Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основна частина (1).docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
114.04 Кб
Скачать

4. Догляд за худобою і його зміст

До заходів догляду за коровами як у пасовищний, так і в стійловий період відноситься систематична чистка тваринного щітками, підмивання, літнє купання, підрізка копит. Перед вигоном на пасовище проводяться ветеринарний огляд і перевірка худоби на заразні захворювання. Перекладати худобу з стійлового утримання на пасовищне і навпаки необхідно поступово. Різкий перехід на пасовищний корм може викликати розлад травлення. Для попередження цього перед вигоном на пасовище в перші дні після стійлового утримання корову треба добре підживити. [12]

Спочатку худобу пасуть всього 2-3 години і до 10-го дня доводять пасіння до 14-15 годин.

Перехід від стійлового утримання до пасовищного треба починати не раніше, ніж пасовище просохне до такого стану, що худоба не залишає на грунті після себе глибоких слідів. Слід пам'ятати, що при швидкому переході до соковитому корму, особливо після поїдання мокрою, змоченою дощем трави, худоба може захворіти здуттям рубця.

У жаркий час дня необхідно переривати пасіння, затримуючи тварин близько водопою, вибираючи добре провітрювані тінисті майданчики, розташовані на більш високих місцях.

Відстань до пасовища повинно бути не більше 2-3 км. По можливості тварини повинні мати постійний доступ до води. Якщо такої можливості немає, то напувати худобу потрібно, не менше 3-4 разів на добу. При випасанні необхідно стежити за тим, щоб тварини не збивалися в купу, а йшли розгорнутим фронтом. Восени і ранньою весною тварин при випасанні після нічного і обіднього відпочинку краще направляти за вітром. [13]

У дощову, сильно вітряну або негоду необхідно вкривати тварин під час відпочинку, використовуючи для цього природні прикриття - дерева, чагарник.

Правильне утримання худоби взимку - основа гарного здоров'я і високої продуктивності. Приміщення, в якому утримується худоба, а також внутрішнє обладнання (стійло, стоки, годівниця, прив'язь, начиння) за літній час повинні бути повністю відремонтовані. Стіни, годівницю, перегородки, необхідно продезинфікувати після вигону корови на пасовищі і перед постановкою її на зимовий період. Особливо важливо усунути протяги, ретельно закрити щілини. Вікна обов'язково повинні відкриватися, а розташовувати їх потрібно збоку або ззаду вище голови тварини. Площа підлоги повинна бути в 10-15 разів більше площі вікон. Вікна та двері слід влаштовувати на східну і південну сторони. Це допоможе уникнути простудних захворювань тварин. [1]

Середня довжина стійла для корови повинна бути не менше 180-190 см, ширина - 140 см, а висота бічної стінки-150 см, об'єм приміщення - 18-20 м 3. Годівницю краще робити напівовальною форми, шириною вгорі 80 см, внизу - 50 см. Годівничка повинна бути за обсягом такий, щоб у неї містилася разова дача грубого корму. Прив'язь може бути різного пристрою, але вона повинна забезпечувати можливість швидкого звільнення тварини і не заважати йому лягати і вставати.

Оптимальна температура утримання худоби 8-12 ° С. При догляді за твариною необхідно суворо дотримуватися розпорядку дня, тобто годувати, поїти та чистити постійно в один і той же час. При годівлі корові не можна давати відразу всю добову норму грубого корму, так як, отримуючи великий об'єм корму, корова починає його перебирати, а при змочуванні слиною корм набуває запаху, йому не властивий, після чого тварина поїдає його неохоче. Щоб уникнути цього порцію грубого корму краще розділити на 2 або 3 дачі. Звичайно застосовується триразове годування: вранці, вдень і ввечері.

Для новотельних корів бажано ввести чотириразове годування з метою виявлення їх максимальної продуктивності. Не слід годувати худобу перед доїнням, так як деякі корми залишають запах, що передається молока.

При триразовому годівлі зернові та соковиті корми краще роздавати вранці і опівдні, а грубі - протягом одного годування.

Порядок згодовування кормів бажаний такий: спочатку дають концентровані корми, потім соковиті і в останню чергу - грубі.

Залишки кормів з годівниць необхідно видаляти, так як вони загнивають і гнильний запах передається іншим кормів.

Поїти тварин краще після роздачі соковитого корму. Температура води не повинна бути нижче 10-12 ° С. Абсолютно неприпустимий водопій взимку з ополонки. Перегони тварин до ополонки, крім того, пов'язані з небезпекою, особливо для тільних корів. [4]

Заготовляти воду для напування корови краще в чані, поставленому в приміщенні, де вона міститься, щоб вода мала температуру приміщення.

Поїти корову треба вдосталь, число напування має відповідати числу годувань. [1]