Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт по практиці з геодезії.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
129.02 Кб
Скачать
    1. Вимірювання вертикальних та горизонтальних кутів

Вимірювання вертикальних кутів або кутів нахилу ліній до горизонту проводиться вертикального круга теодоліта. Для вимірювання вертикального кута попередньо необхідно визначити М0.

М0 – називається відлік поліву вертикального круга коли візирна вісь зорової труби горизонтальна, а бульбашка рівня знаходиться в 0 пункті. Для визначення М0 трубку теодоліта наводять на ціль при двох положеннях вертикального круга. За результатами двох відліків обчислюють М0.

Форма для обчислення М0:

Для теодоліта Т30, М0= КЛ+КП+180

Для теодоліта 2Т30П, Т15К, 2Т5, Т5К, 3Т5КП, М0=КЛ+КП

Кути нахилу визначають, визначивши спочатку висоту приладу, обчислюють кути нахилу за формулою: γ=КЛ-М0 (Т30), або γ=М0-КП-180°; для решти теодолітів

γ=КЛ-М0, або γ=КП-М0.

Для вимірювання дирекційного кута на прилад встановлюють орієнтир бусоль, по горизонтальному кругу встановлюють 0° 0´ 0´´ відкріплюють теодоліт від підставки і на орієнтир бусоль находять напрямок і повертають до тих пір поки стрілка не покаже Пн. і Пд.

Закріплюють теодоліт, потім відкріпляють горизонтальний круг, і за ходом годинникової стрілки, повертають теодоліт, на віху, встановлену на другій точці. Відлік який отримали, дасть напрямок ліній і кут вимірювання треба повторити не менше 2 раз.

При вімірюванні горизонтальних кутів зорову трубу наводять на візирну віху першого напрямку, після закріпляють, по горизонтальному крузі беруть відлік по мікроскопу. Відкривши алідаду повертають зорову трубу на візирну віху другого напрямку, після закріпляють, беруть відлік по горизонтальному крузі. На цьому закінчується напівприйом. Потім перевертають трубу через зеніт, відкріпляють алідаду і візують на ліву точку. Беруть відлік по мікроскопу. Аналогічні дії повторюють. Різниця повинна дорівнювати 180° або не бути більшою ніж подвійна точність теодоліта.

1.3. Способи зйомки контурів ситуації

Теодолітна зйомка відноситься до контурної зйомки . При ознайомлені з місцевості яка підлягає зйомці визначають об’єкти ситуації. Узагальнюються зміни контурів менші 0,5 мм на плані, і не підлягають зйомці ділянки або угіддя площею 10 см2 на плані. При цьому зйомку всіх деталей місцевості проводить різними способами:

  1. спосіб обходу

  2. полярний спосіб

  3. спосіб кутових засічок

  4. спосіб лінійних засічок

  5. спосіб прямокутних координат

(перпендикулярів)

  1. створних засічок

  2. комбінований спосіб

  1. Спосіб обходу приміняється для зйомки закритих ділянок місцевості (ліс, чогорник, будівлі) відкриті (озеро, болото, кар’єр).

  2. Полярний спосіб примінюється переважно на відкритій місцевості при зйомці невеликих ділянок і окремих контурів.

  3. Спосіб кутових засічок примінюється при зйомці віддалених або недоступних для вимірювання окремих предметів місцевості.

  4. Спосіб лінійних засічок примінюється для окремих предметів місцевості близько розміщених від теодолітного ходу.

  5. Спосіб прямокутних координат примінюється для зйомки прямолінійних витягнутих контурів вздовж теодолітного ходу.

  6. Спосіб створних засічок якщо лінія контуру пересікає теодолітний хід.

  7. Комбінований спосіб примінюють при складних контурах (наприклад спосіб обходу і перпендикулярів або створних засічок і полярний спосіб).