Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
читацкий.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
87.95 Кб
Скачать

«Пер Гюнт» Генрік Ібсен

Дія поеми охоплює час від початку до 60-х рр.. ст.і відбувається в Норвегії (у Гудбраннской долині і навколишніх горах), на марокканському узбережжі Середземного моря, в пустелі Сахара, в божевільні в Каїрі, на морі і знову в Норвегії, на батьківщині героя.

Молодий сільський хлопець Пер Гюнт дуріє, обманюючи мати. Він розповідає їй історію про полювання на прудкого оленя. Поранений олень здіймається з осідлати його Пером на вершину хребта, а потім стрибає з висоти в кристально чисте, як дзеркало, озеро, прямуючи до власного відображення. Затамувавши подих, слухає. Вона не відразу спохвачується: цю історію вона знає - Пер лише злегка переінакшив старовинний переказ, примірявши його на

Себе. Порваний одяг сина пояснюється іншим - він побився з ковалем Аслаком. Задирають Пера навколишні хлопці часто: він любить пофантазувати, а в мріях бачить себе героєм казок чи легенд - принцом або королем, оточуючі ж вважають його історії порожнім хвастощами і дурницею. Взагалі, Пер занадто зарозумілий! Ще б пак, адже він - син капітана, хай навіть спився, протринькав стан і кинув сім'ю. І ще одне - Пер подобається дівчатам. З цього приводу мати нарікає: що б йому не одружуватися на Інгрід, дочки багатого хуторянина? Тоді б були у них і земля, і маєток! Адже Інгрід задивлялася на Пера. Шкода! Якраз ввечері грають її весілля, Інгрід виходить заміж за Маса Мона.

За Маса Мона? Матрацах і простак? Цього не буде! Пер йде на весілля! Намагаючись відмовити сина, Осе загрожує - вона піде з сином і перед всіма його ославив! Ах, так! Пер, сміючись і граючи, садить мати на дах чужого будинку: нехай посидить тут, доки її не знімуть, а він поки сходить на свято.

На весіллі непроханого гостя зустрічають у багнети. Дівчата не йдуть танцювати з ним. Пер відразу відрізняє серед них Сольвейг, дочка селянина-сектанта з переселенців. Вона така прекрасна, чиста і скромна, що навіть йому, лихому хлопцю, боязко до неї підступитися. Пер запрошує Сольвейг кілька разів, але кожного разу отримує відмову. Врешті-решт дівчина зізнається йому: їй соромно йти з напідпитку. Крім того, вона не хоче засмучувати батьків: строгі правила їх релігії ні для кого винятків не роблять. Пер засмучений. Скориставшись моментом, хлопці пропонують йому випити, щоб

потім над ним посміятися. Пера до того ж злить і розохочує недотепа наречений, що не знає, як треба поводитися з нареченою ... Несподівано навіть для самого себе Пер вистачає наречену під пахву і, «як свиню», за висловом одного з гостей, несе її в гори.

Пристрасний порив Пера недовгий, він майже відразу відпускає Інгрід

на всі чотири сторони: їй далеко до Сольвейг! Розлючена Інгрід йде, а на Пера влаштовують облаву. Він ховається в глибині лісу, де його шанують три пастушки, що відкидають заради його любові своїх дружків-тролів. Тут ранок Пер зустрічає Жінку в Зеленому Плащі, дочка Доврского короля - правителя що живе в лісі нечисті - тролів, кобольдов, лісовиків і відьом. Пер хоче Жінку, але ще більше йому хочеться побути справжнім принцом - нехай навіть лісовим! Умови Доврского дід (так звуть лісові придворні короля) ставить жорсткі: тролі

сповідують «почвеннические» принципи, вони не визнають вільного виїзду

за межі лісу і задовольняються лише домашнім - їжею, одягом, звичаями. Принцесу віддадуть заміж за Пера, але раніше йому слід надіти хвіст і випити тутешнього меду (рідкого посліду). Покривилися, Пер погоджується і на те і на інше. Всі в палаці Доврского діда виглядає зашкарублим і потворним, але це, як

пояснює Доврского дід, лише дефект людського погляду на життя. Якщо, зробивши операцію, перекосити Перу очей, він теж буде бачити замість білого чорне і замість потворного прекрасне, тобто придбає світогляд істинного троля. Але на операцію Пер, готовий заради влади і слави майже на все, не йде - його було і залишиться людиною! Тролі навалюються на нього, але, почувши звуки церковного дзвону, відпускають.

Пер - в непритомному стані між життям і смертю. Невидима Крива огортає його путами і скликає для розправи крилатих демонів. Пер спотикається і падає, але знову чути церковний спів та дзвін дзвонів. З криком: «Смерть мені, баби у нього за спиною!» - Крива відпускає Пера.

Його знаходять у лісі мати і Сольвейг. Осе повідомляє синові: за викрадення Інгрід він тепер оголошений поза законом і може жити тільки в лісі. Пер будує собі хатинку. Вже випав сніг і будинок майже готовий, коли до нього на лижах вдається Сольвейг: вона пішла від суворих, але улюблених нею батьків, вирішивши залишитися з ним назавжди.

Проходить багато років. Перу Гюнт під п'ятдесят. Доглянутий і процвітаючий, він бере на середземноморському березі Марокко гостей. Поруч у море коштує його яхта під американським прапором. Гості Пера: діяльність майстер Коттон, глибокодумно багатозначний фон Еберкопф, бомондний мсьє Балон і небагатослівний, але палкий Трумпетерстроле (швед) - звеличують господаря за гостинність і щедрість. Як вдалося людині з народу зробити таку блискучу кар'єру! У обережних виразах, прагнучи не зачепити ліберально-прогрессистских поглядів гостей, Пер Гюнт каже їм правду: він спекулював в Китаї церковним антикваріатом і займався работоргівлею в

південних штатах в Америці.

Одягнувшись в східний одяг, Гюнт вирушає далі, і в одному з оазисів араби приймають його за важливу персону - як вважає сам Гюнт, за пророка. Новоявлений пророк не на жарт захоплюється красою місцевої гурії - Анітри, але вона обманює його - їй потрібна не душа (яку вона в пророка просила), а коштовності Гюнта. Роль пророка йому теж не вдалася.

Наступна зупинка Пера в Єгипті. Розглядаючи Сфінкса і статую Мемнона, Пер уявляє себе знаменитим істориком і археологом. Подумки він будує грандіозні плани подорожей і відкриттів, але ... обличчя Сфінкса йому когось нагадує? Кого ж? Чи не Доврского чи діда? Або загадкової Кривий?

Пуговічнік відпускає Пера з попередженням, що буде чекати його на наступному перехресті. Вони ще поговорять між собою.