Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Реферат з радіохімії.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
52.85 Кб
Скачать

2.Радіойод

Йод - 131 (йод - 131 , 131I ) , також званий радіойод (незважаючи на наявність інших радіоактивних ізотопів цього елемента ) , - радіоактивний нуклід хімічного елемента йоду з атомним номером 53 і масовим числом 131 . Період його напіврозпаду становить близько 8 діб. Основне застосування знайшов в медицині і фармацевтиці. Також є одним з основних продуктів поділу ядер урану і плутонію , що представляють небезпеку для здоров'я людини , які зробили значний внесок у шкідливі наслідки для здоров'я людей після ядерних випробувань 1950 -х , аварії в Чорнобилі , Фукусімі . Йод - 131 є вагомим продуктом поділу урану , плутонію і , побічно , торію , складаючи до 3% продуктів поділу ядер.

У зв'язку з бета- розпадом , йод - 131 викликає мутації і загибель клітин , в які він проник , і оточуючих тканин на глибину кількох міліметрів.

Питома активність цього нукліда становить приблизно 4,6 · 1015 Бк на грам .

Отримання

Основні кількості 131I отримують в ядерних реакторах шляхом опромінення телурових мішеней тепловими нейтронами. Опромінення природного телуру дозволяє отримати майже чистий йод-131 як єдиний ізотоп з періодом напіврозпаду більше кількох годин.

Йод - 131 в навколишньому середовищі Викид йоду -131 в навколишнє середовище відбувається в основному в результаті ядерних випробувань і аварій на підприємствах атомної енергетики. У зв'язку з коротким періодом напіврозпаду , через кілька місяців після такого викиду вміст йоду - 131 опускається нижче порога чутливості детекторів .

Йод - 131 вважається найбільш небезпечним нуклідом , що утворюється при поділі ядер . Це пояснюється наступним набором властивостей цього ізотопу:

1.Відносно високий вміст йоду - 131 серед осколків розподілу (близько 3 %).

2.Період напіврозпаду ( 8 діб) , з одного боку , досить великий, щоб нуклід поширився по великих площах , а з іншого боку , досить малий, щоб забезпечити дуже високу питому активність ізотопу - приблизно 4.5 ПБк / м.

3.Висока летючість . За будь-яких аваріях ядерних реакторів в першу чергу випаровуються інертні радіоактивні гази , потім - йод . Наприклад , при аварії на ЧАЕС , з реактора було викинуто 100 % інертних газів , 20 % йоду , 10-13% цезію , і всього 2-3 % інших елементів .

4.Йод дуже мобільний і практично не утворює нерозчинних сполук.

5.Йод є життєво важливим , і в той же час - дефіцитним елементом . Тому всі живі організми виробили здатність концентрувати йод у своєму тілі.

6.У людини велика частина йоду в організмі концентрується в щитовидній залозі , що має невелику масу порівняно з усім тілом ( 12-25 г). Тому навіть невелика кількість радіойода призводить до високих доз локального опромінення щитовидної залози.

Радіаційні аварії

Оцінка за радіологічному еквіваленту активності йоду-131 прийнята для визначення рівня ядерних подій за шкалою INES .

Аварія на АЕС Фукусіма I в березні 2011 викликала значне зростання змісту 131I в продуктах харчування, морський і водопровідній воді в регіонах навколо АЕС. Аналіз води в дренажній системі 2-го енергоблоку показав вміст 131I, рівне 300 кБк/см3, що перевищує встановлену в Японії норму по відношенню до питної води в 7500000 раз.