Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Statti(1).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
185.34 Кб
Скачать

Суб'єктивна сторона

Характеризуються умисною формою вини (крім ст.367).

Зміст вини у злочинах з формальними складамиусвідомлення винним суспільно небезпечного характеру вчинюваних дій і бажання їх вчинити.

У ст.366 і ст.368 свідомістю винного охоплюється вчинення діяння з використанням свого службового становища і всупереч інтересам служби.

Зміст вини у злочинах з матеріальним складом → визначається психічним ставленням до самого діяння і до суспільно небезпечних наслідків, що настали в результаті його вчинення. При цьому психічне ставлення службової особи до настання вказаних у законі наслідків (істотної шкоди або тяжких наслідків) може характеризуватися як умисною, так і необережною (або лише необережною) формою вини.

Таким чином, при визначенні суб'єктивної сторони злочину у сфері службової діяльності необхідно, насамперед, встановити, що службова особа:

  • 1) усвідомлювала факт використання свого службового становища і той факт, що це суперечить інтересам служби;

  • 2) передбачала, що такі дії завдають шкоди змісту правильної роботи державного чи іншого апарату або створюють загрозу настання такої шкоди, і бажала вчинити такі дії.

Загалом такі злочини, які характеризуються умисним ставленням до діяння, умисним або необережним ставленням до наслідків слід визнавати умисними.

Ст.364 «Зловживання владою або службовим становищем»

Об'єктивна сторона

дія або бездіяльність

  • зловживання владою – умисне використання службовою особою, яка має владні повноваження, всупереч інтересам служби своїх прав щодо пред'явлення вимог, а також прийняття рішень, обов'язкових для виконання іншими фізичними чи юридичними особами.

  • зловживання службовим становищем, які заподіяли істотну шкоду охоронюваним законом правам та інтересам окремих громадян, або державним чи громадським інтересам, або інтересам юридичних осіб - це будь-яке умисне використання службовою особою всупереч інтересам служби своїх прав і можливостей, пов'язаних з її посадою (охоплює в себе і зловживання владою).

  • обов’язкова ознака - причинний зв'язок між зловживанням владою або службовим становищем і істотною шкодою.

  • істотна шкода.

«Всупереч інтересам служби» - передбачає, що службова особа не бажає рахуватися з покладеними на неї законом чи іншим нормативно-правовим актом обов'язками, діє всупереч їм, не звертає увагу на службові інтереси.

«Інтереси служби» - це, насамперед, інтереси суспільства та держави взагалі, і крім того, інтереси певного органу, підприємства, установи або організації, що не суперечать, не протиставляються інтересам суспільства та держави.

Злочин визнається закінченим з моменту фактичного настання істотної шкоди.

Суб'єкт злочину

службова особа

Суб'єктивна сторона

умисне ставлення винного до діяння і умисне або необережне ставлення до його наслідків.

Корисливий мотив, інші особисті інтереси та інтереси третіх осіб → обов'язкові ознаки зловживання владою або службовим становищем.

Кваліфікуючі ознаки

  • спричинення тяжких наслідків (ч.2 ст.364)

особливо кваліфікуючі:

  • вчинення працівником правоохоронного органу (ч.3 ст.364)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]