Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Statti(1).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
185.34 Кб
Скачать

Спеціальні підстави звільнення хабародавця від кримінальної відповідальності:

  • 1) якщо стосовно нього мало місце вимагання хабара;

  • 2) якщо після давання хабара він добровільно заявив про це до порушення кримінальної справи щодо нього органу, наділеному законом правом на порушення кримінальної справи.

Організатори, посібники та підбурювачі давання - одержання хабара не підлягають звільненню від кримінальної відповідальності на підставі ч. 3 ст. 369.

Ст.370 «Провокація хабара»

Об'єктивна сторона

створення службовою особою обстановки чи умов, що викликають або пропонування хабара, або його одержання. Можна виділити дві форми цього злочину, які полягають у свідомому створенні обстановки й умов, що зумовлюють:

  • 1) пропонування хабара;

  • 2) одержання хабара.

Злочин є закінченим з моменту вчинення зазначених дій незалежно від того, чи було дано або одержано хабар.

Суб'єкт злочину

службова особа

Суб'єктивна сторона

прямий умисел

мета – викрити того, хто дав або взяв хабар

Кваліфікуючі ознаки

  • вчинене службовою особою правоохоронного органу (ч.2 ст.370)

Провокація хабара - це спеціальний вид підбурювання до вчинення злочину, а саме - до давання або до одержання хабара. Суть провокації полягає у тому, що провокатор сам викликає в інших намір вчинити злочин з метою їх викриття. Тому не є провокацією хабара дії особи, в якої вимагається хабар, що полягають у передачі хабарнику незаконної матеріальної винагороди з відома правоохоронних органів.

Якщо з провокаційною метою службова особа організувала давання чи одержання хабара, підбурила до цього того, хто дав чи одержав хабар, або сприяла їм у цьому → як співучасть у хабарництві і додатково кваліфікувати за відповідними частинами статей 27 і 368 або 369.

У діях особи, яка у зв'язку з вимаганням у неї хабара, перш ніж його дати, звернулась до органів влади з метою викрити вимагача, складу злочину немає. Тому вона звільняється від відповідальності на підставі не ч. 3 ст. 369 КК, а п. 2 ч. 1 ст. 6 КПК (за відсутністю складу злочину). Гроші та цінності, які ця особа передала як хабар з метою викрити вимагача, підлягають поверненню законному власнику на підставі п. 5 ч. 1 ст. 81 КПК.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]