Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шубан.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
542.72 Кб
Скачать

ЗМІСТ

ЗМІСТ 3

ВСТУП 4

1 РОЗРОБКА СТРУКТУРИ, ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗАГАЛЬНОНАЦІОНАЛЬНОЇ ІНФОРМАЦІЙНО-ДОРАДЧОЇ СИСТЕМИ В ГАЛУЗЯХ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ВИРОБНИЦТВА ТА В СФЕРІ АГРАРНОЇ НАУКИ І ОСВІТИ З РОЗМІЩЕННЯМ НА ПОРТАЛІ “АГРАРНИЙ СЕКТОР УКРАЇНИ” 5

1.1 Загальні методичні засади побудови інформаційно-дорадчої системи в галузях сільськогосподарського виробництва та в сфері аграрної науки і освіти 5

1.2 Розробка структури, програмного забезпечення дистанційної дорадчої системи у галузі рослинництва з розміщенням на порталі “Аграрний сектор України” 5

2 РОЗРОБКА ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТА СТВОРЕННЯ НАУКОВО ОБҐРУНТОВАНИХ БАЗ ДАНИХ КОЛЕКТИВНОГО КОРИСТУВАННЯ З ПРОВЕДЕННЯМ ЇХ НАПОВНЕННЯ 6

2.1 Розробка науково обґрунтованих баз даних колективного користування з рослинництва 6

2.2 Створення науково обґрунтованих баз даних колективного користування суб’єктів племінної справи у тваринництві, порід тварин та кормів 6

branches 7

infotypes 7

2.3 Розробка та створення бази даних хвороб тварин, птиці, риб та бджіл та бази даних ветеринарних препаратів 8

3 РОЗРОБКА МЕТОДИКИ, ІНТЕРФЕЙСУ СИСТЕМИ ОПЕРАТИВНОГО ДИСТАНЦІЙНОГО КОНСУЛЬТУВАННЯ ТА СТВОРЕННЯ ГАЛУЗЕВИХ ІНФОРМАЦІЙНО-КОНСУЛЬТАТИВНИХ КОМПЛЕКСІВ 16

3.1 Розробка методики, інтерфейсу системи оперативного дистанційного консультування 16

3.2 Розробка інформаційно-консультативної системи з питань кормовиробництва і годівлі тварин 16

4 СТВОРЕННЯ ГАЛУЗЕВИХ СИСТЕМ ПІДТРИМКИ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ, РОЗРОБКА ІНФОРМАЦІЙНО-ДОВІДКОВИХ МАТЕРІАЛІВ ТА СИСТЕМ МОНІТОРИНГУ 18

4.1 Загальні положення побудови систем підтримки прийняття рішень 18

21

ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ 22

ВСТУП

Подальший розвиток агропромислового виробництва в Україні неможливий без швидкого розповсюдження сільськогосподарських знань та інформації, впровадження сучасних технологій у виробництво, прийняття оптимальних управлінських рішень, ефективного функціонування ринкових і фінансово-кредитних механізмів, підтримання міжгалузевих зв’язків та інтеграції аграрного сектору економіки країни в світову економічну систему. Ефективність функціонування цивілізованого аграрного ринку залежить від його прозорості для всіх учасників: сільськогосподарських товаровиробників, переробних підприємств, підприємств торгівлі, органів управління сільським господарством, населення. Глобалізація економіки зумовлює аграрний сектор економіки України переходити на міжнародні стандарти, налагоджувати зв’язки з вітчизняними та зарубіжними науковими й інформаційними центрами.

1 РОЗРОБКА СТРУКТУРИ, ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗАГАЛЬНОНАЦІОНАЛЬНОЇ ІНФОРМАЦІЙНО-ДОРАДЧОЇ СИСТЕМИ В ГАЛУЗЯХ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ВИРОБНИЦТВА ТА В СФЕРІ АГРАРНОЇ НАУКИ І ОСВІТИ З РОЗМІЩЕННЯМ НА ПОРТАЛІ “АГРАРНИЙ СЕКТОР УКРАЇНИ”

1.1 Загальні методичні засади побудови інформаційно-дорадчої системи в галузях сільськогосподарського виробництва та в сфері аграрної науки і освіти

Розвиток дорадчої діяльності в Україні та розширення інфраструктури агроконсалтингових формувань прискорили необхідність вирішення проблеми концентрації електронних ресурсів аграрного спрямування в потужних інформаційних центрах (агропорталах) та впровадження ефективних технологій передачі інформації і знань з таких центрів до як агроконсалтингових формувань, так і до кінцевих користувачів, тобто сільськогосподарських товаровиробників.

Вибір методів комунікацій консультанта з клієнтом, їх комбінування дає найбільший ефект лише при використанні передових технологій передачі знань і інформації.

1.2 Розробка структури, програмного забезпечення дистанційної дорадчої системи у галузі рослинництва з розміщенням на порталі “Аграрний сектор України”

Рослинництво виконує базисну функцію в аграрній галузі. Його продукція є стратегічною для економіки й сировинною базою для інших галузей АПК. Цим же й диктуються його визначальна роль з точки зору безпеки й якості продукції.

Інтенсивні технології в рослинництві не можливі без використання комплексу пестицидів та висотехнологічних змін в рослинних організмах. А цим диктується підвищена увага до безпеки продукції.

Складні умови господарювання та постійний ріст цін на витратні ресурси накладає вимоги щодо ефективності використовуваних у галузі технологій.

2 Розробка програмного забезпечення та створення науково обґрунтованих баз даних колективного користування з проведенням їх наповнення

2.1 Розробка науково обґрунтованих баз даних колективного користування з рослинництва

Створення загальнонаціональної дистанційної інформаційно-дорадчої системи передбачає постійне вирішення проблеми інформаційного забезпечення.

Виходячи з необхідності перманентного поповнення даних, основою інформаційного наповнення сайту повинні бути бази даних колективного користування, які найбільш повно відповідають вимогам швидкого пошуку та структурованого зберігання інформації.

Для створення баз даних на основі використання мови програмування PHP і серверу баз даних My SQL було розроблене відповідне програмне забезпечення, яке дозволяє проводити швидкий пошук необхідної інформації.

Структурування та змістовне наповнення баз даних відбувалося за участі висококваліфікованих спеціалістів-практиків та науковців, що дало змогу створити науково-обґрунтовані бази даних, які можуть максимально ефективно використовуватись у виробництві, науковій діяльності та при навчанні студентів вищих навчальних закладів.

2.2 Створення науково обґрунтованих баз даних колективного користування суб’єктів племінної справи у тваринництві, порід тварин та кормів

З огляду системного інформаційного забезпечення важлива комплексна взаємна інтеграція баз даних з ефективним механізмом генерації необхідної інформації в результаті вибору; можливість використання інформаційних одиниць баз даних в інших рішеннях програмних продуктів. Це вимагає уніфікованої структури даних та використання загальноприйнятих їх форматів. Суттєвим при цьому залишається питання способів доступу до інформації, ціни інформації та наявність механізмів оновлення чи модернізації інформаційних масивів, в тому числі у взаємозв’язку з локальними версіями як баз даних, так і надбудованого на них програмного забезпечення.

Для забезпечення виконання поставленої задачі була створена база даних „Тваринництво”. Метою її розробки було завдання зробити максимально уніфіковану структуру, яку можна довільно масштабувати та пристосовувати для різних типів інформації, повний перелік яких, в свою чергу, може уточнюватись та доповнюватись вже після розробки самої бази. Даний підхід передбачає уніфікований зв’язок з іншимичастинами (базами)сайту, а також при зростанні масиву даних розділу тваринництва та їх накопиченні – розширення інтерфейсу та самої бази даних у відповідних напрямах.

На даному етапі база даних „Тваринництво” складається із чотирьох таблиць. Їх опис подано нижче.

  • Таблиця „Галузі” (в програмному коді branches). Це допоміжна таблиця, яка описує галузі тваринництва. Має просту структуру, яка складається з номеру запису (в програмному коді id), назву самої галузі (в програмному коді name) та полів, які описують рівневі структуру розділу „Тваринництво” ( в програмному коді l1 та l2), де l1 відповідає першому рівню, а l2 – другому. Таке розподілення на рівні зумовлено особливістю структури галузей тваринництва, наприклад, скотарство має молочний та м’ясний напрямки продуктивності, вівчарство – вовнове та смушкове, конярство – верхове, ваговозне, запряжне та верхово-запряжне тощо.

Докладно про структуру та статистика таблиці:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]