Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод.указ. к эк.ч. дипл.проекта ТКС 2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
820.22 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

ДО ВИКОНАННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ ЧАСТИНИ ДИПЛОМНИХ ПРОЕКТІВ

для студентів спеціальності 7.092401 “Телекомунікаційні системи і мережі”

ДОНЕЦЬК 2009

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

ДО ВИКОНАННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ ЧАСТИНИ ДИПЛОМНИХ ПРОЕКТІВ

для студентів спеціальності 7.092401 “Телекомунікаційні системи і мережі”

Розглянуто

на засіданні кафедри

економіки і маркетингу

Протокол №

від р.

Затверджено на засіданні

навчально-видавничої ради ДонНТУ

Протокол №

від р.

Донецьк, 2009

УДК 620.9:336.45 (075)

Методичні рекомендації до виконання економічної частини дипломних проектів самостійної роботи (для студентів спеціальності 7.092401 “Телекомунікаційні системи і мережі”). Сост. Т.Б. Надтока, І.В.Булах. – Донецьк, ДонНТУ, 2009. – 33 с.

Викладено зміст основних техніко-економічних розрахунків, застосовуваних у проектуванні.

Укладачі: Т.Б. Надтока, к.е.н., проф.

І.В.Булах, к.е.н., доц.

Рецензент: Л.Д. Мішина, к.е.н., доц.

1.ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ.

Обґрунтування економічної ефективності є обов'язкового умовою прийняття рішень щодо вкладання коштів в будівництво, реконструкцію, впровадження нових технічних засобів, інші заходи, що сприяють поліпшенню функціонування мереж і систем зв'язку.

Виконання техніко-економічного обґрунтування рішень і заходів, розроблених при дипломному проектуванні, має на меті оволодіння студентами-дипломниками відповідних технічних спеціальностей методиками і навичками виконання економічних розрахунків.

Глава "Техніко-економічне обґрунтування..." повинна складати за обсягом не більше 10-15% дипломного проекту. Основні результати техніко-економічного обґрунтування виносяться на спеціальний демонстраційний плакат.

При обґрунтуванні економічної ефективності технічних рішень можуть використовуватись два методичні підходи (напрями):

1.Оцінка абсолютної загальної економічної ефективності, яка спирається на співставлення економічних вигод і витрат за конкретним проектом - з використанням в якості критеріїв ефективності показників терміну окупності капіталовкладень, коефіцієнта абсолютної ефективності (за традиційними вітчизняними методиками), або чистої приведеної вартості проекту, внутрішньої норми окупності (за методиками, які використовуються в зарубіжній практиці).

У числі варіантів ТЕО дипломних проектів, для яких доцільно використовувати метод абсолютної (загальної) економічної ефективності техніко-економічне обґрунтування організаційно-технічних рішень, які дозволяють збільшити прибутки підприємства (або за рахунок отримання додаткових витрат, або за рахунок зменшення експлуатаційних витрат, або за рахунок обох зазначених факторів) - в тому числі: будівництво нових АТС або реконструкція діючих, технічне переозброєння існуючих телекомунікаційних систем із збільшенням монтованої ємності, із створенням можливості надання додаткових послуг зв'язку, прокладка нових телекомунікаційних мереж (магістральних, зонових), застосування апаратури, що дозволяє надавати абонентам додаткові види послуг підвищеної якості, тощо.

2. Оцінка порівняльної економічної ефективності, яка спирається на співставлення приведених витрат по двом чи більше альтернативним варіантам. Цей методичний напрям доцільно використовувати у випадках неможливості визначення безпосередніх економічних вигод проекту у вигляді збільшення доходів та прибутків підприємства.

У числі варіантів ТЕО дипломних проектів, для яких доцільно використовувати метод порівняльної економічної ефективності:

А) техніко-економічне обґрунтування організаційно-технічннх рішень, які не призводять до збільшення доходів підприємства - в тому числі: застосування нових рішень в організації трактів первинної мережі, співставлення різних варіантів прокладки кабелю, варіантів організації міжстанційної або абонентської мережі (наприклад, застосування виносних концентраторів на абонентській мережі, вибір найбільш ефективних варіантів прокладки (підвішування) кабелю, вибір типу каналоутворюючої або комутаційної апаратури та ін.)

Б) техніко-економічне обґрунтування розробки, серійного виробництва і впровадження нових технічних засобів довготривалого використання.

Розділ дипломного проекту "Техніко-економічне обґрунтування .." повинен містити:

- обґрунтування вибраного методу оцінки економічної ефективності основних технічних рішень проекту;

- формулювання основних і супутніх результатів - економічних вигод проекту;

- розрахунок необхідних капітальних (одноразових) витрат, що здійснюються до початку експлуатації проекту;

- вартісну оцінку поточних експлуатаційних витрат проекту;

- вартісну оцінку доходів і чистих прибутків від реалізації проекту;

- оцінку економічної ефективності проекту з визначенням одного чи більше показників – коефіцієнта абсолютної економічної ефективності, терміну окупності, чистої теперішньої вартості, річного економічного ефекту, тощо.

Крім того, при використанні методу порівняльної економічної ефективності повинні знайти відображення:

- розрахунок необхідних капітальних (одноразових) витрат по альтернативному варіанту (вибраному в якості бази для порівняння);

- оцінка поточних експлуатаційних витрат альтернативного варіанту (вибраного в якості бази для порівняння);

- оцінка рівня якості проектного варіанту в порівнянні з базовим варіантом.

2.МЕТОДИЧНІ ЗАСАДИ І ПРИНЦИПИ ВИЗНАЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ ПРОЕКТНИХ РІШЕНЬ

2.1. Принципи визначення абсолютної економічної ефективності (вітчизняна практика)

При визначенні абсолютної економічної ефективності у вітчизняній практиці традиційно спираються на такі критерії ефективності як:

1.Коефіцієнт загальноекономічної абсолютної економічної ефективності (Еа(заг)) та відповідний термін окупності капіталовкладень (Ток(заг)), що визначаються за формулами:

Еа(заг) = Пріч / К

Ток(заг)=К/ Пріч

де Пріч - середньорічний прибуток підприємства (до сплати податків), який очікується від впровадження проектних рішень; у випадку здійснення заходів щодо поліпшення діяльності існуючих підприємств враховується лише приріст прибутку за рахунок проекту;

К - капіталовкладення у здійснення проектних рішень. В суму капіталовкладень включають купівельну вартість (або вартість створення власними силами) обладнання та інших технічних засобів з терміном використання більше одного року, витрати на їх транспортування, монтаж, налагодження та інші проектно- пускові роботи і супутні витрати, витрати па придбання (створення) нематеріальних активів, тошо.

2. Коефіцієнт госпрозрахункової абсолютної економічної ефективності (Еаеф(госп)) та госпрозрахунковий термін окупності капіталовкладень (Ток(госп)), що визначаються за формулами:

Еаеф(госп) = (ЧПріч, + Аріч) / К

Ток(госп) = К / (ЧПріч + Аріч)

де ЧПріч - середньорічний чистий прибуток підприємства (після сплати податків), який очікується від впровадження проектних рішень;

Аріч - середньорічна сума амортизації основних фондів і нематеріальних активів, які вводяться за даним проектом;

К - капіталовкладення у здійснення проектних рішень.

(ЧПріч + Аріч) - госпрозрахунковий доход підприємства.

В показниках загальноекономічної (народногосподарської) економічної ефективності при визначенні вигод проекту спираються на очікуваний балансовий прибуток (прибуток до сплати податків), який розраховується як різниця між доходами підприємства від реалізації проекту та експлуатаційними витратами. В умовах адміністративно-регульованої економіки і загальнодержавної власності на засоби виробництва ці показники достатньою мірою відображували ефективність капіталовкладень з точки зору власника. До того ж капіталовкладення в тих умовах здійснювались виключно за рахунок коштів державного бюджету і обов'язковою умовою для відкриття фінансування капіталовкладень було дотримання нормативних рівнів коефіцієнту абсолютної економічної ефективності (терміну окупності капіталовкладень). Зокрема, нормативний рівень коефіцієнта абсолютної економічної ефективності капіталовкладень складав 0,14, а відповідний нормативний термін окупності - 7,1 року.

Балансовий прибуток є джерелом сплачення податку на прибуток, отже в розпорядженні підприємства залишається лише його частина у вигляді прибутку після сплати податків. Крім того, в розпорядженні госпрозрахункового підприємства залишаються амортизаційні відрахування, як грошові суми для відшкодування зносу основних фондів і нематеріальних активів.

Показники госпрозрахункової економічної ефективності ґрунтуються при визначенні вигод проекту па грошових надходженнях, які в підсумку залишаються в розпорядженні госпрозрахункового підприємства, отже є такими, що більш наочно характеризують економічну результативність з точки зору окремого підприємства, що є більш доцільним в умовах ринкової економіки при здійсненні капіталовкладень за рахунок власних коштів підприємства (або за рахунок отримання кредитів на зворотній основі).