Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТЧЁТ В ТЕКСТОВОМ ФОРМАТЕ.doc.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
250.8 Кб
Скачать

3. Опис робочого місця на підприємстві (слюсар-ремонтник). Охорона праці на робочому місці

Робоче місце - ділянка виробничої площі, закріплений за певним робітником, що має необхідне устаткування, пристосування і інструменти. Від правильної організації робочого місця в значній мірі залежать якість і продуктивність обробки. Вироблені наступні положення наукової організації робочих місць при виконання слюсарних робіт.

Висота встановленого на робочому місці верстака повинна забезпечити найзручнішу позу для кожного працюючого. Предмети праці і інструменти необхідно розташовувати в зоні досяжності витягнутих рук, щоб виключити зайве рухи. Для людини середнього зростання оптимальна зона досяжності в горизонтальній площині - 350мм для кожної руки, найбільша - 500мм без нахилу корпусу і 600мм з нахилом корпусу на 30°. Зручна зона у вертикальній площині - 1000... 1600мм.

Предмети праці повинні розташовуватися в строго певному порядку і на одному місці, це виробляє автоматизм в рухах, зменшує напруги і стомлюваність, дає можливість використовувати зворотні рухи рук: поклавши один предмет, робочий при зворотному русі руки може узяти і перемістити інший предмет.

На робочому місці не повинне бути нічого зайвого. Не слід допускати скупченості або розкиданості предметів. Потрібно прагне, щоб відстань оброблюваного предмету від очей робітника складала приблизно 450мм по вертикалі.

Заготівки і деталі рекомендується розташовувати на підставках, оскільки піднімати предмети важче, ніж опускати.

Інструментальні шафи і верстаки повинні мати висувні ящики.

У ящиках інструменти слід укладати тільки в один ряд в призначені для цього місця. Рекомендується мати в слюсарних верстаках чотири ящики заввишки 50,75 і 150мм, розташовуючи у верхніх ящиках інструменти, в нижніх (глибоких) - пристосувань.

Освітленість робочих місць повинна відрізнятися постійністю, рівномірним розподілом яскравості, відсутністю сліпучої дії. Краще освітлення - денне. При штучному (краще люмінесцентному) освітленні освітленість повинна складати 500 лк в механічних цехах і 2000лк - на лекальних, полірувальних роботах і доведенні.

Щоб оброблювана деталь краще виділялася і менше стомлювалося око, рекомендується місця, де розташовуються сталеві і чавунні деталі, офарблювати в ясно-кремовий колір. Для міді і її сплавів, пластичних мас найсприятливішим фоном вважають темно-сіро-блакитній, для алюмінію і легких сплавів - темно-кременевий.

Устаткування рекомендується офарблювати в жовтий, зелений кольори або їх поєднання з виділенням окремих місць: кнопки «СТОП» фарбують червоним, «ПУСК» зеленим або чорним, рухомі частини механізмів і електроустаткування - червоним або оранжевим кольором.

На робочому місці повинні дотримуватися чистота і порядок. Протягом робочого дня необхідно дотримувати режим праці і відпочинку. Для цього рекомендується робити 5... 10-хвилин перерви, використовуючи їх для виробничої гімнастики.

Просторова організація робочого місця - це розташування устаткування, технологічного і організаційного оснащення, предметів праці і самого працюючого на робочому місці.

Планування повинне забезпечувати найзручніше взаємне розташування устаткування, оснащення, предметів праці і самого працюючого, що повинне привести до виключення з трудового процесу зайвих рухів, що ведуть до швидкої стомлюваності працюючих і втрат робочого часу.

Санітарними нормами передбачено, що на кожного робітника повинен доводиться не менше 4,5 м виробничих площ при висоті приміщення 3,2 м.

У машинобудуванні прийняті наступні розміри питомої площі, що доводиться в середньому на один верстат разом з проходами: для дрібних верстатів - до 10-12 м ; для середніх - 15-25 м ; для крупних - 30-45 м .

Відстань між устаткуванням в межах робочої зони повинна бути не менше 800 мм, а між бічними і задніми площинами - не менше 500 мм.

Ширину головних проїздів рекомендується встановлювати не менше 3000 мм, а ширину проїздів між устаткуванням рівній ширині візка з вантажем плюс 800 мм з обох боків. На Рис. 5 приведений приклад планування слюсарної ділянки

Рис. 5 - Схема слюсарної ділянки

Устаткування ділянки слюсарних робіт:

  1. Підйомник

  2. Верстак з лещатами

  3. Комплект ручного інструменту у візку

  4. Мийка деталей пересувне

  5. Установка для заправки масла

  6. Універсальна установка для зливу і відсмоктування масла

  7. Прес гідравлічний

  8. Кран гаражний

  9. Верстат для проточки гальмівних дисків

  10. Стійка трансмісійна гідравлічна

  11. Установка для прокачування гальмівної системи

  12. Пристрій для витяжки відпрацьованих газів

Внутрішнє планування робочого місця повинне забезпечити такий оперативний простір, при якому робітник може вільно виконувати необхідні трудові прийоми і дії, розміщувати матеріальні елементи виробництва і формувати робочі зони з урахуванням зон досяжності при різних робочих позах, як в горизонтальній, так і у вертикальній площинах. Межі досяжності і нормальні зони рухів рук робітника в горизонтальній і вертикальній площинах, а також оптимальні габаритні розміри робочих місць для людини середнього зростання, зайнятого виконанням різного роду робіт, розроблені з урахуванням вимог фізіології праці, приведені на Рис. 6.

Зона досяжності - простір, об'єм якого обмежений можливими траєкторіями руху рук робітника. Оптимальна зона обмежується траєкторіями руху напівзігнутих рук, здійснюваних без нахилів корпусу при вільно опущених плечах. Максимальна зона обмежується траєкторіями руху витягнутих рук. Зони досяжності визначаються виходячи з антропометричних даних передбачуваних працівників.

Рис. 6 - Зони досяжності при різних робочих позах

Окрім цього при проектуванні внутрішнього планування робочого місця необхідно враховувати і зону огляду, в межах якої робітник повинен виразно бачити всі предмети, що знаходяться на його робочому місці. Для сприйняття засобів відображення інформації в горизонтальній площині рекомендується 30-40. У вертикальній площині оптимальний кут огляду складає по 15 вгору і вниз по відношенню до горизонтальної.

1 - максимальний робочий простір; 2 - нормальний робочий простір

До роботи слюсаря-ремонтника допускаються особи не молодше 18 років незалежно від статі, які мають середню освіту або закінчили професійно-технічне училище, пройшли медичний огляд і не мають протипоказань, пройшли ввідний інструктаж, навчання і перевірку теоретичних знань з питань охорони праці і пожежної безпеки, первинний інструктаж на робочому місці, стажування і придбання навиків безпечних методів праці із здачею екзамену з робочого місця і допуску до самостійної роботи.

Результати перевірки знань по охороні праці слюсарів-ремонтників, які показали задовільні результати видаються посвідчення на право самостійної роботи.

В процесі виконання ремонтних робіт на слюсаря-ремонтника можливо діють шкідливі виробничі чинники:

  • присутність на робочому місці токсичні вибухонебезпечні суміші з газом;

  • можливість отримання опіків від нагрітих трубопроводів;

  • поверхня запорошена, загазованість; можливість падіння з висоти.

Детальніше розглянемо інструкцію по охороні праці для слюсаря- ремонтника.

1. Загальні вимоги безпеки

  1. До самостійної роботи на устаткуванні допускаються особи, що пройшли:

  • ввідний інструктаж;

  • інструктаж по пожежній безпеці;

  • первинний інструктаж на робочому місці;

  • навчання безпечним методам і прийомам праці не менше ніж по 10 годинній програмі (для робіт, до яких пред'являються підвищені вимоги безпеки - 20 годинній програмі);

  • інструктаж по електробезпеці на робочому місці і перевірку засвоєння його змісту.

Для виконання обов'язків слюсаря-ремонтника можуть бути прийняті особи, що не мають медичних протипоказань для даної професії, пройшли навчання і інструктаж по охороні праці.

  1. Слюсар повинен проходити:

  • повторний інструктаж по безпеці праці на робочому місці не рідкий, ніж через кожні три місяці;

  • позаплановий і цільовий інструктажі при зміні технологічного процесу або правил по охороні праці, заміні або модернізації виробничого устаткування, пристосувань і інструменту, зміні умов і організації праці, при порушеннях інструкцій по охороні праці, перервах в роботі більш ніж на 60 календарних днів (для робіт, до яких пред'являються підвищені вимоги безпеки - 30 календарних днів);

  • диспансерний медичний огляд згідно наказу Мінохоронздоров'я;

  • виконувати тільки ту роботу, яка входить в його обов'язку;

  • виконувати вимоги заборонних, застережувальних знаків, написів і сигналів, що подаються укладачами потягів, водіями транспортних засобів;

  • бути гранично уважним в місцях руху транспорту.