Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pidpriyemstvo_yak_sub_39_yekt_gospodaryuvannya.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
80.38 Кб
Скачать

Економіка підприємства – це наука про ефективність виробництва, шляхи і методи досягнення підприємством найкращих результатів при найменших затратах.

Предметом вивчення економіки підприємства є методи і способи поєднання й ефективного використання всіх елементів виробничого процесу на рівні підприємства.

Тема: “Підприємство як суб’єкт господарювання”

Підприємство – це організаційно відокремлена й економічно самостійна ланка виробничої сфери народного господарства, що спеціалізується на виготовленні продукції, виконанні робіт і наданні послуг. Головне завдання підприємства полягає в задоволенні потреб ринку в його продукції або послугах з метою одержання прибутку.

Діяльність підприємства регулюється статутом та колективним договором.

Статут підприємства – це зібрання обов’язкових правил, що регулюють його взаємовідносини з іншими суб’єктами господарювання, а також індивідуальну діяльність. У ньому зазначається точна назва підприємства, його місцезнаходження, форма власності, основні цілі, органи управління, порядок реорганізації і ліквідації.

Колективний договір – це угода між трудовим колективом в особі профспілки та адміністрацією або власником, яка щорічно переглядається і регулює їх виробничі, економічні і трудові відносини.

У колективний договір включаються зобов’язання щодо поліпшення умов праці та відпочинку працівників, їх соціального захисту, заходи для забезпечення зростання продуктивності праці, величини матеріального стимулювання, вирішення житлових проблем.

Підприємства мають такі ознаки:

  • виробничо – технічна єдність – спільність, що виготовляється, процесів її виробництва, певний склад виробничих фондів, єдина технічна політика, спільність допоміжного і обслуговуючого господарств;

  • організаційно – соціальна єдність – наявність єдиного трудового колективу, керівника та адміністрації підприємства, наділення правами та реквізитами юридичної особи;

  • фінансово-економічна самостійність – можливість самостійно визначати напрямки економічного розвитку, склад, обсяги продукції, що випускається, напрямки розподілу прибутку підприємства, форми і розміри матеріального стимулювання, спільність системи планування та обліку.

Виробнича структура підприємства – це склад, кількісне співвідношення і розміри внутрішніх підрозділів, форми їх побудови та взаємозв’язку. Виробнича структура характеризує частку окремих підрозділів у загальній чисельності працівників підприємства, у сукупному випуску продукції, вартості основних фондів.

На виробничу структуру підприємства впливають такі фактори:

  • масштаб виробництва;

  • складність конструкції виробу;

  • характер технологічного процесу.

Виробнича структура називається цеховою, якщо головним виробничим підрозділом є цех. Цех – адміністративно відокремлена частина підприємства. В якій виконується комплекс робіт відповідно до внутрішньо – заводської спеціалізації.

Цехи поділяються на:

  • основні (заготівельні, обробні, складальні);

  • допоміжні (інструментальні, ремонтні, енергетичні);

  • побічні (утилізації,, відновлення деяких сировинно – матеріальних ресурсів);

  • обслуговуючі (складське і транспортне господарства);

  • підсобні (виробництво тари, відгодівельне і тепличне господарства).

При безцеховій виробничій структурі основою її побудови є виробнича дільниця – сукупність робочих місць, на яких виконуються технологічно однорідні роботи або виготовляється однотипна продукція.

Корпус – об’єднання однотипних цехів, - є основним структурним підрозділом корпусної виробничої структури.

При комбінатській виробничій структурі підприємства поєднуються стадії послідовного процесу переробки сировини і підрозділи виготовляють завершену частку готового виробу.

Загальна структура підприємства включає виробничі підрозділи, заклади соціально – культурного призначення та підрозділи апарату управління.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]