Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц_я 1-3.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
556.54 Кб
Скачать

Тема 1. Становлення українських спецслужб. (2 год.)

  1. Поняття спецслужби. Історіографія курсу.

  2. Розвідувальна діяльність у Київській Русі.

  3. Козацька розвідка та контррозвідка. Лаврін Капуста.

Згідно визначення, яке дав російський правозахитсник Віталій Трофимов. Спецслу́жба — структура або вид діяльності, відмінний від типового. Термин часто використовується у вузькому значенні «спеціальної служби для організації та ведення розвідувальної діяльності, а також виконання спеціальних функцій (розвідувальних, охоронних, каральних тощо».

Ро́звідка — теорія та практика збору інформації про супротивника або конкурента длябезпеки і одержання переваг у військовій галузіполітиці або економіці. Розвідка полягає у здійсненні організаційних і технічних заходів щодо добування інформації про супротивника та обстановку, що склалася.

Розвідка може використовувати як легальні методи збору інформації (наприклад збір і аналіз даних з публічних джерелпрослуховування радіоканалів із закордону, спостереження за допомогою розвідувальних супутників), так і нелегальні операції, що попадають під поняття «шпигунство» чи «крадіжка інформації».

Розвідка може вживатися в таких значення:

  • Військова розвідка для військових цілей

  • Контррозвідка — розвідувальна діяльність проти розвідок противника.

  • Стратегічна розвідка — розвідка, що має на меті отримання стратегічної інформації

  • Рекогносцировка (військова справа)

  • Шпигунство — нелегальна розвідка

  • Повітряна розвідка

  • Аналітична розвідка — отримання розвідінформації за допомогою аналізу даних

  • Радіоелектронна розвідка — розвідка за допомогою радіоелектронних засобів

  • Конкурентна розвідка у бізнесі

  • Геологорозвідувальні роботи — розвідка надр планети.

  • Видова розвідка — розвідка на основі зображень (видів)

Контррозвідка (нім. Spionageabwehr) — діяльність, яка здійснюється спеціальними органами держави для боротьби проти розвідок іншої держави.

Контррозвідка (КР) відноситься до діяльності розвідувальних організацій по запобіганню успішного дізнання та збору розвідінформації про них неприятельськими чи ворожими розвідувальними організаціями.

Національні розвідувальні програми, і, як наслідок, загальна обороноздатність країни, є вразливими для атак. І роль контррозвідки полягає в захисті розвідувального процесу. Однією з проблем КР, є широкий діапазон потенційних загроз, повна оцінка якого є складним завданням.

Диверсія — вчинення з метою ослаблення держави вибухів, підпалів або інших дій, спрямованих на масове знищення людей, заподіяння тілесних ушкоджень чи іншої шкоди їхньому здоров'ю, на зруйнування або пошкодження об'єктів, які мають важливе народногосподарське чи оборонне значення, а також вчинення з тією самою метою дій, спрямованих на радіоактивне забруднення, масове отруєння, поширення епідемій, епізоотій чи епіфітотій.

Кримінально каране в Україні діяння. Основний об'єкт посягання — національна безпека. Крім того, злочин передбачає обов'язковий додатковий об'єкт — життя та здоров'я особи, власністьдовкілля.

Терористичний акт – скоєння вибуху, підпалу чи інших дій, з метою залякування населення, створення атмосфери небезпеки для життя, впливу на прийняття певних рішень органами влади та міжнародними організаціями (може буди здійснений терористом або терористичною групою)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]