від багатьох чинників - фізіологічного стану , харчування та ін (наприклад , наводяться дані про те , що період напіввиведення для п'яти опромінених осіб істотно розрізнявся і становив 124 , 61 , 54 , 36 і 36 діб).

При рівномірному розподілі цезію -137 в організмі людини з питомою активністю 1 Бк / кг потужність поглиненої дози , за даними різних авторів , варіює від 2,14 до 3,16 мкГр / рік.

При зовнішньому і внутрішньому опроміненні біологічна ефективність цезію-137 практично однакова ( при порівнянних поглинених дозах). Внаслідок відносно рівномірного розподілу цього нукліда в організмі органи і тканини опромінюються рівномірно. Цьому також сприяє висока проникаюча здатність гамма-випромінювання нукліда 137Bam , що утворюється при розпаді цезію-137 : довжина пробігу гамма-квантів в м'яких тканинах людини досягає 12 см.

Розвиток радіаційних уражень у людини можна очікувати при поглинанні дози приблизно 2 Гр і більше. Симптоми багато в чому схожі з гострою променевою хворобою при гамма-опроміненні : пригнічений стан і слабкість , діарея , зниження маси тіла , внутрішні крововиливи. Характерні типові для гострої променевої хвороби зміни в картині крові. Дозам в 148 , 370 і 740 МБк відповідають легка , середня і важка ступеня ураження , проте променева реакція відзначається вже при одиницях МБк.

Допомога при радіаційному ураженні цезієм - 137 має бути спрямована на виведення нукліда з організму і включає в себе дезактивацію шкірних покривів , промивання шлунка , призначення різних сорбентів (наприклад , сірчанокислого барію , альгінату натрію , полісурміна ) , а також блювотних , проносних і сечогінних засобів. Ефективним засобом для зменшення всмоктування цезію в кишечнику є сорбент ферроцианід , який пов'язує нуклід в незавоєну форму. Крім того , для прискорення виведення нукліда стимулюють природні видільні процеси , використовують різні комплексоутворювасі ( ДТПА , ЕДТА та ін)

Отримання

З розчинів , отриманих при переробці радіоактивних відходів ядерних реакторів , 137Cs витягується методами співосадження з гексаціаноферрат заліза , нікелю , цинку або фторовольфраматом амонію. Використовують також іонний обмін і екстракцію.

Застосування

Цезій-137 використовується в гамма - дефектоскопії , вимірювальній техніці , для радіаційної стерилізації харчових продуктів , медичних препаратів і ліків , в радіотерапії для лікування злоякісних пухлин. Також цезій-137 використовується у виробництві радіоізотопних джерел струму , де він застосовується у вигляді хлориду цезію (щільність 3,9 г / см ³ , енерговиділення близько 1,27 Вт / см ³) . Цезій-137 використовується в датчиках граничних рівнів сипучих речовин ( рівнемірах ) в непрозорих бункерах .

Цезій-137 має певні переваги перед радіоактивним кобальтом - 60 : більш тривалий період напіврозпаду і менш жорстке гамма-випромінювання . У зв'язку з цим прилади на основі 137Cs довговічніше , а захист від випромінювання менш громіздкий . Однак , ці переваги стають реальними лише за відсутності домішки 134Cs з більш коротким періодом напіврозпаду і жорсткішим гамма-випромінюванням.