Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kochetov__V.O.,__Golovchenko_N.V._Buh._oblik_v_...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

Тема 8. Облік коштів і фінансування за спеціальним фондом бюджету

Бюджетні установи в результаті фінансово-господарської діяльності можуть одержувати у своє розпорядження коштів не тільки з бюджету, а й з інших джерел. Кошти, які бюджетні установи одержують понад асигнування, що виділяються їм з державного або місцевого бюджету, прийнято називати позабюджетними.

Уперше Законом України «Про Державний бюджет України на 2000 рік» було передбачено, що, починаючи з 1 січня 2000 р. всі позабюджетні кошти установ і організацій, які утримуються за рахунок державного бюджету України, включаються до спеціального фонду бюджету України як власні надходження цих установ і відповідно в обліку виділяються спеціальні видатки. Можна тому зробити висновок, що спеціальні кошти цих установ стали бюджетними й враховуються у складі спеціального фонду державного бюджету.

Залежно від принципу походження й використання позабюджетні кошти діляться на спеціальні кошти, суми за дорученнями, депозитні кошти та інші позабюджетні кошти.

Спеціальні кошти це доходи бюджетних установ, які вони одержують від надання платних послуг, виконання робіт, реалізації продукції або іншої діяльності, що здійснюється відповідно до затверджених нормативно-правових актів, і використовують за цільовим призначенням у відповідності з кошторисом доходів і видатків установи.

Суми за дорученнями це кошти, які бюджетні установи одержують від фізичних і юридичних осіб на виконання певних доручень.

До депозитних сум належать кошти, які надходять у тимчасове розпорядження бюджетних установ і з настанням відповідних умов підлягають поверненню власникові.

Розпорядниками позабюджетних коштів є керівники бюджетних установ, яким надане право розпоряджатися бюджетними асигнуваннями.

Планування доходів і видатків спеціального фонду здійснюється за одним і тим же кошторисом доходів і видатків, що й бюджетні кошти загального фонду. Їх облік ведеться за єдиним планом рахунків на тому самому балансі. Операції з позабюджетними коштами оформлюються такими ж первинними документами, що й бюджетні кошти. Щодо них діє та ж сама класифікація видатків за кодами економічної класифікації.

Порядок використання та обліку позабюджетних коштів регламентується Інструкцією про порядок використання й обліку позабюджетних коштів бюджетних установ і звітності про них, затвердженою ГУДКУ від 11.08.1998 р. № 63.

Для забезпечення збереження позабюджетних коштів і проведення операцій з ними установами відкриваються поточні рахунки тільки в тих уповноважених банках, у яких їм відкрито поточні бюджетні рахунки.

З метою впровадження ефективного контролю за витратами позабюджетних коштів установ і організацій, які утримуються за рахунок коштів державного бюджету, наказом ГУДКУ від 25.03.1999 р. № 27 «Порядок казначейського обслуговування позабюджетних коштів державного бюджету» ці установи переведено на казначейське обслуговування позабюджетних коштів.

Для обліку позабюджетних коштів бюджетним установам, які переводяться на казначейське обслуговування позабюджетних коштів, в органах Державного казначейства на ім'я установ і організацій відкриваються один або декілька (але не більше чотирьох) спеціальних реєстраційних рахунків за всіма видами позабюджетних коштів. Тобто, за необхідності на ім'я бюджетної установи може бути відкрито чотири спеціальних реєстраційних рахунки:

  1. для обліку спеціальних коштів;

  2. для обліку сум за дорученнями;

  3. для обліку депозитних сум;

  4. для обліку інших позабюджетних коштів.

Для відкриття спеціальних реєстраційних рахунків бюджетні установи подають в органи Державного казначейства відповідні документи. Питома вага позабюджетних коштів у кошторисі доходів окремих бюджетних установ може бути досить великою, іноді вона досягає більше 50%, а тому істотне значення має правильна організація обліку цих коштів, завданнями якого є:

- контроль за повним і своєчасним надходженням коштів, зараховуваних до складу спеціального фонду;

- забезпечення контролю за витрачанням коштів спеціального фонду відповідно до затвердженого кошторису доходів і видатків;

- забезпечення всіх рівнів управління інформацією про рух і використання коштів спеціального фонду.

До найважливіших видів спеціальних коштів належать надходження від надання платних послуг. Нормативно-правовими актами, які дають бюджетним установам право одержувати доходи за надання платних послуг, є «Положення про порядок ліцензування підприємницької діяльності», затверджене Постановою Кабінету Міністрів України від 03.07.1998г, № 1020, і «Перелік платних послуг», які можуть надаватися бюджетними установами». Так, вищі навчальні заклади згідно зазначеного переліку можуть надавати такі платні послуги:

- навчання іноземних і українських студентів понад державне замовлення;

- одержання другої вищої освіти;

- післядипломна освіта;

- підготовка аспірантів і докторантів понад державне замовлення;

- прийняття кандидатських іспитів;

- проживання в гуртожитках навчальних закладів;

- інші види послуг.

Право мати спеціальні кошти надаються бюджетним установам у тому випадку, якщо немає можливості організувати надання послуг, виконання робіт або здійснення іншої діяльності на основах комерційного розрахунку, а також, якщо видатки, пов'язані із здійсненням зазначеної діяльності, повністю покриваються одержуваними доходами.

Для збереження спеціальних коштів в установах уповноваженого банку відкривається окремий поточний рахунок для всіх видів спеціальних коштів установи, а в умовах казначейського обслуговування позабюджетних коштів – спеціальний реєстраційний рахунок для їхнього обліку в органах Державного казначейства.

Зарахування спеціальних коштів на поточні (реєстраційні) рахунку здійснюється шляхом безготівкових розрахунків або шляхом внесення платежів готівкою, що не дозволяється використовувати без попереднього зарахування на поточний (реєстраційний) рахунок.

Операції на поточних рахунках спеціальних коштів здійснюються в загальновстановленому порядку в межах залишку коштів на цих рахунках.

Оплаті видатків зі спеціальних реєстраційних рахунків передує контроль органів Державного казначейства на підставі платіжних доручень, до яких додаються виправдувальні документи (рахунки на оплату, накладні, товарно-транспортні накладні, трудові угоди, договори на виконання робіт, акти виконаних робіт) у межах наявності коштів за певним кодом економічної класифікації видатків.

Видача готівки зі спеціальних реєстраційних рахунків на всі потреби установи (заробітна плата, господарські витрати, відрядження) здійснюється на підставі представленої в орган Державного казначейства заявки. Інші документи, які підтверджують потребу одержання готівки, не потрібні.

Для одержання готівки на придбання продуктів харчування й господарських потреб розпорядник коштів письмово повідомляють про це орган Державного казначейства. Після одержання готівки органу Державного казначейства протягом трьох днів після здійснення операцій з готівкою подаються відповідні підтверджувальні документи (чеки, акти на придбання матеріальних цінностей, прибуткові накладні, роздавальні відомості). У випадку непредставлення у встановлений термін наведених вище документів орган Державного казначейства блокує видачу готівки на будь-які інші потреби, крім видатків за захищеними статтями.

Органи Державного казначейства для відображення операцій за спеціальними коштами ведуть особисту картотеку обліку спеціальних коштів, у якій облік ведеться без розподілу їх на окремі види й коди функціональної класифікації. Детальний облік доходів і видатків за спеціальними коштами ведуть самі бюджетні установи й централізовані бухгалтерії на картках встановленої форми.

Отже, в умовах казначейського обслуговування позабюджетних коштів органи Державного казначейства здійснюють попередній контроль за цими коштами, що певною мірою обмежує права розпорядників коштів самостійно витрачати й маневрувати позабюджетними коштами.

Для обліку спеціальних коштів і операцій з ними в Плані рахунків бюджетних установ передбачено наведені нижче рахунки й субрахунки. Доходи спеціального фонду обліковуються на пасивному рахунку 71 «Доходи спеціального фонду», що має такі субрахунки:

- 711 «Доходи за коштами, отриманими як плата за послуги»;

- 712 «Доходи за іншими джерелами власних надходжень»;

- 713 «Доходи за іншими надходженнями спеціального фонду»;

- 714 «Кошти батьків за надані послуги»;

- 715 «Доходи, спрямовані на покриття дефіциту загального фонду»;

- 716 «Доходи за видатками майбутніх періодів».

У кредит субрахунку 711 «Доходи за коштами, отриманими як плата за послуги» записуються суми нарахованих доходів за надані послуги й суми надходжень від інших видів спеціальних коштів. У дебет цього субрахунку після закінчення року відносяться видатки за спеціальними коштами, проведені протягом року.

Результат виконання кошторису за спеціальним фондом відображається по кредиту субрахунку 342 «Результат виконання кошторису за спеціальним фондом». На субрахунку 716 «Доходи за видатками майбутніх періодів» обліковуються суми коштів за договорами з фізичними або юридичними особами за надані послуги (навчання, медичне обслуговування), які надійшли у звітному році й не використані, але які будуть витрачено в наступному році.

Для обліку операцій на поточних і реєстраційному рахунках за спеціальними коштами використовуються активні субрахунки:

- 313 «Поточні рахунки для обліку спеціальних коштів»;

- 323 «Спеціальні реєстраційні рахунки для обліку спеціальних коштів».

Записи за цими рахунками проводяться як і за іншими грошовими рахунками, відкритими в установах банків або в системі казначейства. Підставою для відображення операцій на цих рахунках є виправдувальні документи, які будуть додані до виписок по відповідному рахунку в банку або казначействі.