Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програмув_в_MathCad.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
199.68 Кб
Скачать

6.2.6. Оператори циклу (for, while, break, continue)

В мові програмування MathCad є два оператора циклу: for та while. Перший з них дає змогу організувати цикл по деякій змінній, змушуючи її проходити певний діапазон значення. Другий створює цикл з виходом з нього по деякій логічній умові.

Для встановлення в програмний модуль оператора циклу, необхідно:

  1. створити в програмному модулі нову лінію;

  2. вставити один з операторів циклу for або while натисканням однойменної кнопки на панелі Programming (Программирование);

  3. якщо вибрали оператор for, то вставте у відповідний місцезаповнювач ім’я змінної та діапазон її значень, якщо while - то логічний вираз, при порушенні якого повинен бути вихід з циклу;

Мал. 7 Оператори циклу:

а)новий б) ранжированою змінною; в) з векторною змінною.

Мал. 8 Оператори циклу а)новий б) з розрахунками

  1. в нижньому місцезаповнювачі введіть вирази, які повинні виконуватись циклічно;

  2. при необхідності доповніть програму іншими строками та введить в них необхідний код.

Іноді необхідно достроково завершити цикл, тобто по умові заголовку. Для цього використовується оператор break.

Мал. 9 Використання оператора break в середины циклыв:а) for; б) while

Для того, щоб чіткіше визначити межі завершення циклу, в кінці може використовуватись додатковий рядок з оператором continue панелі Programming. На результат програми наявність оператора continue не впливає.

Мал. 10 Використання оператора continue в середины циклів:а) for; б) while

6.2.7. Повернення значень (return)

Якщо для визначення змінної або функції використовується програмний модуль, то його рядки використовуються послідовно при обчисленні цієї змінної або функції. Відповідно, по мірі виконання програми обчислювальний результат змінюється. В якості кінцевого результату видається останнє присвоювання.

Щоб підкреслити повернення програмним модулем певного значення, можна взяти за правило робити це в останньому рядку програмного модуля.

Мал. 11 Повернення значення явно описано в останньому рядку програми

Разом тим, можна перервати виконання програми в будь-який її точці (наприкл., за допомогою умовного оператору) та видати деяке значення, застосувавши оператор return. В цьому випадку при виконанні вказаної умови (мал. 10) в якості результату повертається значення, яке введено в місцезаповнювач після return, більше не виконується ніякий код. Оператор return вписується в програму за допомогою однойменної кнопки панелі Programming (Программирование).

Мал. 12 Використання оператору return

6.2.8. Перехват помилок (on error)

Програмування в MathCad дозволяє здійснювати додаткову обробку помилок. Якщо користувач вважає, що виконання коду в деякому місці програми може викликати помилку (наприклад, ділення на нуль), то цю помилку можна перехопити за допомогою оператора on error. Для того, щоб вставити його в програму, треба лінію вводу помістити в необхідне місце і натиснути кнопку on error на панелі Programming (Программирование). В результаті з’явиться рядок з двома місцезаповнювачами та оператором on error посередині.