Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
умнечкаъ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
114.18 Кб
Скачать

34,Поняття господарської правосуб'єктивності та господарської компетенції,зв'язок цих понять.Права та обов'язки суб'єктів господарського права.

При визначенні сутності і поняття правосуб'єктності важливе значення має той факт, що об'єм прав і обов'язків суб'єктів господарського права має динамічний характер, який залежить від цілей і завдань їх діяльності, що визначають статусні права і обов'язки, а також від кількості і характеру господарських зв'язків, в яких перебуває суб'єкт (поточні права і обов'язки). У поточних правах і обов'язках замикається круг пізнання правосуб'єктності індивідів і колективів – приватної і публічної, в результаті аналізу суперечностей і конфліктів відкриваються потреби у вдосконаленні правового регулювання. Правові статуси суб'єктів господарювання відносно рухомі і можуть змінюватися законодавцями або засновниками залежно від потреб подолання деструктивних або, навпаки, підтримки або започаткування конструктивних тенденцій. Зі сказаного можна зробити висновок про неприпустимість догматичного підходу, особливо в сучасному дуже динамічному житті, а навпаки, про необхідність діалектичного підходу.

господарська компетенція суб'єктів господарювання визначається як сукупність господарських прав та обов'язків щодо здійснення господарської діяльності. Суб'єкту господарювання належать як повноваження щодо безпосереднього виготовлення та реалізації продукції, виконання робіт чи надання послуг вартісного характеру, так і організаційно установчі пов­новаження.

Господарська компетенція суб'єктів господарювання встановлюється законодавством і конкретизується у статутах, інших установчих документах, які затверджуються їх засновниками.

Будь який суб'єкт господарювання може здійснювати свою діяльність лише за наявності певної матеріальної бази. Майнова відокремленість є важливою ознакою суб'єкта господарювання. У сучасних умовах її зміст може бути як максимально широким, включаючи всі повноваження суб'єкта стосовно володіння, користування та розпорядження майном (що опосередковується правом власності), так і обмеженим. В останньому випадку має місце здійснення господарської діяльності на базі чужого майна (право господарського відання та оперативного управління). Юридичною формою відокремлення майна господарських організацій є його закріплення на самостійному балансі.

Права та обов'язки суб'єктів господарювання

Кожен з видів суб'єктів господарської діяльності має свої певні завдання. Підприємство здійснює виробничо-господарську діяльність, банк - кредитну, розрахункову та іншу діяльність, орган державної виконавчої влади - управлінську діяльність в економіці.

Права суб'єктів визначаються господарським законодавством.Права суб'єктів можна класифікувати відповідно до їхнього змісту:

засновницькі права - включають право на вільний вибір засновниками видів діяльності, право на вибір організаційно-правової форми, право на прийняття рішення про створення та припинення діяльності підприємства; майнові права - мати на підставі певного речового права основні фонди, обігові кошти, інші цінності, вартість яких відображається на самостійному балансі підприємства, вести господарську та комерційну діяльність, бути позивачем і відповідачем у судових органах, розпоряджатися майном, набувати на законних підставах майно.