Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 4.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
111.62 Кб
Скачать

Люди, схожі на нас

Ми завжди добре відносимося до людей, які, як ми вважаємо, схожі на нас. От чому так важливо не жаліти часу на встановлення нових контактів. Приділіть якийсь час пошуку загальних інтересів, загальних знайомих — взагалі будь-чого, що може вас пов'язувати з іншою людиною, що викликає у неї і у вас однакові асоціації. Звідси та роль, яку грає уміння одягатися відповідно до ситуації: одяг дозволяє нам відчувати себе схожими на оточуючих, відчути свою приналежність до якоїсь групи, суспільства.

Якщо ви намагаєтеся вселити якусь думку бригаді робочих, одягнених в промаслені роби, а самі стоїте перед ними у відпрасованому костюмі, білосніжній сорочці, начищених черевиках із значним «дипломатом», між вами обов'язково виникає стіна і подолати її далеко не просто. Робити вплив на інших людей, впливаючи на них силою переконання, можна тільки в тому випадку, якщо ви знайдете точку дотику загальних з ними інтересів, якщо вони визнають вас за «свого хлопця» і зрозуміють, що вас можна не побоюватися.

Люди, яких ми знаємо і любимо

Пригадайте, чи були у вашому житті випадки, коли ви говорили комусь «так», а потім дуже хотіли відмовитися від своїх слів. У торгівлі таке явище називається «Купівельним розкаєнням». Ви жалкуєте про те, що сказали «так». Могло бути і так, що ви відповіли «так», тому що знаєте її і любите, і вам важко відмовити їй в чому-небудь.

У житті кожного з нас є люди, готові відповісти нам «так», про що б ми їх не попросили. Можливо, це ваші діти, чоловік (дружина), супутник життя, колега по роботі, мати або батько, улюблений клієнт або постачальник. Ми повинні бути надзвичайно обережні в спілкуванні з такими людьми, у жодному випадку не дозволяючи собі зловживати їх довірою. Якщо ми безсовісно користуватимемося їх готовністю допомогти, одного разу обов'язково наступить момент, коли вони будуть вимушені сказати «ні», як би не любили говорити «так».

Зовнішність людини

Людська зовнішність справляє на нас сильний вплив, і ми майже завжди готові сказати «так» тому, хто здається нам привабливим. Зовнішня привабливість вселяє довіру до того, хто нею володіє, примушуючи припускати в ній чесність, розум і багато інших позитивних якостей. Якщо мова йде про нашу власну зовнішність, ми повинні витягувати з неї максимум можливого. Коли вам потрібно переконати когось, привернути на свій бік, готуючись до зустрічі, особливо ретельно підходьте до вибору одягу: нехай він максимально підкреслить ваші переваги і приховає недоліки.

Ситуації

Є декілька видів ситуацій, коли людина говорить «так» з більшою, ніж зазвичай, легкістю.

Дефіцит

Кожному з нас доводилося потрапляти в ситуації, коли ми вважали, що товару на всіх не вистачить. Якщо ми вважаємо, що якась частина інформації є таємною, тобто дефіцитна, ми докладемо всіх зусиль, щоб добути хоча б невелику її частку.

Зразок

Побачивши зразок товару або частково ознайомившись з ідеєю, ми нерідко відчуваємо, що хочемо отримати все цілком.

Обмежений час

Якщо на ухвалення рішення нам відводиться обмежений час, ми легко говоримо «так» із страху упустити шанс, що підвернувся.

Легкість здійснення дій

Що стосується економіки, то всі компанії прагнуть полегшити нам процедуру покупок. Не можна сказати, щоб у відповідь на таку «турботу» ми купували товари в більшому об'ємі, але ми частіше робимо покупки. Класичний приклад такого роду — супермаркет, що поступово перетворюється на «магазин на всі випадки життя». Рекламно-торгові канали телебачення, каталоги, що доставляються додому, — все це способи полегшити покупцеві ухвалення рішення.

Скидка

Ми згодні придбати якийсь товар у більшій кількості, якщо нам пообіцяють, що при покупці дрібним оптом ми отримаємо певний виграш в ціні. Якщо ви збираєтеся скористатися цією ідеєю, просуваючи на ринок свої товари, врахуйте, що, згідно дослідженням психологів, набагато більшого ефекту можна добитися, кажучи: «Купите одну штуку, а другу ви отримаєте БЕЗКОШТОВНО», — чим пропонуючи «два за ціною одного».