Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори реконструкція.doc
Скачиваний:
74
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
1.72 Mб
Скачать
    1. 1.3.Особливості ремонту і реконструкції цивільних будинків.

Ремонтні, будівельно-монтажні і спеціальні роботи під час ремонту і реконструкції

цивільних будинків мають ряд специфічних особливостей які негативно впливають на ефективність ремонтно-будівельних робіт.

Специфічні умови полягають в тому що, будинки які підлягають ремонту, розміщені в умовах існуючих структур міст, населених пунктів, промислових підприємств і т.п. Все це перешкоджає вибору досить поширених індустріальних методів і способів виконання робіт обмежує використання високопродуктивних машин і механізмів ускладнює матеріально-технічне забезпечення.

Весь комплекс особливостей ремонту і реконструкції цивільних будинків можна об′єднати в декілька груп.

      1. Характер забудови, який межує з об′єктом реконструкції.

До цієї групи можна віднести:

  • загальна стислість майданчику реконструкції. Ця особливість характеризується високою щільністю забудови різними будинками і спорудами.

  • насиченість території, де ремонтуються і реконструюються об′єкти наземними і підземними комунікаціями, заглибленими спорудами. Ця особливість не дозволяє використовувати високопродуктивну техніку для виконання земляних робіт і , як наслідок, великі об′єми цих робіт виконують вручну, а також необхідні великі затрати по захисту, пернесенню і підсиленню підземних комунікацій.

  • завантаженість, вузькі проїзди для транспорту автомобільної системи. Ці особливості обмежують рух будівельної техніки і транспорту, особливо великогабаритних, в наслідок чого ускладнюється постачання матеріально- технічних ресурсів і механізмів.

Рис.1.3.1 Об'єкти:

1  прибудовані; 2 вбудовані; 3  що сполучають; 4  охоплюючі.

      1. Об′ємно-планувальні і конструктивні рішення об′єктів, які реконструюються.

До цієї групи особливостей необхідно віднести:

  • складна конфігурація об′єктів, які підлягають реконструкції. Ці особливості вимагають індивідуального підходу при виборі методів і засобів виконання робіт, багаторазовому монтажу і демонтажу вантажопід′ємних механізмів, ускладнюють рух і установлення будівельної техніки.

  • індивідуальність об′ємно- планувальних і архітектурно-конструктивних рішень.

Будинки, які підлягають ремонту і реконструкції, в процесі довготривалої експлуатації,

змінювали не тільки планувальні рішення, а й взагалі перебудовувались.

Крім того, будинки, в основному будувались по індивідуальних проектах. Різновидність конструкцій унеможливлює використання типових технологій, обмежує застосування типових технологій, обмежує застосування типових конструкцій, індустріальних ментодів виконання робіт.

  • внутрішня стислість об’єктів ремонту і реконструкції.

Під цим поняттям необхідно розуміти наявність, на ділянках проведення робіт різновидного обладнання, вбудованих приміщень, заглиблень, фундаментів і інш.. По типу внутрішньої стислості будинки розподіляють на: вільні, обмежено доступні, недоступні.

Рис.1.3.1. Будинки: вільні, обмежено доступні, недоступні;

З зміною об’ємно планувальних рішень при реконструкції об’єктів виникає необхідність демонтажу існуючих частин будтнку. Демонтажним роботам і роботам по підсиленню конструкції завжди передує комплекс робіт по забезпеченню стійкості частин будинку які не розбираються і конструкції які підсилають. Механізація таких Робін ускладнюється, а основним засобом монтажу є: лебідки, талі, домкрати, монтажні балки і машини які обладнані різновид- ними обмежувачами.

До початку робіт по розбиранню будинку необхідно впевнитись що всі енергетичні мережі від′єднані і демонтовані.

Головними особливостями робіт по влаштуванню і підсиленю фундаментів є те, що фундаменти вже існують і це тягне за собою цілий комплекс додаткових робіт:

  • виконати земляні роботи в стислих умовах, де обмежено можливість застосування високопродуктивної техніки;

  • організувати вивезення грунту із котловану, відходів від розбирання та постачання бетонної суміші, арматури, матеріалів для опалубки;

  • підготувати конструкції для робот из ними (очищення, влаштування насічки, свердління);

  • розвантажити конструкції, тобто передати навантаження конструкції, які підлягають заміні, на інші.