Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по диплому.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
209.92 Кб
Скачать

23

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

Запорізький національний технічний університет

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до виконання студентами випускної

роботи для отримання кваліфікації бакалавра з міжнародних економічних відносин всіх форм навчання

2012

Методичні вказівки до виконання випускної роботи для отримання кваліфікації бакалавра з міжнародних економічних відносин всіх форм навчання / Укл,: Ситников М.М., Гамов М.С.Нечай О.О. – Запоріжжя: ЗНТУ, 2008. - 20 с.

Укладачі: Ситников М.М., доц.

Гамов М.С., доц.

Нечай О.О. ст.викл.

Рецензент: Кримська Л.О., доцент, к.т.н.

Відповідальний за

випуск: Гамов М.С., доцент, к.т.н.

Затверджено

на засіданні кафедри “Міжнародні економічні відносини”

Протокол № 1

від 4.09.2008 р.

ВСТУП

Міжнародні економічні відносини – одна з найважливіших сфер сучасного життя. Становлення і розвиток цих відносин – безпосередній результат поступової інтернаціоналізації виробництва, формування єдиної економічної основи нашої цивілізації.

Перехід України до ринкової економіки спонукає до широкого використання світогосподарських зв’язків, багатющого досвіду, нагромадженого людством у раціональному використанні матеріальних, фінансових, трудових та інших ресурсів. Побудова на Україні відкритої економіки передбачає необхідність приведення її структури, господарського механізму, організаційних інституцій у відповідність з найважливішими тенденціями світового економічного розвитку. Тож підготовка фахівців з міжнародних економічних відносин постає як невідкладне і дуже важливе завдання, і особливо період дипломного проектування, коли студент має показати ступень відповідальності своєї кваліфікації вимогам сучасного етапу перебудови, які він отримав за 4 роки навчання.

Підготовка випускної роботи – завершальна стадія підготовки бакалаврів, при виконанні якої студенти повинні продемонструвати знання та навички з міжнародних економічних відносин.

Завдання цих методичних вказівок – дати студентові уявлення щодо вимог до тематики, змісту, оформлення та виконання випускної роботи, допомогти студентам правильно організувати свою роботу.

Методичні вказівки призначені для студентів спеціальності 6.0102 “Міжнародні відносини”, керівників і консультантів робіт. Вони будуть також корисними як на етапі збирання й систематизації студентами інформації до випускної роботи так і в процесі її написання.

1 Загальні положення

    1. Мета випускної роботи.

Написання студентами випускних робіт є однією із форм поглибленого вивчення курсу міжнародних економічних відносин, важливим складовим елементом учбового процесу, підсумковим контролем якості підготовки спеціалістів високої кваліфікації.

Випускна робота – це результат самостійного дослідження студента за отриманою темою. Вона передбачає глибоке вивчення робіт з міжнародних економічних відносин, системний відбір та аналіз фактичного матеріалу, узагальнення явищ міжнародного економічного життя, вміння робити самостійні висновки.

Необхідною умовою успішного виконання випускної роботи є ґрунтовне оволодіння нормативним курсом міжнародних економічних відносин та циклом спецкурсів, набуття навичок самостійної науково-дослідницької роботи в процесі підготовки реферативних виступів, виконання курсових робіт, участі в наукових гуртках та проблемних групах.

Метою роботи є, по-перше, систематизація, закріплення і перевірка теоретичних знань студентів з міжнародних економічних відносин; по-друге, поглиблене вивчення студентом однієї із конкретних проблем міжнародних економічних відносин і більш ґрунтовне оволодіння навичками самостійної науково-дослідницької роботи; по-третє, дослідження та узагальнення практики міжнародних економічних відносин; по-четверте, одержання нових результатів у вигляді наукових узагальнень, висновків, формулювання міжнародних економічних відносин.

Оцінка, отримана при захисті роботи - є підставою для Державної екзаменаційної комісії при вирішенні питання про присвоєння випускникові відповідної кваліфікації.

    1. Керівництво випускною роботою.

1.2.1 Для керівництва випускною роботою наказом ректора призначається керівники робіт з числа професорсько-викладацького складу і наукових співробітників інституту, а також висококваліфікованих фахівців закладів і підприємств.

1.2.2 На наукового керівника покладається:

а) надання допомоги студентові в уточненні змісту теми, визначенні її напрямку, укладанні завдання на розробку дипломної роботи (див. Додаток А), затвердженні календарного графіку підготовки дипломної роботи (див. Додаток Б);

б) надання студентові допомоги в доборі бібліографії;

в) наукове керівництво і допомога в написанні випускної роботи шляхом перегляду її частинами і в цілому; студент зобов`язаний звітувати про виконану роботу перед своїм керівником не рідше одного разу на тиждень. Науковий керівник регулярно повідомляє про хід виконання випускних робіт на засіданні кафедри;

г) сприяння студентові у збиранні та отриманні необхідних додаткових матеріалів;

д) написання відгуку на випускну роботу.

Відгук наукового керівника повинен показати, в якій мірі випускник упорався з поставленим перед ним завданням, який теоретичний рівень роботи, яке її практичне значення, наскільки правильно він узагальнив практичний досвід роботи, які поставив нові питання й висунув пропозиції, спрямовані на поліпшення роботи, яка їх ефективність;

є) участь у попередньому захисті і при необхідності в засіданні ДЕК.

1.2.3 Для кваліфікованих консультацій з окремих питань випускної роботи за рахунок ліміту часу, відведеного на керівництво роботою, можуть призначатися консультанти.

1.2.4 Консультант зобов`язаний:

а) брати участь у видачі завдання;

б) систематично консультувати студентів;

в) надавати допомогу студентові у збиранні необхідних матеріалів;

г) працювати у тісному контакті з керівником роботи;

д) перевірити правильність викладання в випускній роботі питань, що консультуються ним.

Тема, строки виконання і захисту випускної роботи та науковий керівник визначаються і затверджуються кафедрою.

Тематика випускних робіт, що розробляться і затверджується кафедрою, охоплює найважливіші проблеми курсу міжнародних економічних відносин, пов`язана з науково-дослідницькою темою, що розробляється науковцями кафедри, враховує наукові інтереси викладачів, які керують написанням випускних робіт.

Кафедра міжнародних економічних відносин остаточно затверджує тему випускної роботи та її план. З допомогою наукового керівника студент складає план і графік написання випускної роботи, які затверджуються кафедрою. Для студентів заочного відділення тематика роботи, як правило повинна бути пов`язана зі службовими обов`язками, що виконуються ними за місцем роботи.