Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
43-46.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
480.26 Кб
Скачать

46. Степеневі ряди в комплексній площині. Теорема Коші-Адамара.

Степеневий ряд (1)де - фіксовані комплексні числа, а – комплексна змінна, яка є простим прикладом функціонального ряду, тобто, ряді, члени якого – деякі функції від . Такий ряд, збіжний при одних значеннях і розбіжний при інших. Відповідь на питаннях при яких значення це відбувається дає теорема Коші-Адамара.

Теорема Коші-Адамара: Якщо , то при ряд (1) абсолютно збіжний по всій площині, при він збігається тільки в точці і розбіжний при , при ряд (1) абсолютно збігається в крузі і є розбіжний за його межами (при ).

Доведення: Зауважимо, що ряд (1) завжди збігається в точці , так як при всі члени ряду, починаючи з другого, перетворюються в нуль. Дослідимо ряд (1) при на абсолютну збіжність з допомогою ознаки Коші. Для цього розглянемо ряд: (2). Можуть появитися наступні випадки:

а) . Тоді за ознакою Коші звідси випливає збіжність ряду (2) в усіх точках площини, тобто абсолютна збіжність ряду (2) для всіх .

б) Нехай . При всіх тоді маємо: тобто загальний член ряду (2) (за ознакою Коші) не збігається до нуля. Отже, не збігається до нуля і загальний член ряду (1), звідки випливає, що він розбіжний при всіх .

в) Нехай тепер, . Для всіх маємо: Якщо , то ряд (2) збігається за ознакою Коші. Звідси випливає абсолютна збіжність ряду (1) в крузі . При маємо: ; за ознакою Коші, загальний член ряду (2) не збігається до нуля. Тому ряд (1) є розбіжним при . Теорема доведена.

Областю збіжності степеневого ряду є круг – круг збіжності – радіуса з центром в точці . Число називається радіусом збіжності.

Зауваження: з курсу мат. аналізу відомо, що степеневий ряд , де і коефіцієнти дійсні, збігається абсолютно в деякому інтервалі , і є розбіжним при . Такий результат ми можемо знову получити як наслідок теореми Коші-Адамара, застосувавши її до ряду Областю збіжності цього ряду є круг з центом в і радіуса ( при ряд збігається в єдиний точці ), який перетинається з дійсною віссю по інтервалі , де збігається абсолютно ряд . Далі, так як ряд є розбіжний при , то і ряд буде розбіжним при

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]