Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kochetov__V.O.,__Golovchenko_N.V._Buh._oblik_v_...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

Модуль 1. Особливості організації бухгалтерського обліку в бюджетних установах

Тема 1. Об'єкти і завдання бухгалтерського обліку в бюджетних установах

Бухгалтерський облік в бюджетних установах є складовою частиною інформаційної системи господарюючого суб'єкта, що надає економічну інформацію про його діяльність за певний проміжок часу. Така інформація має істотне значення в роботі організацій і установ, які здійснюють свою діяльність за рахунок коштів державного або місцевого бюджету. До них належать установи науки, культури, охорони здоров’я, освіти та інших сфер діяльності.

Відповідно до Конституції громадяни України мають право на охорону здоров’я, освіту, задоволення культурних і духовних потреб. Матеріальною гарантією реалізації цих прав є широка мережа державних установ освіти, науки, охорони здоров’я, культури та інших сфер соціально-економічної сфери.

В нашій країні функціонують десятки тисяч бюджетних установ: понад 22 тис. загальноосвітніх шкіл, у яких навчається близько 6,5 млн. учнів. Понад 2,5 млн. дітей виховуються в 24 тис. діючих дошкільних установах. Достатній розвиток має підготовка фахівців вищої і середньої кваліфікації в технікумах, коледжах, інститутах, академіях і університетах. Бюджетна сфера включає тисячі установ системи державного управління, суду, прокуратури та правоохоронних органів, управління системи Пенсійного фонду України.

Всі перераховані установи більшу частину понесених видатків, пов’язаних з виконанням ними статутних функцій і операцій, відшкодовують за рахунок цільового їхнього фінансування з державного або місцевого бюджету. Установи соціальної сфери мають необхідні умови і ресурси, що їм виділяються, для забезпечення державних програм. На здійснення цих операцій витрачаються значні матеріальні і грошові кошти, джерелом яких є суспільні фонди споживання, які формуються в основному за рахунок коштів й асигнувань державного бюджету. Тому дані установи називаються бюджетними. Контроль за витратою цих коштів має велике державне значення. Він покладається на систему бухгалтерського обліку відповідних бюджетних установ.

Бухгалтерський облік у бюджетних установах є організованою системою збору інформації і контролю за використанням коштів, що виділяються на такі цілі. Даний облік будується на загальноприйнятих в міжнародній практиці принципах, виконує управлінську, контрольну та інформаційну функції, але має певні особливості і розглядається як окремий вид економічної діяльності на підприємствах бюджетної сфери.

Бюджетні установи, зареєстровані в органах виконавчої влади як юридичні особи, мають власну систему обліку. Вони будують свою облікову політику, спрямовану не на одержання прибутку, а на облік і контроль видатків у процесі надання різного роду нематеріальних послуг і використовуваного на ці цілі фінансування.

Структурні особливості облікової політики будь-якої бюджетної установи можна представити у вигляді системи, що складається з таких елементів:

  1. Використовувана форма бухгалтерського обліку.

  1. Облік джерел відшкодування видатків.

  2. Система фінансування установи.

  3. Метод обліку видатків.

  4. Правила нарахування зношування основних коштів.

  5. Правила нарахування зносу МШП (знос на дані господарські засоби не нараховується).

  6. Правила визначення результатів виконання кошторису видатків.

Наведені особливості формування облікової політики бюджетних установ визначають зміст та найважливіші завдання бухгалтерського обліку в цих організаціях, суть яких полягає в тому, щоб повно і вчасно відображати їхню фінансово-господарську діяльність та всі операції, пов’язані з використанням бюджетних і позабюджетних коштів відповідно до їх цільового призначення. Розробляється облікова політика кожною установою самостійно, але на основі чинних законодавчих і нормативних документів, що регламентують ведення бухгалтерського обліку в установах, що одержує асигнування з бюджету.