Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Part_2.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
2.6 Mб
Скачать

2.3.7. Внутрісхемний програматор atavrisp

Як уже говорилося, мікроконтролери AVR мають кілька режимів програмування: паралельний режим з використанням підвищеної програмуючої напруги, послідовний режим з використанням підвищеної програмуючої напруги і режим послідовного внутрісхемного програмування.

Можливість внутрісхемного програмування мікроконтролерів AVR по послідовному синхронному інтерфейсу SPI дозволяє створювати прості і недорогі програматоры. Такі програматоры називають внутрісхемними (In-System Programmer, ISP).

Для реалізації внутрісхемного програмування компанія Atmel випускає і підтримує внутрісхемний програматор ATAVRISP. ATAVRISP підтримує всі мікроконтролери, що випускаються на сьогоднішній день, AVR, що мають функцію внутрісхемного програмування. Керування цим внутрісхемним програматором здійснюється через COM-порт персонального комп'ютера. Живлення на ATAVRISP подається від цільового пристрою.

Рис.2.20. Внутрісхемний програматор ATAVRISP.

Подібно стартовому наборові розроблювача STK500, внутрісхемний програматор ATAVRISP реалізований на двох мікроконтролерах - 90S1200-12SC і 90S8535-8AC, і працює під керуванням AVR Studio. Керуюча програма викликається в меню Tools > STK500/AVRISP/JTAGICE > STK500/AVRISP/JTAGICE.

Вибравши одну з закладок у вікні керуючої програми, користувач одержує доступ до різних функцій програмування:

  • Program. Вікно керуючої програми в цьому режимі представлене на рис.2.21 Тут користувач указує тип цільового мікроконтролера (Device), режим програмування (у нашому випадку ISP), а також файли, що містять дані для програмування Flash-пзп і EEPROM мікроконтролера. Тут же користувач може вказати керуючій програмі на необхідність автоматичного стирання пам'яті програм мікроконтролера перед черговим програмуванням, а також верифікацію записаного коду - після.

  • Fuses. Дозволяє зчитати стан керуючих бітів мікроконтролера, і при необхідності, запрограмувати їх. Операцію установки FUSE бітів потрібно завершувати натисканням кнопки Program на закладці Fuses.

  • LockBits. Надає доступ до бітів захисту пам'яті програм мікроконтролера від несанкціонованого зчитування або модифікації. Операцію установки LOCK бітів потрібно завершувати натисканням кнопки Program на закладці LockBits.

  • Advanced. Дозволяє зчитати сигнатуру цільового мікроконтролера. Тут же може бути задане значення каліброваного байта для внутрішнього RC-генератора мікроконтролера.

  • Board. Ця закладка призначена для керування STK500 і була описана вище.

  • Auto. Дозволяє вибрати кілька функцій програмування і верифікації і запускати їх у пакетному режимі.

Рис.2.21. Вікно керуючої програми внутрісхемного програматора ATAVRISP

При кожнім переключенні з однієї закладки на іншу керуюча програма перевіряє зв'язок комп'ютера з внутрісхемним програматором. Якщо внутрісхемний програматор не відповідає на запит комп'ютера, у поле повідомлень вікна керуючої програми видається відповідне попередження.

При роботі з цільовим мікроконтролером, програматор ATAVRISP крім ліній внутрісхемного програмування (MOSI, MISO, CLK) використовує вивід /RESET, GND, а також лінію живлення (VTG) по який здійснюється живлення програматора.

Всі описані функції програмування мікроконтролера також можуть бути виконані на платі STK500 у послідовному, а також, на відміну від ATAVRISP, у паралельному режимі.

ATAVRISP поставляється в комплекті з диском AVR Software and Technical Library, кабелем для підключення до COM-порту комп'ютера, двома кабелями (з 10- і 6-контактним роз’ємами) для підключення до цільової плати. Живлення програматора здійснюється від цільового пристрою по лініях VTG і GND.

Уся необхідна інформація з підключення і використання програматора AVRISP включена у вбудований файл довідки AVR Studio.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]