Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Part_2.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
2.6 Mб
Скачать

2. Основи програмування і налагодження контролерів avr

При створенні програм як для персональних комп’ютерів так і для контролерів необхідно забезпечувати можливість переносимості мобільних програм між різними системами прогамування. Для забезпечення такої властивості програмного забезпечення мікро контролерів спеціально розроблено стандарт IEC1131-3 (International standart IEC1131-3. Programmable controllers.Part 3. Programming languages,1993). Цей стандарт визначає синтаксис і семантику п’яти мов програмування програмованих контролерів: Ladder diagram (LD), Sequential function Chart (SFC), Function Block Diagram (FBD), Structured Text (), Instruction List().

Розглянемо коротко особливості цих мов.

  • Мова LD - це графічна мова програмування, що є стандартизованим віаріантом мов релейно – контактних схем. Логічні вирази на цій мові описуються у вигляді контактів реле, що широко використовувались в задачах автоматизації в 60 – х роках минулого століття.

  • Мова SFC – це графічна мова, що використовується для описання алгоритма у вигляді набору пов’язаних пар: крок (step) та перехід (transitition). Крок являє собою набір операцій над змінними. Перехід - набір логічних умовних виразів, що визначають передачу керування до слідуючої пари крок – перехід. По зовнішньому вигляду описання на мові SFC нагадує добре відомі логічні блок – схеми алгоритмів. Але SFC не має засобів для описання кроків та переходів, що можуть бути виражені лише засобами інших мов стандарту.

  • Мова FBD – є графічною мовою, що по своїй суті близька до LD. Замість релейних контактів в ній використовуються функціональні блоки, що по зовнішньому виду нагадують широко відомі мікросхеми стандартних серій. Алгоритми роботи пристроїв реально мають вигляд як функціональні схеми електронних приладів.

  • Мова ST – це текстова високорівнева мова загального призначення, що по синтаксису близька до відомих мов високого рівня –Паскаль, С++, Бей сік. Самостійного значення не має і використовується лише сумісно з мовою SFC.

  • Мова IL – являє собою текстову мову низького рівня. Вона має вигляд, як типова мова Асемблера. Самостійного значення не має і використовується лише сумісно з мовою SFC.

Наведені мови IEC 1131-3 використовуються фірмами – виготовлювачами програмуємих контролерів, широко розповсюджені і відомі користувачам по їх модифікаціях. Незважаючи на те, що в більшості випадків такі модифікації несуттєві, це приводить до деяких ускладнень при роботі з контролерами різних фірм. З такої точки зору стандарт IEC 1131-3 дозволяє привести велику кількість різних варіантів і інтерпретацій мов програмування контролерів до одного знаменика.

2.1. Програми avr Assembler V.1.0

2.1.1. Відкриття асемблерних файлів

Новий або існуючий асемблерний файл можна відкрити в WAVRASM. Для кожного нового файлу створюється нове вікно редагування.

Д ля створення нового асемблерного файлу потрібно нажати кнопку на панелі інструментів або нажати меню File >> New (ALT – F N). Для відкриття уже існуючого асемблерного файлу потрібно нажати кнопку на панелі інструментів або нажати меню File >> Open (ALT – F O). Для того, щоб обновити активне вікно текстового редактора потрібно нажати кнопку на панелі інструментів або нажати меню File >> Reload. Для запису файлу потрібно нажати кнопку на панелі інструментів або нажати меню File >> Save (ALT – F S).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]