Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
припинення шлюбу + визнання недійсним.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
81.41 Кб
Скачать

Шлюб не може бути визнаний недійсним у разі вагітності дружини або народження дитини у шлюбі між:

  • усиновлювачем та усиновленою ним дитиною,

  • між двоюрідними братом і сестрою,

  • між тіткою, дядьком та племінником, племінницею,

  • з особою, яка не досягла шлюбного віку і якій не було надано права на шлюб, або якщо той, хто не досяг шлюбного віку, досяг його або йому було надано право на шлюб.

Позивач не обмежений часовими рамками для подачі заяви про визнання шлюбу недійсним. За загальним правилом, на вимоги, що випливають із сімейних відносин, позовна давність не застосовується. Отже, дійсність шлюбу може бути оскаржена позивачем у будь-який час після його укладення. Шлюб визнають недійсним із дня його укладення.

Правові наслідки визнання шлюбу недісним

  1. Загальний правовий наслідок визнання шлюбу недійсним полягає в тому, що шлюб вважається таким, що ніколи не існував, а особи, що його уклали, вважаються такими, що раніше не перебували в шлюбі.

  2. У подружжя не виникне жодних особистих та майнових прав, що випливають із шлюбу (ст. 45 СК).

  3. До майна, придбаного спільно особами, шлюб яких визнано недійсним, застосовуються не норми сімейного законодавства про спільну сумісну власність, а норми ЦК про часткову власність.

  4. Недійсність шлюбного договору, якщо він був укладений такими особами. Такий договір стає недійсним із моменту його укладення автоматично.

Негативні наслідки застосовуються лише до особи, яка знала про перешкоди до реєстрації шлюбу і приховала їх від другої сторони і (або) від державного органу РАЦС (ч. 6 ст. 45 СК).

Визнання шлюбу неукладеним. Для визнання шлюбу неукладеним суттєвим є порушення самої процедури реєстрації шлюбу, а саме реєстрація його у відсутності нареченої (або) нареченого (ст. 48 СК).

За заявою заінтересованої особи, а також за заявою прокурора запис про шлюб у державному органі реєстрації актів цивільного стану анулюється за рішенням суду.

Неукладений шлюб не породжує ніяких прав і за жодних обставин не може бути визнаний дійсним.

При неукладеному шлюбі не існує презумпції батьківства чоловіка матері дитини.

Поняття, підстави та порядок припинення шлюбу

Шлюб припиняється за однією з двох підстав (ст. 104 СК):

  1. внаслідок смерті одного з подружжя або оголошення його померлим;

  2. внаслідок розірвання шлюбу.

Припинення шлюбу внаслідок смерті одного з подружжя або оголошення його померлим не потребує спеціального оформлення. Відповідні права та обов'язки в цьому випадку виникають або припиняються внаслідок самого факту смерті або оголошення особи померлою. Реєстрація смерті, яка проведена відповідно до цивільного законодавства, і отримання свідоцтва про смерть, є достатнім підтвердженням припинення шлюбу. Якщо особа оголошена померлою, то правовою підставою виникнення юридичних наслідків є відповідне рішення суду щодо оголошення особи померлою, яке набрало чинність.

Оголошення померлим – коли за місцем його постійного проживання немає відомостей про його місце перебування протягом 3 років. Якщо він пропав безвісти за обставин, що загрожували смертю (землетрус, паводок, обвал) чи дають підстави припускати його загибель від певного нещасного випадку (пожежа, автомобільна катастрофа) – протягом 6 місяців.

Особи, які пропали безвісти у звязку з воєнними діями – не раніше ніж по закінченні 2 років з моменту закінчення воєнних дій.

Ст. 118