Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
штрафи.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
111.62 Кб
Скачать

8. Відчуження майна, яке перебуває у податковій заставі, без згоди органу державної податкової служби

Відчуження платником податків майна, яке перебуває у податковій заставі, без попередньої згоди органу державної податкової служби, якщо отримання такої згоди є обов'язковим, - тягне за собою накладення штрафу в розмірі вартості відчуженого майна.

9. Порушення правил сплати (перерахування) податків

У разі якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового обов'язання протягом визначених строків, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу у таких розмірах:

- при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, - у розмірі 10 відсотків погашеної суми податкового боргу;

- при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, - у розмірі 20 відсотків погашеної суми податкового боргу.

10. Порушення правил нарахування, утримання та сплати (перерахування) податків у джерела виплати

Ненарахування, неутримання та/або несплата (неперерахування) податків платником податків, у тому числі податковим агентом, до або під час виплати доходу на користь іншого платника податків, - тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 25 відсотків суми податку, що підлягає нарахуванню та/або сплаті до бюджету.

Ті самі дії, вчинені повторно протягом 1095 днів, - тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 50 відсотків суми податку, що підлягає нарахуванню та/або сплаті до бюджету.

Дії, вчинені протягом 1095 днів втретє та більше, - тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 75 відсотків суми податку, що підлягає нарахуванню та/або сплаті до бюджету.

Адміністративним правопорушенням визнається протиправна (умисна або необережна) дія чи бездіяльність, яка посягає на громадський порядок, власність права і свободи громадян, на встановлений порядок управління і за яку законами передбачено адміністративну відповідальність.

Адміністративна відповідальність настає, якщо ці порушення за своїм характером не тягнуть за собою кримінальної відповідальності.

Адміністративні санкції мають персональний характер і накладаються на керівників та посадових осіб підприємств за порушення діючих законодавчих та нормативних актів.

Розмір і порядок застосування адміністративних штрафів регламентується Кодексом “Про адміністративні правопорушення” (КпАП).

Перелік правопорушень, що спричиняють притягнення до адміністративної відповідальності в судовому порядку наведено у таблиці 2.1.

Податкові органи мають право притягати до адміністративної відповідальності: порушення порядку подання декларації про доходи з фізичних осіб, ведення ними свої доходів і витрат, за порушення порядку подання фінансової звітності та ведеш бухгалтерського обліку при ліквідації юридичної особи.

Таблиця 2.1

Перелік правопорушень, що спричиняють притягнення до адміністративної відповідальності в судовому порядку

п/п

Вид порушення

Розмір санкції

Порушення порядку ведення податкового обліку, надання аудиторських Висновків (Ст.1631 КпАП)

1.

Порушення порядку ведення податкового обліку

Штраф

від 3 до 5 нмдг; при повторному

порушенні штраф від 5 до 10 нмдг

2.

Відсутність податкового обліку

3.

Неподання або несвоєчасне подання аудиторських висновків, подання яких передбачено України

Неподання або несвоєчасне подання платіжних доручень на перерахування належних до сплати податків та зборів (обов’язкових платежів) (Ст.163² КпАП)

4.

Неподання або несвоєчасне подання платіжних доручень на перерахування належних до сплати податків та зборів (обов’язкових платежів)

Штраф від від 5 до 10 нмдг; при повторному порушенні штраф від 10 до 15 нмдг

Невиконання законних вимог посадових осіб органів держави податкової служби (Ст.1633 КпАП)

(СтЛ 633 КпАП)

5.

Невиконання законних вимог посадових осіб органів державної податкової служби, перелічених у пунктах 5 -8 частини першої статті 11 Закону України “Про державну податкову службу в Україні”

Штраф від 5 до 10 нмдг; при повторному порушенні штраф від 10 до 15 нмдг

Порушення порядку утримання та перерахування податку на доходи фізичних осіб і подання відомостей про виплачені доходи (Ст.1634 КпАп)

6.

Перерахування податку на доходи фізичних осіб за рахунок коштів підприємств (крім випадків, коли таке перерахування дозволено законодавством)

Штраф від 2 до 3 нмдг при повторному

порушенні штраф

від 3 до 5 нмдг

7.

Неутримання або неперерахування до бюджету сум податку на доходи фізичних осіб

8.

Неповідомлення або несвоєчасне повідомлення державних податкових інспекцій відомостей про доходи громадян

Перелік правопорушень, що спричиняють притягнення до адміністративне відповідальності податковими органами наведено у таблиці 2.2.

Таблиця 2.2

Перелік правопорушень, що спричиняють притягнення до адміністративної відповідальності податковими органами

п/п

Вид порушення

Розмір санкції

Порушення порядку подання декларації про доходи і ведення обліку доходів і витрат (Ст.1641 КпАП)

1

Неподання або несвоєчасне подання громадянами декларацій про доходи

Штраф від 3 до 8 нмдг; при повторному

порушенні штраф від 5 до 8 нмдг

2

Неведення громадянами обліку чи неналежне ведення обліку доходів і витрат

3

Включення до декларацій перекручених даних

Порушення порядку подання фінансової звітності та ведення бухгалтерського обліку при ліквідації юридичної особи (Ст.1666 КпАП)

4

Неподання або несвоєчасне подання, подання за невстановленою формою чи подання недостовірної фінансової звітності, ліквідаційного балансу, особами, залученими до ліквідації юридичної особи

Штраф від від 30 до 60 нмдг; при повторному порушенні

штраф від 50 до 120 нмдг

5

Ведення з порушенням встановленого порядку бухгалтерського обліку господарських операцій, пов’язаних із ліквідацією юридичної особи

6

Ухилення осіб, залучених до ліквідації юридичної особи, від організації ведення бухгалтерського обліку господарських операцій, пов’язаних з ліквідацією юридичної особи

Штраф від 40 до 100 нмдг; при повторному порушенні штраф від 50 до 120 нмдг

Сплата (стягнення) штрафних санкцій прирівнюється до сплати (стягнення) податку та оскарження їх суми. Слід зазначити, що сплата штрафних санкцій за деякими видами порушень не звільняє платника від адміністративної або кримінальної відповідальності.

Основним документом, що регламентує порядок застосування та розміри кримінальної відповідальності є Кримінальний кодекс України (ККУ). Перелік кримінальних санкцій наведено в таблиці 2.3.

Таблиця 2.3

Перелік кримінальних санкцій за ухилення від сплати податків, зборів

Вид порушення

Розмір санкції

Підстава для застосування

1

Умисне ухилення від сплати податків, зборів, інших обов’язкових платежів, що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчинене службовою особою підприємства, установи, організації, незалежно від форми власності або особою, що займається підприємницькою діяльністю без створення юридичної особи, чи будь-якою іншою особою, яка зобов’язана їх сплачувати, якщо ці діяння призвели до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів у значних розмірах (1000 НМДГ)

Штраф від 300 до 500 нмдг або позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років

Ст. 212 ККУ

2.

Ті ж дії, вчинені за попередньою змовою групою осіб, або якщо вони призвели до фактичного ненадходження до бюджетів або державних цільових фондів коштів у великих розмірах (в 3000 і більше разів перевищують встановлений законодавством НМДГ)

Штраф від 500 до 2000 нмдг або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до п’яти років з позбавленням права займати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Ст. 212 ККУ

3

Ті ж дії, вчинені особою, раніше судимою за ухилення від сплати податків, зборів та інших обов’язкових платежів, або якщо вони призвели до фактичного ненадходження до бюджетів або державних цільових фондів коштів в особливо великих розмірах ( в 5000 і більше разів перевищують встановлений законодавством НМДГ)

Позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права займати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років із конфіскацією майна.

Ст. 212 ККУ

4

Особа, що вперше вчинила дії, умисного ухилення від сплати податків, зборів, інших обов’язкових платежів, у значних і великих розмірах та якщо вона до притягнення до кримінальної відповідальності сплатила податки, збори, обов’язкові платежі, а також відшкодувала шкоду, завдану державі їх невчасною сплатою (фінансові санкції, пеню)

Звільняється від кримінальної відповідальності

Ст. 212 ККУ

5.

Службове підроблення, тобто внесення службовою особою до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, інше підроблення документів, а також складання і видача завідомо неправдивих документів

Штраф до 50 нмдг або обмеженням волі на строк до трьох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років

Ст. 366 ККУ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]