Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPORI_STRATEGIYa.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
218.62 Кб
Скачать

14. Позиції під-в в конкурентному середовищі

Конкурентне середовище підприємства - це суб'єкти конкурентної боротьби (конкуренти) і їх дії із забезпечення власних інтересів, в результаті чого формуються певні умови діяльності підприємства.

У кожній галузі формується власне конкурентне середовище. Саме тому підприємство повинно правильно оцінити його конкурентів та їх інтереси, галузь (або галузі), в якій воно функціонує, щоб виробити найбільш ефективні конкурентні стратегії, які б забезпечували його високу конкурентоздатність та конкурентостійкість.

Почнемо з оцінки галузі

  • Аналіз галузі

  • Аналіз галузі і конкурентного середовища в ній слід проводити в певній послідовності.

Етапи аналізу галузі:

  • Відбір і розрахунок основних економічних показників (параметрів), які найбільш повно характеризують галузь

  • Визначення конкурентних сил, що діють у галузі і їх впливу на ситуацію, проведення конкурентного аналізу.

  • Виявлення чинників, рушійних сил, які викликають зміни в структурі конкурентних сил у галузі.

  • Визначення підприємств, які мають найсильніші і найслабкіші конкурентні позиції у галузі.

  • Прогнозування найбільш імовірних кроків стратегічних конкурентів.

  • Визначення ключових факторів успіху підприємства (КФУ) у конкурентній боротьбі.

  • Прийняття остаточного рішення щодо прибутковості і привабливості галузі (заключний етап).

Виділяється чотири досить чітко визначених позиції, у яких можуть перебувати фірми на полі конкуренції:

  • позиція лідера на ринку;

  • позиція виклику, що кидається ринковому оточенню;

  • позиція послідовника;

  • позиція знаючого своє належне місце на ринку.

15 Керівництво процесом виконання стратегій

Виконання стратегії – це орієнтована на дії задача, що підкоряє собі всі інші, яка перевіряє здатність менеджера проводити організаційні зміни, розробляти і контролювати ділові процеси, мотивувати людей і досягати поставлених цілей.

Насамперед дії виконавця стратегії мають бути спрямовані на приведення у відповідність видів діяльності, які складають ланцюжок цінностей, і внутрішнього керівництва бізнесом з тим, що є найкращим виконанням стратегії.

Керівництво процесом виконання стратегії може здійснюватися різними способами. Менеджери можуть відігравати активну, помітну або неключову роль. Вони можуть приймати рішення авторитарно чи на основі консенсусу, делегувати повноваження більшою чи меншою мірою, бути особисто залученими в деталі реалізації стратегії або стояти осторонь та інструктувати інших, діяти швидко чи обережно.

Створення життєздатної структури – це завжди найпріоритетніша задача під час реалізації стратегії.

Під час вирішення задачі побудови організації для виконавця стратегії важливі 4 характерні риси головних переваг:

1 – головні переваги рідко визначаються досконалістю виконання однієї операції чи функціонуванням одного підрозділу. Скоріше вони містять у собі майстерність і види діяльності в різних ланках ланцюжка цінностей компанії, поєднання яких створює унікальні організаційні можливості;

2 – оскільки головні переваги зазвичай є плодом спільних зусиль різних робочих груп і підрозділів, не можна ставити в обов'язки їхніх керівників створення таких переваг у масштабах корпорації в цілому;

3 – орієнтація на перетворення головних переваг компанії в довгострокову конкурентну перевагу вимагає значно більших зусиль і мистецтва, ніж конкуренція, заснована на поглибленні і посиленні цих переваг;

4 – у зв'язку з тим, що переваги споживачів часто непередбачено змінюються, потрібна особлива майстерність для діяльності в умовах, коли не завжди можна точно спрогнозувати конкурентний успіх, набір переваг компанії має бути досить широкий і гнучкий, щоб вільно адаптуватися в невизначеній майбутній ситуації.

Виконання стратегії приводить менеджера до необхідності складання бюджету. Виконавець стратегії не тільки має передбачати, хто скільки одержить, але бюджет має також бути складений з метою одержання максимуму з кожної гривні. Очевидно, що організаційні одиниці мають потребу в достатній кількості ресурсів для виконання їхньої частини стратегічного плану.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]