Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OT OOC Timoshenko D. 6215m2.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
97.43 Кб
Скачать

7.1 Загальна частина

Охорона праці – система правових, соціально-економічних, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних та лікувально-профілактичних заходів і засобів, які спрямовані на збереження здоров’я, працездатності людини в процесі праці.

Виходячи з того, що повністю безпечних умов праці не існує, наша держава приділяє належну увагу охороні праці. Закон України «Про охорону праці» визначив основні положення про реалізацію конституційного права громадян на охорону їх життя та здоров’я в процесі трудової діяльності. Закон регулює, при участі відповідних державних органів, відносини закладу чи організації з працівником з питань безпеки, гігієни праці, виробничої сфери і встановлює єдиний порядок організації охорони праці в Україні.

Вивчення і вирішення проблем, зв’язаних із забезпеченням здорових і безпечних умов, у яких протікає праця людини – одна з найбільш важливіших задач у розробці нових технологій і систем виробництва. Вивчення і виявлення можливих причин виробничих нещасливих випадків, професійних захворювань, розробка заходів, спрямованих на усунення цих причин дозволяють створити безпечні і сприятливі умови для праці людини.

7.2 Аналіз небезпечних та шкідливих факторів при роботі на об’єкті суднової енергетики

Умови праці на об’єктах суднової енергетики в цілому складаються під впливом великого числа небезпечних та шкідливих виробничих факторів, різних за своєю природою та формами виявлення, а також характеру дії на людину, можна виділити основні з них:

- необхідність працювати при постійно мінливих метрологічних умовах – температури, вологості, рухливості повітря та тепловипромінювання від навколишніх предметів, що характерно для роботи на відкритій палубі.

Це викликає переохолодження або перегрівання працюючих, можливість простудних захворювань, легень та інших.

- на робочому місці підвищений рівень шуму та вібрації;

- недостатня освітленість;

- умови праці у тісних та замкнених відсіках значно погіршуються, що призводить до незручних при роботі положень тіла, викликає додаткові фізичні навантаження і передчасну втому, послаблює увагу та підвищує рівень небезпеки для працюючих;

- робота на значній висоті при виконанні робіт на палубах і платформах, які мають люки та вирізи, необхідність користуватися сходами, драбинами і тросами. Це викликає загрозу падіння з висоти і отримання тяжких травм працюючими, а також падіння різних предметів на працюючих унизу;

- переміщення великогабаритних конструкцій та механізмів доводиться проводити в безпосередній близькості від людей, що веде до значної кількості нещасних випадків серед працюючих;

- небезпека виникає при використанні переносного ручного і механічного інструмента та приладів з подачею до них електроенергії, стислого повітря, води, мастила.

Із зазначеного вище виходить, що люди зазнають одночасно впливу небезпечних та шкідливих факторів, від чого ступінь цього впливу посилюється і навіть дотримання окремих норм та вимог не завжди забезпечує безпеку працюючих.

7.3 Аналіз небезпечних та шкідливих факторів в машинному відсіку

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]