Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NMK_Kvasha_O_O_Kr_pr.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
650.75 Кб
Скачать

Тема 5. Елементи та ознаки складу злочину: сучасні уявлення в теорії кримінального права. Поняття та види кримінально-правової кваліфікації

Поняття об’єкта злочину. Об’єкт злочину і предмет (об’єкт) кримінально-правової охорони. Загальна характеристика  механізму посягання на предмет кримінально-правової охорони. Спірні питання щодо об’єкта злочину в науці кримінального права. Основні теорії об’єкту злочину в сучасній науці. Об’єкт злочину як суспільні відносини. Об’єкт злочину як правові відносини. Об’єкт злочину як правові блага (інтереси). Об’єкт злочину – людина. Об’єкт злочину – соціальні цінності. Об’єкт злочину – соціальна безпека. Потерпілий від злочину та предмет злочину як факультативні елементи, що характеризують об’єкт злочину.

Поняття об’єктивної сторони складу злочину. Особливості ознак, що утворюють об’єктивну сторону складу злочину. Кримінально-правове значення об’єктивної сторони складу злочину. Теорії причинного зв’язку у вітчизняній науці кримінального права. Теорія «необхідного спричинення». Проблеми розмежування необхідного та випадкового причинного зв'язку. Теорія безпосереднього (прямого) причинного зв’язку. Види безпосереднього (прямого) причинного зв’язку: необхідний, випадковий. Концепція «conditio sine qua non» - теорія еквівалентності умов. Концепція «адекватної причинності» та теорія «найближчої причини» – «causa proxima» або «proximate causе» у країнах загального права. Фінальна теорія (фіналізм).

Поняття суб’єкта злочину за КК України. Особливості елементів складу злочину, що характеризують його суб’єкта. Співвідношення понять «суб’єкт злочину», «виконавець злочину»,  «особа винного»  та  «особистість злочинця».

Поняття суб’єктивної сторони складу злочину. Особливості елементів, що утворюють суб’єктивну сторону складу злочину.

Нормативний зміст юридичного складу злочину як сукупність визначених кримінальним законом змістовних характеристик його обов’язкових (обов’язкових та альтернативних) елементів і зв’язків між ними. Загальний та конкретизований нормативний зміст юридичного складу злочину. Ознака юридичного складу злочину як змістовна характеристика його окремого елементу та зв’язку між елементами. Особливості окремих різновидів ознак юридичного складу злочину (постійні, бланкетні, оціночні тощо).

Юридичний склад злочину, кримінально-правова норма і диспозиція статей кримінального закону.

Проблеми класифікації юридичних складів злочинів. Підстави (критерії) поділу юридичних складів злочинів на види. Основні види юридичних складів злочинів та їх кримінально-правова характеристика. Фактичний склад злочину як передбачене кримінальним законом системне поєднання юридичних фактів. Місце та функції фактичного складу злочину в механізмі кримінально-правового регулювання.

Склад злочину як елемент правосвідомості. Спірні питання щодо складу злочину в науці кримінального права.

Поняття кримінально-правової кваліфікації. Кваліфікація злочинів – різновид кримінально-правової кваліфікації. Кваліфікація злочинів як стадія застосування закону про кримінальну відповідальність. Формула кваліфікації злочину (злочинів) та юридичне формулювання обвинувачення як основні форми закріплення кваліфікації злочинів у процесуальних документах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]