Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кукса Т. Природа та господарство Рівненщини.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
993.79 Кб
Скачать

§ 4. Грунтово-рослинний покрив і тваринний

світ

Ґрунтовий покрив

1. Від чого залежить родючість грунту?

2. Назвіть типи грунтів, поширені в Україні і вашій місцевості.

3. Які чинники зумовлюють поширення різних типів грунтів?

Географічний розподіл грунтів в нашій області підпорядкований загальним законам широтної зональності.

Залежно від зовнішніх фізико-географічних умов, в межах Рівненської області виділяють такі основні типи грунтів: дерново-підзолисті, сірі, опідзолені, чорноземні, лучні, болотні.

Дерново-підзолисті грунти займають більшу частину Полісся. Вони сформувалися під мішаними та хвойними лісами за участю трав'янистої рослинності на водно-льодовикових піщаних, глинисто-піщаних та супіщаних відкладах. За умов надмірного зволоження процес перегнивання органічних решток у дерново-підзолистих грунтах відбувається повільно і тому вміст гумусу у них незначний (1 -2%). Дерново-підзолисті

Грунти

грунти характеризуються негативними водно-повітряними властивостями та природною безструктурністю. Завдяки вмісту сполук заліза та алюмінію, фунти мають кислу реакцію. Для підвищення родючості та ефективного використання дерново-підзолистих грунтів, необхідно вносити мінеральні та органічні добрива, проводити вапнування.

Сірі і темно-сірі опідзолені (лісові) грунти поширені на вододільних плато Волинської височини в південній лісостеповій частині області. Вони сформувалися під широколистою лісовою і різнотравно-злаковою рослинністю на суглинистих породах. В цих грунтах інтенсивніше ніж в дерново-підзолистих відбуваються процеси нагромадження органічних і мінеральних речовин, проте вміст гумусу залишається незначним (2-3%). Окрім того, сірі лісові грунти характеризуються підвищеною кислотністю та безструктурністю.

Темно-сірі опідзолені грунти, на відміну від сірих, містять 2,5-4,5% гумусу, мають слабокислу реакцію та добре розвинутий гумусовий горизонт (40-55 см).

Сірі та темно-сірі опідзолені грунти інтенсивно розорюються і використовуються для вирощування зернових, технічних, кормових і плодових культур.

Чорноземні грунти утворюють найцінніші земельні угіддя Рівненщини. Під широколистими лісами утворилися опідзолені чорноземи з зернисто-грудкуватою структурою, добрими агрофізичними властивостями та середнім вмістом гумусу 3,5-5,5%.

Під покривом лучно-степової рослинності в лісостеповій зоні Рівненської області утворилися типові чорноземи з потужним гумусовим горизонтом 120-130 см, який містить від З до 6% гумусу. Грунт має зернисту структуру і хороші водно-повітряні властивості, завдяки чому є дуже родючим.

Лучні та чорноземно-лучні грунти поширені по всій території області в заплавах річок та знижених вододілах. Вони заляганні ґрунтових вод. Грунти багаті на поживні речовини (3-6% гумусу) і використовуються переважно під кормові угіддя та сіножаті.

Болотні грунти поширені на Поліссі та, фрагментарно, в межах Волинської височини та Малого Полісся. Утворилися в умовах надмірного зволоження та високого рівня ґрунтових вод.

Малородючі дерново-підзолисті та болотні грунти займають більшу частину території області. Для покращення їх якісного стану необхідно здійснювати органічне та мінеральне підживлення, проводити вапнування та гідромеліоративні роботи. Незважаючи на знижену природну родючість грунтів області, інтенсивність розорювання, особливо в лісовій зоні, є досить високою. Наслідком збільшення площі орних земель є розвиток водної ерозії. Вона проявляється в межах схилів Волинської височини, де поширені сірі та чорноземні грунти на лесовидних породах. Інтенсивна експлуатація земель та переосушування окремих ділянок під час меліорації зумовили розвиток вітрової ерозії, яка найбільше проявляється в Костопільському і Зарічненському районах. Тому при проведенні робіт по осушуванню заболочених ділянок, дуже важливо дотримуватись науково обгрунтованих підходів7.

Особливо гострою проблемою для Рівненщини є радіаційне забруднення грунтів. Шкідливі радіонукліди стронцію, цезію потрапляють в організм людини через біологічний ланцюг живлення: грунт-рослини-тварини-людина. Щоб зменшити цей вплив, необхідно проводити меліорацію земель шляхом внесення калійних добрив та вапнування.

Рослинний світ

1. Які закономірності простежуються в поширенні рослинності на рівнинних ділянках?