Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_kursova_MP_2014_1(1).doc
Скачиваний:
233
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
335.87 Кб
Скачать

Київський університет права

НАЦІОНАЛЬНОЇ АКАДЕМІЇ НАУК УКРАЇНИ

Кафедра міжнародного права та порівняльного правознавства

Методичні рекомендації та основні вимоги до виконання курсових робіт

Київ 2014

Рекомендовано до друку

Вченою радою Київського університету права НАН України,

протокол №_________ від ___________ 2014 р.

Розробники:

1.

2.

3.

Розглянуто і затверджено на засіданні кафедри міжнародного права та порівняльного правознавства

протокол № _________від ______________ 2014р.

Вступ

Методичні рекомендації та основні вимоги до виконання курсових робіт призначені для надання допомоги студентам у виконанні курсових робіт з таких дисциплін, як: «Правничі системи сучасності», «Право Європейського Союзу», «Міжнародні відносини та світова політика», «Міжнародне публічне право», «Міжнародне приватне право», «Право СОТ», «Міжнародне гуманітарне право», «Права людини в міжнародному праві: актуальні проблеми».

Підготовка курсової роботи з відповідної дисципліни становить важливий складовий елемент навчального процесу при опануванні студентом курсу певної навчальної дисципліни та є одним з видів підсумкового контролю вивчення студентом дисциплін, передбачених навчальним планом університету. Основне завдання курсової роботи – розвинути у студента творчу ініціативу, вміння самостійно опрацьовувати відповідні нормативні акти, спеціальну літературу і матеріали практики, зокрема судову практику. В процесі виконання роботи студент повинен показати достатній рівень знань з визначених дисциплін, вміння застосовувати набуті в університеті знання і практичні навички у творчій, науково-дослідній роботі. Курсова робота, що виконується студентами, є науково-дослідницькою роботою, яка дає змогу виявити рівень засвоєння ними теоретичних знань та практичної підготовки з дисциплін, їх здатність до самостійної роботи в обраній сфері.

Завданням цих Методичних рекомендацій є викладення основних положень та вимог до змісту курсової роботи, її оформлення, організаційних питань виконання, підготовки до захисту та захисту.

Загальні положення

Курсова робота є самостійним комплексним науковим дослідженням студента, яке підводить підсумки вивчення ним різноманітних дисциплін, що передбачені навчальними планами підготовки за спеціальністю «Міжнародне право» напряму підготовки "Міжнародні відносини".

Методичні вказівки визначають мету і завдання курсової роботи, порядок вибору та затвердження теми, етапи виконання, структуру, зміст і обсяг роботи, вимоги до оформлення, порядок їх рецензування та захисту, обов’язки наукового керівника та студента.

Мета і завдання крсової роботи

Курсова робота є кваліфікаційної роботою наукового характеру, виконується з метою закріплення, поглиблення і узагальнення знань, отриманих студентами за час навчання.

У процесі виконання курсової роботи студент повинен показати знання теоретичних основ матеріального і процесуального права, самостійно проаналізувати основні нормативні та літературні джерела і на цій основі обґрунтовувати свої висновки і пропозиції по вдосконаленню чинного законодавства, практику правової роботи тощо.

Курсова робота повинна поширити і поглибити теоретичні знання і практичні навики самостійного аналізу і узагальнення зібраного матеріалу з обраної теми.

Курсова робота повинна містити наукове обґрунтування актуальності теми, задачі, предмет, об’єкт, опис методів дослідження, список використаних джерел та літератури, зноски, додатки, визначену та сформовану проблему, запропоновані шляхи і засоби її вирішення, висновки та рекомендації щодо вдосконалення описаних рекомендацій та практичного використання результатів дослідження.

Завдання курсової роботи – обґрунтування шляхів і методів подальшого вдосконалення організації і управління правовою роботою.

Курсова робота є самостійною, науково-практичною роботою студента, що підводить підсумки набутих ним знань, вмінь та навичок з основних дисциплін, передбачених навчальним планом.

Виконання курсової роботи передбачає основні цілі:

- поглиблення, розширення та систематизацію теоретичних знань і практичних навичок, отриманих студентом за весь період навчання;

- оволодіння методиками теоретичного та експериментального дослідження при розв’язанні конкретних міжнародних правових, політичних, економічних та соціальних проблем, пов’язаних з аналізом та розробкою рекомендацій для прийняття відповідних управлінських рішень у галузях міжнародного права;

- розвиток вмінь та навичок в проведенні самостійних аналітичних робіт, а також оволодіння методами та формами їх виконання;

- визначення підготовленості студента для самостійного аналізу та викладу матеріалу, вміння захищати свою роботу перед членами комісії.

Основні вимоги до курсової роботи: чіткість побудови, логічна послідовність при викладенні матеріалу, стислість та точність формулювань, критичний підхід до теоретичного матеріалу, чинного законодавства, міжнародної судової практики, обґрунтованість висновків та рекомендацій.

Теоретичний і практичний матеріал повинен викладатися чітко, переконливо, в такій послідовності, яка дозволить дати логічне завершення проблемам, що досліджуються в роботі, у вигляді висновків та пропозицій.

Тематика курсових робіт та терміни їх виконання встановлюються на початку навчального року. Студент самостійно обирає тему роботи, яка затверджується завідувачем випускової кафедри. На цьому ж етапі відповідно до обраного напрямку дослідження призначається науковий керівник з числа викладачів кафедри. Вся тематика робіт є орієнтовною.

Студент несе відповідальність за дотримання встановлених вимог до курсової роботи і регламенту її виконання. Робота оцінюється позитивною оцінкою тоді, коли вона є самостійним та завершеним дослідженням і оформлена у відповідності до зазначених нижче вимог.

Підготовка, написання та захист курсової роботи передбачають такі етапи:

1. Вибір теми.

2. Визначення мети, задач, об’єкта та предмету дослідження.

3. Складання плану, підбір і опрацювання списку використаної літератури та джерел.

4. Збирання, аналітичне опрацювання практичного матеріалу.

5. Виконання курсової роботи.

6. Підготовка до захисту (отримання відгуку та рецензії, допуск до захисту).

7. Захист курсової роботи.

Вищенаведені етапи не передбачають жорсткого додержання послідовності, в якій вони викладаються, деякі з них можуть виконуватися паралельно з урахуванням конкретних умов підготовки роботи.

Після того як обрано тему роботи, потрібно сформулювати мету роботи і визначити коло задач, розв’язання яких забезпечить досягнення поставленої мети стосовно конкретного предмета та об’єкта дослідження. Для вирішення поставлених задач студент повинен обрати методику проведення дослідження з обраної проблеми. Формулювання теми, визначення предмета, об’єкта та методики дослідження виконавець курсової роботи повинен узгодити з науковим керівником.

Самостійно складений студентом план також обговорюється з науковим керівником, у разі необхідності уточнюється і після цього затверджується.

План включає:

Вступ.

I розділ - дається суспільно-політична характеристика питання, що розглядається, характеристика теоретичних основ об’єкта дослідження, основних термінів та понять тощо.

II розділ - подається аналіз проблеми, розкривається її практична значимість, а також сучасний стан проблеми.

III розділ - проектна частина роботи. Аналізується нормативний матеріал (закон і підзаконні акти), керівні роз’яснення пленуму Верховного Суду України, судова практика та статистика, літературні джерела. Крім того, приводиться думка студента по тій чи іншій позиції з питання, що розглядається, або його згода з одним із суджень, що наведено в літературі. Кожна думка, непогодження з відомими точками зору повинна бути обґрунтована. Це значить, що студент, посилаючись на нормативний матеріал, судову практику (з посиланням на джерела інформації) або шляхом логічного висновку, повинен показати «життєвість», пріоритет своєї позиції в дискусії.

Висновки.

Список використаних джерел.

Додатки (в разі потреби).

Кожний розділ курсової роботи містить декілька підрозділів, в яких розглядаються відповідні питання у різних аспектах.

Формування тексту відбувається шляхом систематизації й обробки зібраних матеріалів з кожної позиції плану. В текст включаються тільки цілеспрямовано проаналізовані матеріали. На цьому ж етапі виконуються необхідні обчислення, обґрунтовуються пропозиції, формулюються висновки, підбирається ілюстративний матеріал (рисунки, таблиці). В процесі роботи визначається необхідність доповнення додатковими матеріалами, формулюються всі висновки і пропозиції.

В процесі написання роботи студент, за виникненням такої необхідності, може звертатися до наукового керівника за консультацією.

Після написання роботи студент оформлює її у відповідності з вимогами і реєструє в деканаті. Керівник роботи на виконану та зареєстровану роботу складає відгук. Зареєстрована робота після перевірки керівником, в разі позитивного відгуку, направляється на внутрішнє рецензування.

На підставі відгуку керівника і внутрішньої рецензії робота реєструється на кафедрі.

Кафедра міжнародного права та порівняльного правознавства НАН України організовує виконання курсових робіт за реальною сучасною тематикою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]