Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерство освіти і науки.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
153.6 Кб
Скачать

Фізкультурно-оздоровча робота

Щорічно збільшується кількість осіб, охоплених всіма видами фізкультурно-оздоровчої роботи, та станом на 01.01.2012 р. складає 88996 осіб або 7,7 % від загальної чисельності населення області. Даний показник хоча і більший на 1,8 % ніж у 2010 році, однак є одним з найнижчих серед областей в Україні. Середньо-український показник становить 10,7%. А в країнах Західної Європи фізкультурно-масовою роботою охоплено від 50 до 70 % населення .

У 2011 році зафіксовано збільшення на 747 осіб дітей, що займаються всіма видами фізкультурно-оздоровчої роботи у дошкільних навчальних закладах.

В 2,2 рази зменшилась кількість студентів вищих навчальних закладів ІІІ-IV рівнів акредитації охоплених фізкультурно-оздоровчими заняттями (зараз це 9,3 % від загальної кількості студентів області, в Україні – 35,2 %).

Статтею 26 Закону України «Про фізичну культуру і спорт» передбачено, що у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах уроки з фізичної культури є обов'язковими і проводяться не менше трьох разів на тиждень. Однак, у 2011 році лише 63,2 % учнів загальноосвітніх навчальних закладів були охоплені додатковими заняттями з фізичної культури (у 2010 році – 60,4 %), лише 2,4 % учнів професійно-технічних навчальних закладах відвідують третій урок фізичної культури (у 2011 році – 2,4 %). Крім того, 62,1% студентів вищих навчальних закладах І-ІІ рівнів акредитації та 35,6% студентів вищих навчальних закладах ІІІ-ІV рівнів акредитації відвідують чотири години фізичної культури на тиждень (в Україні відповідно 55,5 % та 35,6 %).

За місцем проживання населення функціонують 29 дитячо-підліткових фізкультурно-спортивних клуби, в яких займаються понад 1,6 тис. осіб. Такі підліткові клуби не створені в Березнівському, Демидівському, Дубенському, Зарічненському, Острозькому, Радивилівському районах, м. Дубно.

В області діє 94 клубів фізкультурно-оздоровчої та спортивної спрямованості (2,2% від загальної кількості спортивних клубів в Україні), у тому числі за місцем навчання – 5 клубів, за місцем роботи – 3 клуби, за місцем проживання – 86 клубів, в яких займається понад 11,4 тис. осіб. Найбільше клубів створено в м. Рівне (24), Рівненському (13), Сарненському (12), Костопільському (9), Березнівському (9), Здолбунівському (7), Гощанському (6) районах. Жодного спортивного клубу не зареєстровано в Володимирецькому, Демидівському, Дубенському та Зарічненському районах.

Перелічені раніше показники розвитку фізичної культури і спорту враховані при підведенні підсумків обласного огляду-конкурсу на кращу організацію та проведення фізкультурно-масової та спортивної роботи за підсумками 2011 року.

Висновки

Ефективний розвиток різних видів спорту сприяє ефективному розвитку спортивної бази нашої області, що в свою чергу сприяє розвитку спортивної нації нашої країни в цілому . Спортивна, здорова і фізично розвинута молодь це – це запорука хорошого майбутнього країни. Тому необхідно приділяти багато уваги фізичній культурі і спорту збагаченню населення нашої держави.

Метою роботи відділу фізичної культури і спорту Рівненської обласної державної адміністрації є всебічний розвиток цих двох галузей, а також фізичне зростання населення району.

Загалом робота у відділі здійснюється досить ефективно. Адже залучається досить велика кількість молоді до спортивних занять. Це відображається в активному прийманні участі молоді у всеукраїнських та міжнародних олімпіадах та змаганнях.