Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програмув_в_MathCad.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
199.68 Кб
Скачать

6.1. Програмування в системі MathCad.

MathCad це система, орієнтована на користувача, який може нічого не знати про програмування. Творці MathCad мали на меті, аби дати можливість професіоналам – фізикам, хімікам, математикам самостійно проводити складні розрахунки, не звертаючись за допомогою до програмістів. Але з’ясувалось що взагалі без програмування MathCad втрачає свою силу, а особливо коли користувач знайомий з принципами створення програм і хоче зробити складні розрахунки в своєму стилі.

В ранніх версіях MathCad вбудованої мови програмування не було. Замість знайомих принципів програмування, користувачі мали комбінувати декілька специфічних вбудованих функцій та ранжированні змінні.

Використання ранжированих змінних – це потужний апарат MathCad, який схожий на використання циклів у програмуванні.

Останні версії MathCad мають свою власну мову. З одного боку є можливість для програмістів використовувати програмні коди в документі MathCad, з іншої – простота та інтуїтивність дозволяє швидко її вивчити.

6.2. Мова програмування MathCad

Для того, щоб вставити програмні коди в документ MathCad є спеціальна панель інструментів Programming (Программирование), яку можна викликати на екран натисканням кнопки Programming Toolbar на панелі Math (Математика). Більшість кнопок цієї панелі має текстове представлення операторів програмування, тому легко зрозуміти їх зміст.

Розглянемо основні частини мови програмування в MathCad.

6.2.1. Програма MathCad

Основними інструментами роботи в MathCad є математичні вирази, змінні та функції. Нерідко записати формули, яка використовує внутрішню логіку, в один рядок не можливо (наприклад, повернення різних значень функції в залежності від умов). Призначення програмних модулів полягає у визначенні виразів, змінних і функцій в декілька рядків, часто з використанням специфічних програмних операторів.

Мал. 1 Різні способи описання функцій

Зрівняємо визначення функцій g(x) за допомогою оператора if та f(x) за допомогою програмного модуля.

Програмування в MathCad має суттєві преваги перед вбудованими функціями, які роблять документ простішим та читабельним:

  • можливість використання циклів та операторів умов;

  • простота створення функцій та змінних, які потребують декілька кроків (наприклад, функція умови, яка визначена за допомогою програми);

  • можливість створення функцій, які мають в собі закритий для решти документа код, включаючи переваги використання локальних змінних та обробку виняткових ситуацій (помилок).

Як ми бачимо з прикладу, програмний модуль в MathCad визначається вертикальною рискою, з права від якої послідовно записані оператори мови програмування.

6.2.2. Створення програми (Add Line)

Для створення програмного модуля (приклад див. вище):

  1. введіть ліву частину виразу, знак присвоювання (ім’я f(x)).

  2. якщо необхідно, викликати на екран панель інструментів Programming (Программирование);

  3. натиснути на цій панелі Add Line (Добавить линию);

  4. якщо приблизно відома кількість рядків коду програми, то стільки разів натискаємо кнопку Add Line (результат трикратного натискання)

Мал. 2

  1. в місцезаповнювачах введіть необхідні значення, використовуючи програмні оператори. В нашому прикладі в перший місцезаповнювач вводиться рядок “positive”, потім натискається кнопка If (Если) на панелі Programming (Программирование) і в місцезаповнювач, який з’явився вводиться вираз х>0, потім аналогічно наступні рядки.

  2. після того як програмний модуль повністю визначен і всі місцезаповнювачі не пусті, функція може використовуватися звичайно.

Не можна вводити імена програмних операторів з клавіатури набираючи, а тільки комбінацією клавіш, які описані в виникаючих підказках.