Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекцiя 7.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
53.25 Кб
Скачать

Лекція № 7 «Організація змагань по рухливим іграм»

Зміст

  1. Введення

  2. Основні принципи проведення змагань по рухомих іграх

  3. Організація змагань

  4. Правила організації і проведення змагань

  5. Додаток 1

  6. Додаток 2

  7. Список використовуваної літератури:

1. Введення

Змагання по рухомих іграх, що проводяться серед учнів, винні, перш за все, сприяти зміцненню їх здоров'я і гартуванню організму, вихованню звички до регулярних занять фізичними вправами і підвищенню фізичної підготовленості. У доступній формі хлоп'ята знайомляться з основами техніки різних видів спорту.

2. Основні принципи проведення змагань по рухливих іграх

Найбільш прості змагання по рухливих іграх - це конкурси і атракціони, що влаштовуються під час свят або незалежно від них. Складніший вид змагань - це першість між декількома командами по одній з рухливих ігор, таких, наприклад, як «Перестрілка», «Російська гилка». Найбільш цінними в педагогічному відношенні є змагання по цілому комплексу рухливих ігор, організувати які значно складніше, ніж змагання по окремих іграх. У комплекси підбираються рухливі Ігри з різноманітною руховою діяльністю, різними тактичними прийомами, що вимагають прояву різних фізичних якостей. Подібні змагання вимагають від учасників всесторонньої рухової підготовленості і сприяють їх фізичному розвитку.

Для проведення змагань можна використовувати ігри-естафети, в яких учасники виконують різноманітні завдання, відповідні їх фізичним можливостям. Завдання можуть бути різними: пробігти, проскочити, проповзти дистанцію, подолати перешкоди на дистанції (перелізти через колоду, залізти на канат, на гімнастичну стінку, пролізти через обруч, трубу) і тому подібне В ігри-змагання включаються гімнастичні, акробатичні, легкоатлетичні і інші вправи, що входять в програму по фізичній культурі для загальноосвітніх шкіл, або вправи, що підводять до окремих видів спорту. У змагання також підбирають ігри з програм по фізичній культурі для різних класів, збірок ігор, рекомендованих для школярів, ігри, що існують серед учнів. Якщо в змаганнях беруть участь хлоп'ята різних віків, то завдання і ігри повинні відповідати їх віковим особливостям і фізичному розвитку. Враховуються також різні інтереси і фізичні можливості хлопчиків і дівчаток, особливо підліткового віку. Можна використовувати різні ігри (їх в комплексі може бути 6-10) для хлопчиків і дівчаток або об'єднати їх в одній команді, яка зазвичай складається з 10 чоловік, але давати їм різні завдання. Так, хлопчики в естафеті ведуть, наприклад, м'яч ногою, а дівчатка ударяють його рукою об землю. Якщо в естафеті беруть участь хлоп'ята різних віків, то молодшим даються полегшені завдання. У одній і тій же естафеті (на етапах) можуть бути різні завдання, але вони мають бути однаковими для кожної команди. Наприклад, якщо учасники молодших класів в естафеті можуть добігти до гімнастичної стінки, торкнутися її рукою і повернутися назад, то для учнів середнього шкільного віку завдання інше: на цій же дистанції зробити перекид, добігши до стінки, піднятися по ній, зістрибнути вниз і, повертаючись назад, проскочити на одній нозі, а старшим школярам ножна запропонувати проповзти по-пластунськи, забратися по сходах на руках і так же спуститися. Змагання проводяться по круговій системі, де, наприклад, кожна з чотирьох команд грає один з одним, прагнучи набрати більше окулярів. Можуть проходити змагання і по олімпійській системі, де команда, що програла, вибуває. З вибулими командами можна провести «утішливі» ігри. За перемогу в кожній грі команда отримує встановлену положенням кількість очок. Наприклад, 3 очка за виграш, 2 очки за гру внічию 11 очко за програш. Якщо додатково проводяться конкурси серед уболівальників або капітанів, то окуляри, отримані ними, додаються до окулярів команд, що змагаються. Зазвичай програма комплексних змагань займає 1-1,5 ч, Завчасно, до змагань, потрібно скласти відповідне положення, де указується час, місце змагань, кількість гравців в команді і, звичайно, перелік ігор, що входять в комплекс, щоб діти могли заздалегідь познайомитися з цими іграми, потренуватися. Зазвичай кожна команда має свою емблему.

Змагання можуть проводитися усередині класів (між командами), між класами і на першість школи. У одних іграх визначається особиста першість, в інших - командні. Особиста першість може проводитися в іграх, де учасники по черзі (або одночасно, невеликими групами) виконують однакові для всіх завдання на спритність, швидкість, силу, рівновага і так далі Досягнення кожного оцінюються порівнянням показаних результатів (наприклад, виграє той хто першим без помилок закінчить гру) або ж зіставленням отриманих очків (наприклад, за переможця вважається гравець, який отримає більше число окулярів в естафеті). Командна першість визначається в колективних рухливих іграх з розділенням на команди. Команди можуть бути роздільними або змішаними по підлозі. У останньому випадку в команду слід включати однакове число хлопчиків і дівчаток. Склад гравців в командах не повинен перевищувати 6-8 чоловік. У кожній команді вибирається капітан.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]