Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка на практику.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
6.46 Mб
Скачать

Розділ 5

Тема 5 Використання програмного забезпечення виробного-фінансової і управлінської діяльності, проведення обліково-економічних розрахунків

Мета : надбати практичні навички роботи в програмі 1С: Підприємство «Конфігурації для с-г підприємств України», запуску робочої інформаційної бази, встановлення основних параметрів роботи системи, формування довідників, обліку касових та банківських операцій.

Теоретичні відомості:

1С: Підприємство 7.7 – програмний засіб, призначений для вирішення широкого кола задач по автоматизації підприємств різних видів діяльності.

Конфігурація для с-г підприємств України” автоматизує бухгалтерський облік у сільськогосподарських підприємствах.

Система 1С: Підприємство може працювати в чотирьох режимах (верхній лівий кут вікна запуску програми): 1С:Предприятие, Конфигуратор, Отладчик и Монитор.

1С:Предприятие – призначений для ведення обліку, автоматично запускається, якщо ми спеціально не обумовлюємо інший режим. Надалі ми працюємо саме в ньому.

Конфигуратор - призначений для редагування структур даних, збереження, відновлення даних, формування списку користувачів, призначення їм прав.

Отладчик – призначений для налагодження програмних модулів. Кінцевими користувачами не використовується.

Монитор - призначений для перегляду списку користувачів та історії зміни інформаційної бази. Він дозволяє побачити, коли, як і над якими документами, скільки часу працюють ваші бухгалтери, і контролювати їхню роботу.

Інформаційна база – окремий каталог на жорсткому диску, в якому програма 1С:Підприємство” зберігає і накопичує облікову інформацію.

План рахунків – у системі „1С:Підприємство”, це назва списку бухгалтерських рахунків, на яких буде групуватися інформація про наявність і рух засобів підприємства, а також відображення подій податкового обліку. План рахунків відкривається при виборі в головному меню Операции пункту План счетов

Субконто – будь-який об’єкт аналітичного обліку: основний засіб, матеріал, товар, організація-контрагент.

Довідники - об’єкти програми, що служать для збереження умовно-постійної інформації, для формування списків можливих значень субконто, тобто для організації аналітичного обліку. Список основних довідників можна відкрити через меню Справочники або Операции / Справочники.

Надходження готівки проводиться прибутковими касовими ордерами (Журнали Каса) Витрачання готівки проводиться видатковими касовими ордерами (Журнали Каса)

Рух коштів на рахунках в банку проводиться банківською випискою (Журнали Банк)

Робота у режимі конфігуратор

Заходимо у програму «1С: Підприємство», у діалоговому вікні вибираємо режим програми – Конфігуратор і вибираємо свою групу – Ок. У вікні, що з’явилося вибираємо пункт меню Администрирование / Пользователи /

Першою піктограмою створюємо новий елемент (користувача). У вікні, що висвітилося вводимо відповідні дані. На вкладці Атрибуты вводимо ім’я, повне ім’я, вказуємо робочий каталог; на вкладці Роль – права – адміністратора, інтерфейс – основний.

Після створення нового користувача закриваємо вікно програми. Знову запускаємо програму «1С: Підприємство» в режимі 1С: Предприятие, ставимо галочку Монопольно, вибираємо свою групу – Ок.

Ознайомлюємося з меню програми.