Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.3. лекція.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
50.88 Кб
Скачать

7.Класифікація творчих особистостей

На сьогоднішній день існує багато спроб класифікації творчих особистостей. Найбільш визнаним психологами є поділ на логічний (розумовий), художній (естетичний) та змішаний типи (за І.П. Павловим). Такий поділ є досить умовним і ґрунтується на функціонально,анатомічній асиметрії півкуль головного мозку та психофізіологічних особливостях особистості.

Е. Кант розрізняє в людській обдарованості три рівні: геніальність, талант і старанність. Російський вчений і винахідник П.К. Енгельмейер серед творців виділяв інші три класи: – геній, талант, рутина. Цікаву типологію творчих особистостей запропонував О.Н. Лук. За ознакою способом перекодування інформації він виділив шість видів творців:

– художники і скульптори (просторово-зорова інформація);

– письменники і журналісти (словесно-образна інформація);

– математики і кібернетики (абстрактно-цифрова інформація);

– музиканти (образно-звукова інформація);

– інженери і винахідники (конструктивно-технічна інформація);

– педагоги і організатори підприємств (соціально-комунікативна інформація).

В.І. Андрєєв виділяє такі види творчих особистостей:

теоретик,логік, теоретик,інтуїтивіст, практик, організатор, ініціатор.

Австралієць Г. Корн і англієць М. Кертон виділяють два типи:

«новатори» – висувають ідеї, що передбачають радикальні зміни,

«адаптори» – схильні до вдосконалення й поліпшення використовуваних методів.

Класифікація творчих особистостей за Гоу та Буюворте включає такі типи:

«піонер»,

«фанатик»,

«діагност»,

«ерудит»,

«технік»,

«естет»,

«методолог»,

«незалежний».

8.Стадії творчого розвитку особистості

У житті людини виділяються такі стадії творчого розвитку:

  1. вибірково-мотиваційно, творчої спрямованості особистості на певну діяльність;

  2. інтелектуально,творчої активності особистості до певного виду діяльності; підвищеної професійно,творчої активності особистості в певному виді діяльності; перших значних творчих досягнень особистості;

  3. стійкої творчої продуктивної діяльності; розвитку таланту; геніальності.

Темп досягнень певного рівня творчих результатів не є рівномірним для всіх і залежить від індивідуальних психофізіологічних особливостей особистості, умов творчої діяльності, соціального оточення.

Отже, визначення структури творчої особистості структури, характеризується великою варіантністю, яка, на наш погляд, зумовлюється тим, що творча особистість є дуже складним філософським, соціальним, психолого,педагогічним поняттям і є категорією теорії особистості, теорії діяльності, теорії творчості.

9.Творчі можливості

Спрямованість на творчість, характерологічні особливості учнів, їх творчі вміння вчитель може спостерігати в процесі навчання. Індивідуальні особливості психічних процесів учителю «побачити» й адекватно оцінити складніше. Разом з тим, останні потребують детального вивчення з боку вчителя і шкільних психологів, бо гальмування розвитку психічних процесів рано чи пізно призводить до спаду успішності навчання і творчого розвитку дитини. Саме тому необхідно конкретизувати творчі якості особистості учня, сукупність яких визначає його творчі можливості і на розвиток яких вчителю доцільно звернути увагу в навчально-виховному процесі.

Формування творчої особистості учня повинно передбачати не тільки посилений розвиток певних психічних процесів і творчих умінь, а й розвиток мотивів, характерологічних особливостей, які, інтегруючись з психічними процесами й творчими вміннями, зумовлюють здатність особистості до творчості. Саме тому, виходячи із концепцій визначення здібностей Б.Г. Ананьєва, В.Д. Шадрикова і професійних здібностей Б.О. Федоришина, для дослідження процесу формування творчої особистості учня в науковий обіг вводиться поняття творчих можливостей учня.

Творчі можливості учня розглядаються як такі, що відображають індивідуальні особливості розвитку і прояву творчих якостей його особистості і зумовлюють його здатність до творчості.

Творчі можливості учня – це відносно самостійна, динамічна система творчих якостей його особистості, пов'язана з інтелектом, умовами розвитку, яка формується, розвивається та виявляється у творчій діяльності і забезпечує розвивальну взаємодію особистості з оточуючою дійсністю. Творчі можливості учня реалізуються не тільки в предметній діяльності, а й у процесі його життя, самореалізації як засобу самоствердження, самовираження та саморозвитку. При цьому під творчим самовираженням розуміється здатність дитини будувати свій внутрішній світ, своє світовідчуття, самого себе в цьому світі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]