Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програмув_в_MathCad.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
199.68 Кб
Скачать

6.2.3. Розробка програми

Вставити рядок програмного коду в вже існуючу програму можливо в будь-який момент за допомогою тієї ж кнопки Add Line (Добавить линию). Для цього необхідно помістити лінію вводу на необхідне місце в програмному модулі натиснути Add Line. Місцезнаходження лінії вводу впливає на появу нового рядку:

Мал. 3 Результат натискання Add Line коли : а) лінія воду «виділяє» повністю другий рядок “positiveif x>0, б) лінія воду «виділяє» тільки “positive

На мал. 3б) нова вертикальна риска з двома рядками виділяє фрагмент програми, який відноситься до умово х  0, який знаходиться в заголовку.

Мал. 4 приклад удосконалення програми

При кожному виконанні програми, тобто обчисленню f (х), виконується послідовно кожний рядок коду. Розглянемо на прикладі (мал. 4):

  1. Оскільки х=1, то умова х<0 не виконується, и в першому ряду нічого не виконується.

  2. Умова другого ряду виконується х  0, тобто виконуються наступні два ряди, які поєднані вертикальною рискою.

  3. Функції f(x) присвоюється значення f(x)="positive".

  4. Умова х>1000 не виконується тому значення "big positive" не присвоюється і f (х) залишається рівною рядку "positive".

  5. Останній рядок не виконується, оскільки одна з умов істинна і оператор otherwise (иначе) не виконується.

Таким чином, основний принцип створення програмних модулів – правильність розташування рядків коду. Орієнтуватися в їх діх легко, оскільки фрагменти коду одного рівня згруповані за допомогою вертикальних рисок.

6.2.4. Локальне присвоювання (←)

Мова програмування MathCad не була б ефективною, якщо б не дозволяла створювати локальні змінні в програмі, які «не є видимі» з інших частин документа. Присвоєння в межах програми відбувається за допомогою оператора Local Definition (Локальное присваивание), який вставляється після натискання на панелі Programming (Программирование). Оператори присвоєння := та виводу = в межах програми не використовується.

Мал. 5 Локальне присвоювання в програмі

Змінна z існує тільки в середині програми. З інших місць документи отримати її не можливо.

6.2.5. Умовні оператори (if, otherwise)

Дії умовного оператора if складаються з двох частин. Спочатку перевіряється логічний вираз (умова) справа від нього. Якщо воно істинно, виконується вираз зліва від оператора if. Якщо хибно - нічого не виконується, а виконання програми продовжується переходом до наступного рядка.

Вставити умовний оператор в програму можна наступним чином:

  1. якщо необхідно, введіть ліву частину виразу та оператор присвоєння;

  2. створіть новий рядок програмного коду Add Line;

  3. натисніть кнопку умовного оператора if;

  4. справа від оператора if введіть умову. Використовуйте логічні оператори, вводячи їх з панелі Boolean (Булевы операторы);

  5. вираз, який виконується, при істинній умові, введіть зліва оператора if;

  6. якщо в програмі передбачені додаткові умови, додайте до програми рядки і введіть їх так же, використовуючи оператор if або otherwise.

Мал. 6 Вставка умовного оператора

Оператор otherwise використовується з одним або декількома умовними операторами if и вказує на вираз, який буде виконуватися якщо жодна з умов не є істинною. Приклад див. вище.