Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерство освіти і науки.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
153.6 Кб
Скачать

Фінансування

Протягом останніх років спостерігається незначний ріст фінансування сфери фізичної культури і спорту в області, яке у 2010 році становило 57,5 млн. грн., що на 8,3млн.грн. або на 17 %, більше ніж у 2009 році.

В загальній структурі витрат на фізичну культуру і спорт у 2010 році:

за статтями витрат:

- 43,8 % (25,2 млн. грн.) - витрати на заробітну плату;

- 23,3 % (13,4 млн. грн.) – на проведення спортивних заходів та навчально-тренувальну роботу;

- 10,8 % (6,2 млн. грн.) – на капітальний ремонт, реконструкцію та будівництво нових спортивних споруд;

- 5,2 % (3 млн. грн.) – на придбання спортивного обладнання та інвентарю;

- 16,9 % (9,8 млн. грн.) – інші витрати за джерелами фінансування:

- 80,8 % (46,4 млн. грн.) – з місцевих бюджетів (63 % з районних, 37 % з обласного);

- 8,3 % (4,8 млн. грн.) – з фондів підприємств, установ, організацій;

- 4,1 % (2,4 млн. грн.) – з державного бюджету;

- 3,3 % (1,9 млн. грн.) – за рахунок коштів фонду соціального страхування;

- 2,8 % (1,6 млн. грн.) – з позабюджетних надходжень;

- 0,7 % (0,4 млн. грн.) – з фондів профспілкових комітетів.

Одним із показників, які характеризують підтримку галузі фізичної культури і спорту, є фінансування галузі з усіх джерел фінансування з розрахунку на 1 жителя регіону та витрати на спортивні заходи і навчально-тренувальну роботу на 1 жителя. Так, за 2010 рік середньо-обласний показник витрат на фізичну культуру і спорт з усіх джерел фінансування з розрахунку на 1 жителя області становить 31,34 грн. (в Україні – 86,29 грн.), а на спортивні заходи і навчально-тренувальну роботу на 1 жителя – 4,46 грн. (в Україні – 8,51 грн.).

Спортивна діяльність

Розвиток дитячо-юнацького спорту один з пріоритетних напрямків роботи галузі фізичної культури і спорту в області, а його основою є ефективне функціонування такої важливої ланки з підготовки спортивного резерву, як дитячо-юнацькі спортивні школи (ДЮСШ).

В області функціонує 54 спортивних шкіл в тому числі обласна спеціалізована дитячо-юнацька школа олімпійського резерву (СДЮШОР).

Фінансування дитячо-юнацьких спортивних шкіл здійснюється за рахунок обласного, районних, міських бюджетів, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та коштів засновників. На утримання спортивних шкіл області в 2010 році було витрачено 26,8 млн. грн. (в 2009 році 21,8 млн. грн.) в тому числі бюджет районів – 13,4 млн. грн., 49,8% (в 2009 році 10,7 млн. грн., 48,8%), бюджет міст обласного значення – 6,4 млн. грн., 23,9% (в 2009 році 5,3 млн. грн., 24,3%), Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності-2,3 млн. грн., 8,7% (в 2009 році 2,1 млн. грн., 9,8 %), обласний бюджет – 3,9 млн. грн., 14,4% (в 2009 році 2,8 млн. грн., 13%), інші джерела – 0,9 млн. грн., 3,2% ( в 2009 році 0,9 млн. грн., 4,1%), що на 296 тис. грн. більше, ніж в 2009 році . У середньому витрати на загальне утримання одного учня складають 1356,1 грн. (в 2009 – 1003,3 грн.). В Україні на утримання одного вихованця витрачено в 2010 році 1775,2 грн.

Робота ДЮСШ області, їх подальший розвиток значною мірою залежить від фінансового забезпечення навчально-спортивної роботи. У 2010 році на зазначені цілі було використано 1,3 млн. грн., в порівнянні з 2009 роком більше на 238 тис. грн. Враховуючи, що мотивацією для подальших занять обраним видом спорту вихованцями ДЮСШ є їх участь у спортивних змаганнях різного рівня, необхідно передбачати кошти на навчально-спортивну роботу в дитячо-юнацьких спортивних школах не нижче середньо-обласного показника 2010 року - 63,5 грн. на одного учня ДЮСШ (в Україні в 2010 році - 95 грн.) .

Важливим в роботі спортивних закладів є забезпеченість їх спортивним інвентарем та обладнанням. На вказані цілі в 2010 році витрачено всього 640 тис. грн., що становить 2,4 % від загальної суми надходжень та припадає по 32,4 грн. на одного учня в рік (в Україні в 2010 році - 44,25 грн.), а в 15 ДЮСШ області, в тому числі у всіх спортивних школах обласної організації ФСТ “Україна” кошти не виділялися взагалі. Для ДЮСШ підпорядкованих обласній організації ФСТ “Спартак”, ДЮСШ підпорядкованих структурним підрозділам фізичної культури і спорту райдержадміністрацій, міськвиконкомів міст обласного значення такі витрати є незначними.

Тривалий час негативно позначається на роботі ДЮСШ області їх кадрове забезпечення тренерами-викладачами. Навчально-тренувальний процес груп різного рівня підготовки в системі ДЮСШ забезпечують 664 тренера-викладачі, з яких лише 380 чол. (57,2 %) є штатними.

Показником ефективності роботи спортивних шкіл області є кількість тренерів-викладачів зі спорту, які мають кваліфікаційні категорії. На сьогодні з 380 штатних тренерів ДЮСШ лише 46,6% присвоєні такі категорії.

Також освіта значної кількості тренерів-викладачів та директорів спортивних шкіл не відповідає Положення про дитячо-юнацьку спортивну школу. Кожен сьомий директор ДЮСШ, кожен третій штатний тренер без освіти за напрямком “Фізична культура і спорт”. Тому необхідно запропонувати засновникам спортивних шкіл забезпечити здобуття тренерами відповідної освіти, зокрема, на базі Міжнародного економіко-гуманітарного університету імені академіка Степана Дем’янчука або Рівненського державного гуманітарного університету.

Наявність та стан власної і орендованої спортивної бази є слабкою ланкою в підготовці спортивних резервів області в системі ДЮСШ. Всього 15 ДЮСШ мають власну спортивну базу, що складає 27 % від кількості спортивних шкіл, які функціонують в області.

Враховуючи рівень розвитку видів спорту їх кадрове, матеріально-технічне забезпечення та результати виступу збірних команд і в чемпіонатах України в різних вікових групах, наказом Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту від 20.01.09 № 75 затверджено категорійність літніх олімпійських видів спорту в області на 2009-2012 рр. Згідно наказу відділу з питань фізичної культури і спорту від 01.06.09 № 442 встановлено категорійність літніх олімпійських видів спорту в районах та містах обласного значення на 2009-2012 роки .

Однак, не зважаючи на це, в ДЮСШ області зберігається практика відкриття відділень з неолімпійських видів спорту, які на належному рівні не забезпечені кадрово, методично, зі слабкою матеріально-технічною базою, а освітній та фаховий рівень тренерів не відповідає необхідним вимогам. До таких спортивних закладів відносяться: Корецька ДЮСШ відділу освіти (пауерліфтинг, карате-до), Гощанська ДЮСШ відділу освіти (ушу), Зарічненська ДЮСШ (спортивний туризм), Сарненська ДЮСШ відділу освіти (карате-до), Млинівська ДЮСШ “Колос” (поліатлон).

Тому доцільно розвивати неолімпійські види спорту в інших позашкільних навчальних закладах та підліткових клубах.

Запорукою підвищення майстерності учнів спортивних шкіл є їх участь у змаганнях різного рівня. в першу чергу міських та обласних. Однак учні майже 32% тренерів-викладачів, які працюють в системі ДЮСШ, у зв’язку з низьким рівнем їх підготовленості, не беруть участь в обласних змаганнях. А в змаганнях національного рівня в складі збірної команди області беруть участь спортсмени лише 60 тренерів. Крім того, в окремих ДЮСШ не проводяться змагання серед навчальних груп з видів спорту. Також на рівень підготовленості юних спортсменів впливає кількість спортивно-масових заходів, що проводяться в регіоні. В цьому напрямку спостерігається тенденція до збільшення їх кількості та підвищення рівня і якості. Так у 2010 рік проведено понад 120 спортивних змагань серед вихованців, які займаються в ДЮСШ області з 35 видів спорту (25 з олімпійських та 10 з неолімпійських видів спорту).

В спортивних школах області тренуються і підвищують свою майстерність 336 спортсменів І розряду (1,7 % від кількості вихованців ДЮСШ області), 195 кандидатів у майстри спорту (1,0 % від кількості вихованців ДЮСШ області), що дає можливість планувати поповнення резерву збірної команди області з різних видів спорту.

Постановою Кабінету Міністрів України від 05.11.2008 № 993 затверджено Положення про дитячо-юнацьку спортивну школу, з впровадженням якого спортивним школам можуть бути надані відповідні категорії, що дозволить оптимізувати мережу спортивних шкіл, підвищити відповідальність за результативність роботи та, після створення відповідної законодавчої бази, стимулювати, шляхом встановлення надбавок та доплат для тренерів, які ефективно працюють щодо підготовки спортсменів.

Невід’ємною складовою в роботі спортивних шкіл області є контроль за медичним забезпеченням навчально-тренувального процесу та участі вихованців у змаганнях.

Підготовку спортсменів дитячо-юнацького та резервного спорту в області забезпечують також Костопільський обласний ліцей-інтернат спортивного профілю (КОЛІСП), з видів спорту: легка атлетика, боротьба греко-римська, футбол (юнаки, дівчата), волейбол (дівчата), де навчається 213 чол. та Березнівський районний ліцей-інтернат спортивного профілю (БРЛІСП), з видів спорту: веслування на байдарках і каное, боротьба греко-римська, важка атлетика, стрільба з лука, футбол (юнаки), де навчається 90 чол. З бюджету області у 2011 році на забезпечення діяльності Костопільського ліцею-інтернату спортивного профілю витрачено 9,4 млн. грн. На забезпечення діяльності Березнівського ліцею-інтернату витрачено з бюджету району у 2011 році 2,7 млн. грн.

В області працює комунальний заклад “Обласна школа вищої спортивної майстерності” Рівненської обласної ради, яка проводить підготовку спортивного резерву до складу збірних команд України з баскетболу (чоловіки), боксу (жінки), боротьби греко-римської, важкої атлетики, веслування на байдарках і каное, дзюдо, легкої атлетики, плавання, стрільби кульової. До складу учнів ОШВСМ зараховуються кращі, за своїми спортивними показниками, вихованці дитячо-юнацьких спортивних шкіл області, у 2011 році чисельність учнів становила 113 чол.

У цілому в області проводиться певна робота щодо розвитку дитячо-юнацького спорту. Збережено мережу дитячо-юнацьких спортивних шкіл та забезпечено право дітей і підлітків на розвиток здібностей в обраному виді спорту. З числа вихованців спортивних шкіл формуються збірні команди області для участі в комплексних спортивних заходах. Зокрема, в V літніх спортивних іграх молоді України 2011 року Рівненська область посіла 3 місце серед третьої групи областей з командних ігрових олімпійських видів спорту та 6 місце - з олімпійських індивідуальних видів спорту. Також вагомим є їх внесок в рейтинг при підведені підсумків роботи фізкультурно-спортивних організацій України зі спортивної майстерності з олімпійських видів спорту, в якому Рівненщина в 2010 році посіла третє місце серед областей своєї групи.