Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТО (ответы).doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
347.65 Кб
Скачать

Оцінка технічного стану техніки зв'язку і асув

При перевірці технічного стану в першу чергу визначається готовність техніки зв'язку і АСУВ до використання за призначенням.

Для виставлення оцінки конкретному зразку техніки зв'язку і АСУВ перевіряється його справність, догляд і зберігання, якість технічного обслуговування і ремонту.

Загальна оцінка технічного стану комплексного зразка техніки зв'язку і АСУВ визначається як середньоарифметичне значення усіх оцінок, виставлених спеціалістами родів військ і служб, але не вище оцінки, виставленої за технічний стан засобів зв'язку і автоматизації, а також оцінки стану засобів рухомості. При незадовільній оцінці стану однієї із складових частин комплексного зразка техніки загальна оцінка виставляється “незадовільно”.

Технічний стан зразка техніки зв'язку і АСУВ оцінюється згідно з вимогами, викладеними в таблиці 1.

Таблиця 1

Оцінка зразка

Вимоги до технічного стану зразка

Відмінно”

Зразок справний (повністю укомплектований складовими частинами, одиночним ЗІП, експлуатаційною документацією), готовий до використання за призначенням, зберігання.

Зразку своєчасно, якісно і в повному обсязі проведено чергове технічне обслуговування (консервація, переконсервація).

Засоби запуску засобів рухомості (акумуляторні батареї) заряджені до норми (сухозаряджені акумуляторні батареї у межах терміну придатності).

Об’єкти котлонагляду і енергонагляду освідовані, пристрої, які впливають на забезпечення електробезпеки, справні.

Зразок заправлений усіма видами пального і мастильних матеріалів відповідних сортів і марок згідно з нормою, поставлений на відповідний вид зберігання, формуляр (паспорт) ведеться правильно

Добре”

Зразок працездатний, повністю укомплектований складовими частинами, експлуатаційною документацією, комплектність ЗІП-0 не менше 50% кожної номенклатури, інструменту не менше 85%, готовий до використання за при значенням (зберігання).

Фактичні значення технічних параметрів, які не відповідають вимогам експлуатаційної документації, доведені до норм екіпажем (обслугою) за допомогою експлуатаційних регулювань у процесі перевірки зразка.

Виявлені недоліки в технічному стані зразка (додаток 41) усунені екіпажем (обслугою) з використанням ЗІП-0 за час, відведений на контрольний огляд, але не більше однієї години.

Задовільно”

Зразок працездатний, укомплектований усіма складовими частинами, ЗІП-0 укомплектовано запасними частинами не менше 50% кожної номенклатури, інструментом і приладдям не менше 75%, готовий до використання за призначенням (зберігання).

Зразку не в повному обсязі проведено чергове технічне обслуговування.

Виявлені недоліки в технічному стані та утриманні зразка (додаток 41) усунені екіпажем (обслугою) із залученням ремонтного підрозділу частини і використанням ЗІП-0 за час, який відводиться на щоденне технічне обслуговування зразка, але не більше, ніж 4 години.

Незадовільно”

Зразок непрацездатний або мають несправності його складові частини, які впливають на виконання заданих функцій.

При перевірці технічного стану має місце хоча б одна з таких умов:

- фактичні значення технічних параметрів не відповідають вимогам експлуатаційної документації і не можуть бути доведені до норм у процесі перевірки зразка;

- зразок не укомплектований складовими частинами, ЗІП-0 розкомплектовано, він не забезпечує відновлення зразка в бойових (польових) умовах;

- зразку не проведено чергове технічне обслуговування;

- зразок не заправлено пально-мастильними матеріалами або заправлено сортами і марками, які не відповідають вимогам ДСТУ;

- зразок не поставлено на встановлений вид зберігання;

- характер і кількість виявлених недоліків не дозволяють усунути їх за час щоденного технічного обслуговування або необхідне розбирання і заміна вузлів, блоків, агрегатів з отриманням їх зі складу частини;

- на зразку відсутні або непрацездатні штатні вимірювальні прилади, пристрої, які впливають на забезпечення електробезпеки;

- не оглянуті вантажопідйомні засоби;

- відсутні у комплекті або непридатні до використання засоби, які забезпечують безпеку екіпажу (обслуги).

Технічний стан зразка техніки зв’язку і АСУВ, який виробив встановлений ресурс (термін) до чергового ремонту, оцінюється позитивно, якщо він забезпечує виконання заданих функцій і для нього в установленому порядку продовжено термін експлуатації.

Відмови, які виникають у ході перевірки зразка через вихід з ладу електровакуумних, напівпровідникових приладів, сигнальних ламп та інших радіодеталей, при оцінці технічного стану як недоліки не враховуються, якщо вони усунені в процесі перевірки. Відмови зразків техніки зв’язку і АСУВ із незакінченими гарантійними термінами, які виникають під час перевірки, не усуваються і на них оформляються рекламаційні документи, а для перевірки представляються за вказівкою комісії інші зразки.

Недоліки у технічному стані зразка техніки зв’язку і АСУВ, виявлені в процесі перевірки, записуються у відомість його перевірки, яка підписується тим, хто перевіряє, і командиром підрозділу.

Відомості є звітними документами і після підведення підсумків перевірки передаються заступнику командира з’єднання (частини) з озброєння для аналізу і контролю за усуненням виявлених недоліків.

На основі індивідуальних оцінок технічного стану зразків техніки зв’язку і АСУВ визначається загальна оцінка групи однотипної техніки зв’язку і АСУВ.

Техніка зв’язку і АСУВ з’єднань (частин, підрозділів), які перевіряються, оцінюється за такими групами:

  1. Станції космічного зв’язку.

  2. Радіостанції великої і середньої потужності.

  3. Радіостанції малої потужності.

  4. Багатоканальні тропосферні і радіорелейні станції.

  5. Малоканальні тропосферні і радіорелейні станції.

  6. Апаратні (апаратура) ущільнення.

  7. Апаратні дистанційного управління, частотно-диспетчерської служби і окремі приймальні машини.

  8. Командно-штабні машини і машини автоматизованого управління.

  9. Спеціальна апаратура (апаратні) засекречування (телеграфна, телефонна, факсимільна, передачі даних).

  10. Автоматичні телефонні станції, телефонні і телеграфні апаратні, кросові апаратні.

  11. Обчислювальні комплекси і абонентські пункти.

  12. Станції електроживлення, рухомі зарядні бази, комплекси засобів механізації прокладання кабелю, апаратні технічного забезпечення (АТЗ).

  13. Окремі букводрукуючі і слухові радіоприймачі.

  14. Польовий кабель.

15. Кінцеві абонентські пристрої і апаратура (телеграфні, телефонні і факсимільні апарати, комутатори і концентратори, техніка звукозапису і гучномовного зв’язку, датчики кодів, апаратура надшвидкодії, апаратура оповіщення).

Оцінка технічного стану групи однотипної техніки визначається згідно з критеріями, наведеними у таблиці 2.

Таблиця 2

Оцінка групи однотипної техніки зв’язку і АСУВ

Індивідуальні оцінки технічного стану зразків, у відсотках від числа перевірених

“Відмінно”

“Добре”

“Задовільно”

“Незадовільно”

“Відмінно”

Не менше 60

20

20

-

“Добре”

Не менше 60

35

5

“Задовільно”

Не менше 90

10

“Незадовільно”

Менше 90

Більше 10

При наявності в групі, яка перевіряється, дев’яти і менше зразків оцінка групі “задовільно” ставиться в тому випадку, якщо не більше одного зразка оцінено “незадовільно”, а для оцінки “добре” не допускається наявність зразків, стан яких оцінено “незадовільно”.

Технічний стан техніки зв’язку і АСУВ з’єднання (частини, підрозділу) оцінюється на основі оцінок однотипних груп згідно з критеріями в таблиці 3.

Таблиця 3

Загальна оцінка технічного стану техніки зв’язку і АСУВ

Оцінка технічного стану

основних груп

неосновних

(допоміжних) груп

“Відмінно”

“Відмінно”

Не нижче “добре”

“Добре”

Не нижче “добре”

Не нижче “задовільно”

“Задовільно”

Не нижче “задовільно”

Не більше однієї групи “незадовільно”

“Незадовільно”

При незадовільній оцінці однієї і більше основних груп

або двох і більше неосновних груп

При перевірці до основних груп техніки зв’язку і АСУВ належать:

- для загальновійськових з’єднань і частин, частин родів військ – техніка 1, 2, 5 ,8, 9 і 10-ї груп;

- для вузлових з’єднань і частин – техніка 1, 2, 6, 7, 9 і 10-ї груп;

- для частин тропосферного і радіорелейного зв’язку – техніка 4, 5 і 6-ї груп;

- для лінійно-кабельних частин – техніка 6-ї і 14-ї груп.

Кількість техніки зв’язку і АСУВ, яка перевіряється, у з’єднанні (частині) має становити не менше 20-25% від штатної техніки поточного забезпечення і не менше 10-15% від техніки, яка знаходиться на тривалому зберіганні.

До числа зразків техніки зв’язку і АСУ, які перевіряються комісією, обов’язково включаються зразки, призначені для зв’язку зі старшим штабом, командиром.