Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРАВО НА ТОРГ(ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕР).docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
127.73 Кб
Скачать

174.Порядок отримання патенту на корисну модель процес реєстрації винаходу (корисної моделі) можна розділити на декілька рівнозначних етапів:

Начало формы

  1. Патентне дослідження (перевірка на новизну, винахідницький рівень та промислову придатність; пошук серед зареєстрованих і заявлених на реєстрацію, винаходів (корисних моделей) аналогів і тотожних технічних розробок)

Якщо у результаті патентного дослідження виявиться, що винахід (корисна модель) не відповідає переліченим критеріям, такому винаходу у реєстрації буде відмовлено.

Кваліфіковане патентне дослідження (патентний пошук) і експертизу може виконати фахівець Патентбюро

Якщо, за власним розсудом, заявник вважає свою технічну розробку такою, що є нова і патентоздатна, він, під свою відповідальність, може обмежитися повідомленням про можливий прототип винаходу (корисної моделі), або доручити ПАТЕНТБЮРО лише пошук вірогідного (можливого) прототипу.

  1. Оформлення (складання) заявки на реєстрацію винаходу (корисної моделі)

На цьому етапі заявник виконує опис винаходу (корисної моделі), ілюстративні матеріали (креслення, схеми тощо) та офомляє заявку.

Оформлення (складання) заявочних матеріалів, включно - поверхневе редагування наданого заявником опису винаходу (корисної моделі), подання заявки у патентне відомство та одержання патенту, заявник може доручити Патентбюро (тариф - 1450 грн. (+250 грн. - за кожний наступний пункт формули, після одного).

Опис винаходу (корисної моделі) за усним, або довільним письмовим, поясненням ідеї технічної розробки може виконати фахівець Патентбюро (послуга також включає пошук вірогідного прототипу винаходу / корисної моделі, виконання або редагування ілюстративних матеріалів: ескізних креслень, технічних малюнків, схем тощо), вартість послуги - 1000 грн. (+250 грн. за кожний наступний пункт формули, після одного). Послуга виконується разом з послугою розробки і оформлення матеріалів заявки.

  1. Подання заявки в патентне відомство

На цьому етапі заявник, за вказаними йому реквізитами, самостійно сплачує збір за подання заявки – від 40 грн. (якщо заявник - він же автор), або від 800 грн. (якщо заявник - не автор).

  1. Запит на проведення експертизи по суті

Цей етап має відношення лише до заявки на винахід

На цьому етапі заявник самостійно оплачує збір за проведення експертизи по суті , відповідно – від 150 грн., або від 3000 грн.

Сплату зборів і мита заявник може доручити Патентбюро.

  1. Діловодство у процесі реєстрації винаходу (корисної моделі) (листування з експертом, внесення змін, доповнень)

  2. Реєстрація винаходу (корисної моделі) і видача патенту

На цьому етапі заявник, за вказаними йому реквізитами, самостійно сплачує збір збір за публікацію, відповідно – від 10 грн., або від 200 грн. і мито за видачу патенту – 17 грн.

175.Порядок отримання патенту на промисловий зразок

Патент на корисну модель – це дуже сильний засіб захисту інтелектуальної власності, оскільки він надає такий же обсяг прав, як і патент на винахід, в той час як отримати його набагато простіше, ніж патент на винахід.

Патентування об'єкту в якості корисної моделі необхідно, як правило: - для отримання швидкої правової охорони (термін патентування корисної моделі – 6 міс.); - для мінімізації витрат (вартість патентування корисної моделі в 2-3 рази менша, ніж винаходу); - для патентування очевидних технічних рішень. Патент на корисну модель засвідчує особу автора патенту, пріоритетну дату подачі заявки і право власності на корисну модель.  Патент видається Українським інститутом промислової власності (Укрпатентом). Заявка на видачу патенту на корисну модель подається і складається Заявником – громадянином України через патентного повіреного або особисто. Особи, які не є громадянами України, подають заявки тільки через патентних повірених України.

Термін дії патенту на корисну модель - 10 років.