Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТО (ответы).doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
347.65 Кб
Скачать

Категорії робіт на електроустановках стосовно заходів безпеки. Роботи на електроустановках стосовно їхньої організації та відносно ступеня небезпеки.

Роботи на електроустановках стосовно заходів безпеки поділяються на три категорії:

- зі зняттям напруги;

- без зняття напруги на струмопровідних частинах та поблизу них;

- без зняття напруги на відстані від струмопровідних частин, які знаходяться під напругою,

До робіт, які виконуються зі зняттям напруги, належать роботи, які провадяться на електроустановці (її частині), в якій зі струмопровідних частин знята напруга й не можливий доступ до інших її частин, що знаходяться під напругою.

До робіт, які виконуються без зняття напруги на струмопровідних частинах та поблизу них, належать роботи, які проводяться безпосередньо на цих частинах. Ці роботи виконуються не менш ніж двома працівниками, з яких керівник робіт повинен мати 4 групу, інші - 3 групу з техніки електробезпеки.

До робіт, які виконуються без зняття напруги на відстані від струмопровідних частин, які знаходяться під напругою, вважається робота, яка не вимагає проведення технічних або організаційних заходів для запобігання випадковому наближенню особового складу і ремонтного оснащення та інструменту, що застосовуються ними, до струмопровідних частин на відстань, меншу від зазначеної.

Роботи на електроустановках стосовно їхньої організації та відносно ступеня небезпеки поділяються на такі, що виконуються: за нарядом-допуском, за усним розпорядженням та в порядку поточної експлуатації.

У кожній частині роботи за нарядами-допусками і усними розпорядженнями обліковуються в призначеному для цього журналі обліку робіт за нарядами і розпорядженнями (додаток 65). В журналі у відповідних графах реєструється первинний допуск до роботи за нарядами і повне її закінчення, допуск до роботи згідно з розпорядженням і її закінчення (за винятком робіт згідно з розпорядженнями, які виконуються самими оперативними працівниками або під їхнім наглядом, запис про які робиться тільки в оперативному журналі). Крім того, первинні і щоденні допуски до робіт за нарядами оформляються записами в журналі, в цьому разі зазначається тільки номер наряду і робоче місце. Відповідальність за ведення і цілісність журналу покладається на відповідального за електрогосподарство.

За наряд-допуском виконуються роботи працівниками 3-4 груп з техніки електробезпеки (додаток 60):

- зі зняттям напруги;

- без зняття напруги на струмопровідних частинах та поблизу них;

- без зняття напруги віддалік від струмопровідних частин, які перебувають під напругою, тривалістю понад 1 зміну;

- з підійманням вище ніж на 3 м від рівня землі;

- із застосуванням вантажопідйомних машин і механізмів в охоронній зоні.

За усним розпорядженням виконуються роботи працівниками 3 групи з техніки електробезпеки:

- без зняття напруги на відстані від струмопровідних частин, що перебувають під напругою, тривалістю не більше однієї зміни;

- аварійно-відбудовні роботи тривалістю до 1 години;

- зі зняттям напруги з електроустановок, які мають напругу до 1000 В, тривалістю не більше однієї зміни;

- ремонт освітлювальної апаратури й заміна ламп у побутових приміщеннях;

- поточний ремонт апаратури зв'язку і АСУВ, яка має напругу до 1000 В;

- прибирання робочих місць у приміщеннях, де розташовано електрообладнання з напругою до 1000 В (може виконуватися особовим складом з 2 групою);

- розгортання кабельних мереж, антенно-щоглових пристроїв, обладнання заземлення (може виконуватися особовим складом з 2 групою без права відключення і підключення кабелю до електрогенераторів);

- розгортання апаратних зв'язку, пересувних військових електроустановок;

- обслуговування апаратури, акумуляторів, заміна запобіжників.

У порядку поточної експлуатації виконуються роботи спеціалістом тільки на визначеному для нього обладнанні. Спеціаліст повинен мати не нижчу, ніж 3 групу з техніки електробезпеки, при обслуговуванні електроприймачів, які підключені до електромереж з захисними апаратами на номінальні струми до 20 А. Такі роботи виконуються:

- без зняття напруги на відстані від струмопровідних частин, що перебувають під напругою, тривалістю не більше 1 зміни;

- зі зняттям напруги в електроустановках, які мають напругу до 1000 В.

Роботи з підвищеною небезпекою під час експлуатації техніки зв’язку і АСУВ визначаються для кожної військової частини на основі типового переліку робіт з підвищеною небезпекою (додаток 44). Може розроблятися свій (більш конкретний) перелік робіт з підвищеною небезпекою, який затверджується командиром частини.

Роботи з підвищеною небезпекою можуть виконуватися тільки за письмовим розпорядженням – нарядом-допуском (додаток 60). Видавати наряд-допуск на проведення робіт з підвищеною небезпекою мають право тільки особи, яким надається це право згідно з наказом командира частини.

Перелік робіт, які виконуються за нарядом-допуском або розпорядженням, розробляється відповідальним за електрогосподарство військової частини і затверджується командиром частини. Зазначені особи й переліки підлягають щорічному перегляду та заново затверджуються.

У кожній службі (підрозділі), на кожному бойовому посту повинен бути витяг із затвердженого переліку робіт з підвищеною небезпекою, який складено з урахуванням особливостей, характерних для даної служби (підрозділу, бойового поста, цеху, дільниці), і список осіб, яким надається право самостійного огляду електроустановки.

Допуск особового складу, який повинен виконувати роботи з підвищеною небезпекою, на робоче місце здійснює посадова особа, відповідальна за об'єкт, де мають проводитися роботи. Вона повинна провести цільовий інструктаж, у ході якого пояснити: в чому полягає робота, з яких струмопровідних частин знята напруга, які частини залишилися під напругою, де накладене переносне заземлення, які засоби захисту є і як вони повинні використовуватися особовим складом, порядок дії під час аварії, розташування засобів пожежогасіння, сигнали оповіщення.