Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
реферат котенко.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
90.11 Кб
Скачать

2.9 За принципом управління готелю підрозділяються на залежні і незалежні готелі

Незалежні готелі -- це самостійні готелі, що не входять в готельний ланцюг (мають незалежний статус).

Залежні готелі належать до якого-небудь готельного ланцюга. Об'єднання готелів в ланцюзі може здійснюватися у вигляді покупки компанією готелю, укладення договору франчайзингу, підписання контракту на управління.

Готельний ланцюг -- це об'єднання готельних підприємств, що здійснюють колективний бізнес і що знаходяться під єдиним керівництвом і контролем, що характеризується своєю індивідуально впізнанною маркою, строгим дотриманням фірмових цінностей і найменувань послуг, якістю обслуговування і розміщення, своєю архітектурною єдністю в дизайні будівель і інтер'єрів, незалежно від місцерозташування готелю.

Незалежні підприємства, як правило, представляють сімейний бізнес невеликих і середніх розмірів. Цим і визначаються їх основні переваги, до яких можна віднести:

* економічні -- простіше здійснювати контроль над витратами і встановлювати ціни на послуги, що надаються;

* фінансові -- повна самостійність в розпорядженні власними і позиковими засобами. Наприклад, якщо вдається привернути інвесторів, то простіше розпоряджатися вилученими коштами, в осоружному випадку можна продати яку-небудь частину бізнесу (наприклад, один з корпусів готелю), а краще здати в лізинг (поворотний) для отримання додаткових засобів на підтримку загальної діяльності:

* унікальність -- незалежні готелі не схожі один на одного і володіють неповторними особливостями, що створює умови для їх успішного функціонування.

Готельні ланцюги також мають певні переваги в організації і веденні бізнесу. До економічних переваг відносяться наступні:

* масштабність бізнесу дозволяє обслуговувати більшу кількість туристів (гостей) за рахунок їх перерозподілу між готелями, що входять в ланцюг;

* централізовані постачання і збут забезпечують більш низькі ціни на товари, що придбавалися, за рахунок покупки крупних партій за оптовими цінами (великі оптові знижки):

* додаткове фінансування дає можливість, з одного боку, отримати додаткове кредитування, розмір якого може бути достатньо великим, а з іншою -- мобілізувати наявні засоби для підвищення ефективності функціонування підприємств:

* гнучка цінова політика завдяки загальному управлінню (веденню загальної політики) і достатньо великим фінансовим можливостям дозволяє підстроюватися під зміни ринкової кон'юнктури;

* централізована система ведення обший фінансово-господарській діяльності сприяє скороченню сукупних витрат кожного готелю, що входить в ланцюг, завдяки використовуванню персоналу, який займається питаннями централізованого управління на рівні готельного ланцюга (централізована система бухгалтерського обліку, сумісні маркетингові дослідження і ін.).

2.10 Сучасний ринок засобів розміщення підрозділяють також на традиційні і нетрадиційні (додаткові) засоби розміщення

Нетрадиційні, або додаткові, засоби розміщення виникли в останні 30 -- 40 років і успішно конкурують з традиційними готельними засобами. До нетрадиційних відносяться індивідуальні засоби розміщення, кемпінги, яхти, вагончики-причепи для автомобілів і т.п., різні форми колективного розміщення, такі як притулки, бази відпочинку.

Традиційні засоби розміщення відрізняються від нетрадиційних по двох ознаках. По-перше, вони надають повний комплекс послуг, а нетрадиційні, як правило, пропонують тільки розміщення. Вся решта послуг (живлення, прибирання, додаткові послуги) або повністю відсутні, або можуть бути наданий за додаткову платню. По-друге, на підприємствах традиційних засобів розміщення клієнт є гостем, а в додаткових клієнт виступає в ролі власника або орендаря даної власності. Тому додаткові засоби розміщення ще називають «другий будинок».