Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 4.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
111.62 Кб
Скачать

3. Ухвалення рішення

Якщо ми намагаємося переконати в чомусь іншу людину, привернути її на свою сторону, необхідно надати їй певний час для ухвалення рішення. Щоб обговорити пропозицію, посперечатися з якихось конкретних моментів, погодитися на поступку, теж потрібен час, оскільки компроміси деколи дістаються дуже і дуже важко. Після закінчення дискусії людина повинна відчувати, що вона добре виконала роль, зробила все, що було в її силах.

Те ж саме можна сказати про домочадців, колег, директорів і керівників інших підприємств — тобто, всіх, з ким нам доводиться мати справу. Не можна вважати втраченим даремно час, витрачений на обговорення якогось питання. Якщо людина добре розуміє проблему або ясно бачить можливості, що відкриваються, вона з набагато більшою вірогідністю зважиться на ухвалення рішення. Такий дивовижний побічний ефект процесу торгу. Якщо хтось погоджується з вашою пропозицією, чи йде мова про покупку товару або про щось інше, він з більшою готовністю відгукнеться і на ваше прохання. Якщо двері згоди все-таки відкриваються, вони надовго залишаються відкритими.

Пригадайте, що часто компанії користуються послугами одних і тих самих постачальників протягом багатьох років, хоча іноді буває, що вони підводять з постачаннями, неправильно оформляють документи і взагалі нічим не краще за інших виробників. Але попереднє рішення зберігає свою силу, і договори про постачання переукладаються з року в рік.

А наші діти? Потрібні роки і роки, щоб переконати їх в необхідності прибирати за собою зі столу і брати участь в інших сімейних справах. Коли вони, врешті-решт, зрозуміють це, то робитимуть все самі без додаткових нагадувань. Якщо одного разу «рішення» ухвалене, погодитися з ним удруге значно легше. Ці слова коштують того, щоб їх повторити ще раз і виділити жирним шрифтом:

ЯКЩО ОДНОГО РАЗУ РІШЕННЯ УХВАЛЕНЕ, ТО ПОГОДИТИСЯ З НИМ УДРУГЕ ЗНАЧНО ЛЕГШЕ.

4. Позитивний вплив

Є люди, які легко можуть переконати нас в необхідності сказати «так», а бувають ситуації, коли ми самі робимо це без особливих утруднень.

Люди Люди, з якими ми часто зустрічаємося в приємному оточенні

Якщо ви запропонуєте своїм клієнтам якісь загальні заходи, ви надасте їм можливість регулярно зустрічатися в приємному оточенні.

Люди, які нас хвалять

Якщо ми хочемо використовувати похвалу для того, щоб підсилити свій вплив на людей, потрібно дотримуватися обережності: вона повинна бути виключно чесною. При цьому хвалити слід вчинки, а не особу. Якщо похвала обернена на особу, вона перетворюється на лестощі, абсолютно для більшості з нас неприйнятну.

СПІЛКУЮЧИСЬ З ДИТИНОЮ, можна сказати: «Я люблю, коли у тебе в кімнаті порядок. Такі слова справлять набагато сильніше враження і несуть менше небезпеки, ніж коли ми говоримо: «Я ТЕБЕ люблю, коли у тебе в кімнаті порядок».

АБО НА РОБОТІ: «Маріє, ваш звіт складений прекрасно. Тільки завдяки йому мені вдалося отримати згоду ради директорів. Дякую». Завжди краще хвалити вчинок, а не людину, що його зробила: «Маріє, ви краща секретарка зі всіх, з ким мені доводилося працювати. Просто не знаю, що б я робив без вас».