Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Земельное - 7.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
170.5 Кб
Скачать

2. Припинення права власності на земельну ділянку у таких випадках здійснюється за умови повного відшкоду­вання її вартості.

    3. Особа, у якої була примусово відчужена земельна ділянка, після припинення дії обставин, у зв'язку з якими було проведено примусове відчуження, має право вимага­ти повернення цієї земельної ділянки.

     4. У разі неможливості повернення примусово відчуже­ної земельної ділянки власнику за його бажанням надаєть­ся інша земельна ділянка.

     Дана стаття розглядає суспільні відносини, пов'язані з примусовим відчуженням земельної ділянки з мотивів сус­пільної необхідності.

     Під мотивами суспільної необхідності слід розуміти вве­дення на території країни або її окремих регіонах воєнного або надзвичайного стану. Відповідно до Конституції України введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевос­тях, а також прийняття рішень про введення в Україні або в окремих її місцевостях надзвичайного стану належить вик­лючно до повноважень Президента України (пункти 20, 21 ст. 106 Конституції України).

     Воєнний стан визначається як особливий стан, порядок управління, що запроваджується у разі оголошення війни, збройної агресії або загрози воєнного нападу. Метою введення воєнного стану є: створення умов для забезпечення функціо­нування органів державної влади та місцевого самоврядування, об'єднань громадян і громадських організацій, військового командування; здійснення заходів щодо локалізації та нейтралізації загрози національній безпеці країни, захист національних інтересів; забезпечення обороноздатності країни, прав і свобод людини та громадянина в умовах особлив періоду.

    Надзвичайний стан — це особливий режим діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, який встановлює обмеження прав і свобод людини і громадянина, а також юридичних осіб  та покладає на них додаткові обов'язки. Надзвичайний стан вводиться за наявності значних громадських безпорядків, внутрішніх військових конфліктів, стихійних лих, екологічних та техногенних катастроф. Відповідно до законодавства України надзвичайний стан вводиться для забезпечення нормалізації складної ситуації, відновлення законності та правопорядку, усунення загрози безпеки громадян і надання їм необхідної допомоги.

    У разі припинення права власності на земельну ділянку у зазначених випадках власникам земельних ділянок повністю відшкодовується вартість земельної ділянки, що вилучається, яка визначається постановою Кабінету Міністрів України  «Порядок відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам» від 19 квітня 1993 р.

    Важливою новелою коментованої статті є положення, відповідно до якого у разі припинення дії обставин, через які було проведено примусове відчуження земельної ділянки, особа має право вимагати її повернення у власність. І лише у разі неможливості повернення примусово відчуженої земельної ділянки (наприклад, земельна ділянка внаслідок землетрусів, зсувів, карстоутворення, повеней була деградована або забруднена радіаційно небезпечними та радіоактивними елементами, важкими металами, іншими хімічними елементами тощо) власнику за його бажанням надається інша земельна ділянка на загальних