Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТО (ответы).doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
347.65 Кб
Скачать

Категорування техніки зв’язку і асув.

Категорією техніки зв’язку і АСУВ називається умовна облікова характеристика, яка встановлюється залежно від її фактичного технічного стану і необхідності проведення ремонту і подання до списання.

Для техніки зв’язку і АСУВ встановлені: перша, друга, третя, четверта і п’ята категорії, за винятком дослідних зразків і засобів зв’язку і АСУВ, які ремонтуються агрегатним методом, для яких встановлені тільки перша, друга і п’ята категорії.

Техніка зв’язку і АСУВ переводиться з першої категорії в другу після закінчення гарантійного ресурсу (строку) наказом командира військової частини.

Переведення техніки зв’язку і АСУВ у третю, четверту і п’яту категорії, продовження строків її експлуатації здійснюються на підставі актів технічного стану після їх затвердження командиром військової частини.

Техніці зв’язку і АСУВ, яка пройшла середній або капітальний ремонти, встановлюється друга категорія.

Про зміну категорії або продовження строку експлуатації робиться запис у формулярі із зазначенням номера і дати акта (наказу), на підставі якого проводиться зміна. Записи завіряються підписом заступника командира з озброєння (технічної частини) і печаткою.

Про продовження строку експлуатації робиться також відмітка в плані експлуатації і ремонту (плані-графіку технічного обслуговування техніки зв’язку і АСУВ, яка знаходиться на тривалому зберіганні) і в акті проведення ТО-2.

Допуск особового складу до самостійної роботи на техніці зв’язку і асув.

До самостійної роботи на техніці зв’язку і АСУВ допускається особовий склад:

- який пройшов спеціальну підготовку і стажування, має практичні навички у використанні техніки за призначенням, її технічному обслуговуванні і поточному ремонті;

- який пройшов медичне обстеження (для спеціальностей, визначених окремим переліком) і визнаний за станом здоров’я придатним до роботи за відповідними спеціальностями;

- який склав заліки з правил і заходів безпеки, має необхідну для експлуатації цієї техніки групу з електробезпеки і отримав посвідчення на право експлуатації конкретних типів техніки.

До експлуатації засобів обчислювальної техніки допускається тільки той особовий склад, який пройшов спеціальну підготовку у відповідних навчальних закладах або на підприємствах промисловості.

Підготовка особового складу щодо знання будови техніки зв’язку і АСУВ, правил її експлуатації і ремонту, заходів безпеки під час роботи з технікою здійснюється у відповідності до існуючих програм.

Допуск особового складу до експлуатації обчислювальної техніки, який не пройшов спеціальне навчання, може здійснюватися після проходження відповідної підготовки у військовій частині. У цьому випадку для перевірки знань та практичних навичок в експлуатації обчислювальної техніки наказом командира військової частини призначається комісія.

Стажування для допуску до самостійної роботи проводиться на основі наказу командира частини в складі екіпажів (обслуг) під керівництвом досвідченого спеціаліста і під контролем командира підрозділу.

У процесі стажування удосконалюються і закріплюються теоретичні знання, набуваються практичні навички в підготовці до використання, у використанні за призначенням, технічному обслуговуванні, поточному ремонті техніки зв’язку і АСУВ та виконанні правил і заходів безпеки.

Для перевірки знань, практичних навичок і визначення можливості допуску особового складу до самостійної роботи на техніці зв’язку і АСУВ наказом командира частини щорічно призначається комісія. Допускається призначення комісій по підрозділах.

Якщо у військовій частині для експлуатації техніки зв’язку і АСУВ залучаються робітники й службовці Збройних Сил України, то для їх допуску до роботи в склад комісії включаються представник профспілкової організації і кваліфіковані спеціалісти з числа службовців Збройних Сил України.

Присвоєння груп (II-IV) з електробезпеки здійснюється комісією за наявності в її складі не менше трьох спеціалістів (у їх числі особи, які відповідають за електрогосподарство частини), які мають групу з електробезпеки не нижче тієї, яка має бути присвоєна особовому складу, що перевіряється.

Для прийняття рішення про допуск особового складу до самостійної роботи і визначення класної кваліфікації спеціалістів, які експлуатують техніку, дозволяється призначати єдину комісію.

Перевірка знань особового складу здійснюється шляхом усного опитування і практичної перевірки кожного спеціаліста з виставленням оцінок за розділами:

правила експлуатації (знання матеріальної частини, порядку підготовки і використання техніки за призначенням, уміння практично працювати і виконувати операції технічного обслуговування та поточного ремонту);

правила електробезпеки (знання правил і заходів безпеки та вміння їх застосовувати).

Результати прийняття заліків оформлюються в журналі протоколів перевірки знань правил експлуатації і електробезпеки (додаток 4). Протокол затверджується особою, яка призначила комісію.

На основі затвердженого протоколу видається наказ по частині про допуск особового складу до самостійної роботи і вручаються посвідчення на право експлуатації техніки зв’язку і АСУВ (додаток 5).

У посвідченні робиться запис про присвоєння групи з електробезпеки.

У випадку тривалої перерви в роботі (понад 6 місяців) особовий склад допускається до самостійної роботи після повторної перевірки знань комісією.

Результати повторної перевірки оформлюються в журналі протоколів перевірки знань правил експлуатації і електробезпеки та записуються у посвідчення на право експлуатації техніки зв’язку і АСУВ.

Особи, які порушили правила та заходи безпеки, звільняються від роботи і підлягають позачерговій перевірці незалежно від терміну попередньої перевірки.

Перевірка знань правил експлуатації та електробезпеки особового складу, який експлуатує техніку зв’язку і АСУВ, а також командного й інженерно-технічного складу, що організовує їх експлуатацію (командири взводів, начальники апаратних, техніки рот, відповідальні за електрогосподарство), проводиться щорічно.

Командний та інженерно-технічний склад, який не належить до попередньої групи, але у віданні якого є техніка зв’язку і АСУВ (командири рот, заступники командирів батальйонів і полків з технічної частини й озброєння, старші інженери частин), перевіряється один раз на 3 роки.