Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМИ 2 модуля.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
239.62 Кб
Скачать

Нарахування і розміри єдиного соціального внеску2

Фонд оплати праці (п. 2 Iнструкції №5) найманих працівників, у т. ч. іноземців

Роботодавці нараховують і сплачують індивідуальний відсоток ЄСВ, який залежить від їхнього класу професійного ризику виробництва

Наймані працівники сплачують 3,6% із суми зарплати

Винагороди фізособам за цивільно-правовими договорами, крім цивільно-правового договору, укладеного з фізособою-підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним у свідоцтві про держреєстрацію їх як підприємців

Підприємства нараховують і сплачують 34,7% на суму винагороди

Наймані працівники сплачують 2,6% за рахунок отриманого доходу

Допомога з тимчасової непрацездатності (як перші п’ять днів за рахунок коштів підприємства, так і решта днів хвороби за рахунок коштів Фонду соцстрахування)

Підприємства нараховують і сплачують 33,2% на суму допомоги

Наймані працівники сплачують 2% зі суми допомоги

Заробітна плата працівників-інвалідів

Роботодавці нараховують і сплачують 8,41% на фонд оплати праці, крім сум лікарняних

Наймані працівники сплачують 3,6% зі суми зарплати*

* Наймані працівники - інваліди, які працюють на підприємствах УТОГ, УТОС, сплачують 2,85% зі суми зарплати.

1 І до 30 числа ПДФО, але в цій статті про цей податок не йдеться.

2 Див. також у п. 5 ст. 8 Закону №2464 розміри ЄСВ відповідно до класів професійного ризику виробництва (на с. 62).

Про очікувану звітність

Безумовно, з 2011 року буде нова соцзвітність. І вона вже буде єдиною! Але повністю персоніфікованою (і, напевно, автоматичною)! Як ми вже визначили, для ЄСВ базовим періодом є календарний місяць. Отже, ПФУ за погодженням з усіма соцфондами має розробити єдину персоніфіковану звітність про ЄСВ. Часу залишилося небагато. Тому в Законі №2464 є Перехідні положення (розділ 8), у п. 5 яких визначено, що в разі якщо ПФУ не встигне запровадити єдину персоніфіковану звітність про ЄСВ, то на перший час бухгалтери зобов’язані подавати до територіальних органів ПФУ персоніфіковані відомості про застрахованих осіб, з якими стався нещасний випадок на виробництві або професійне захворювання, а також осіб, яких звільнено з роботи за період після подання останнього звіту щодо персоніфікованого обліку, в порядку, встановленому ПФУ за погодженням з центральним органом виконавчої влади у сфері праці та соціальної політики.

Інакше кажучи, краще б ПФУ встиг до 01.01.2011 р. запровадити персоніфіковану звітність про ЄСВ (і її автоматизувати), бо якщо не встигне, то матимемо тимчасово кілька інших щомісячних персоніфікованих звітів.

Штрафні санкції, відповідальність

Як визначає п. 2 ст. 8 Закону №2464, ЄСВ не входить до системи оподаткування, отже, на нього не можуть поширюватися норми Закону №2181. Відповідно, Закон №2464 прописав окрему відповідальність у вигляді штрафів і пені за порушення цього Закону та окрему адмінвідповідальність за кожним видом соцстрахування за порушення в цих видах страхування.

Адміністративна відповідальність за порушення норм нового Закону

У статті 26 Закону №2464 визначено, що посадові особи несуть адміністративну відповідальність за:

  • порушення порядку нарахування, обчислення і строків сплати ЄСВ;

  • неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності щодо ЄСВ;

  • подання недостовірних відомостей, що використовуються в державному реєстрі, інших відомостей, передбачених цим Законом (а про це в розділі «Про кодекси»).

Так, у п. 11 ст. 25 Закону №2464 визначено, що територіальний орган ПФУ застосовує до платника ЄСВ такі штрафні санкції:

1) у разі ухилення від взяття на облік або несвоєчасного подання заяви про взяття на облік платниками ЄСВ, на яких не поширюється дія Закону «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців», — штраф у розмірі 10 н. м. д. г. (170 грн);

2) за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) ЄСВ — штраф у розмірі 10% своєчасно не сплачених сум;

3) за донарахування територіальним органом ПФУ або платником своєчасно не нарахованого ЄСВ — штраф у розмірі 5% зазначеної суми за кожен повний або неповний базовий звітний період, за який донараховано таку суму, але не більш як 50% суми донарахованого ЄСВ;

4) за неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності, передбаченої цим Законом, територіальним органом ПФУ — штраф у розмірі 10 н. м. д. г. (170 грн);

5) за неналежне ведення бухгалтерської документації, на підставі якої нараховується ЄСВ, — штраф у розмірі від 8 до 15 н. м. д. г. (від 136 до 255 грн);

6) за несплату, неповну сплату або несвоєчасну сплату суми ЄСВ одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується ЄСВ, (авансових платежів) — штраф у розмірі 10% таких несплачених або несвоєчасно сплачених сум.

Якщо ж підприємство самостійно виявляє своєчасно не сплачені суми страхових внесків, то воно зобов’язане самостійно обчислити ці внески та сплатити їх з нарахуванням пені (п. 2 ст. 25 Закону №2464).

Перехідні положення Закону №2464 містять низку змін до кодексів щодо встановлення порушень і відповідальності за них (про них читайте в останньому розділі статті), що своїми розмірами неприємно вражає!

Про новий держреєстр і нові посвідчення

Додатково новий Закон запроваджує новий державний реєстр і нові посвідчення.

Державний реєстр соцстрахування — це організаційно-технічна система, призначена для накопичення, зберігання та використання інформації про збір та ведення обліку єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, його платників та застрахованих осіб, що складається з реєстру страхувальників та реєстру застрахованих осіб. Тобто в цьому реєстрі окремо накопичуватиметься інформація про підприємства, що сплачують соцвнесок, і фізосіб, які отримують різні види доходів та допомоги. Вона надходитиме звідусіль: від фондів соцстраху, держорганів реєстрації актів цивільного стану, органів ДПС, органів держстатистики, ДСЗ, інших підприємств, установ, організацій та військових частин, органів Держказначейства, територіальних органів ПФУ за результатами перевірок платників єдиного внеску, інших джерел.

Вільний доступ до цієї бази матимуть ПФУ та всі інші соцфонди, ДПАУ. А фізособи та підприємства зможуть отримувати інформацію з Держреєстру тільки за письмовим зверненням до ПФУ у визначеному ним порядку. При цьому ПФУ бере на себе обов’язок захищати інформацію, що міститься у Держреєстрі.

Про реєстр страхувальників написано у ст. 19 Закону №2464, а про реєстр застрахованих осіб — у ст. 20.

Реєстр страхувальників — це автоматизований банк відомостей, створений для ведення обліку платників єдиного внеску — страхувальників. У ньому окремо зазначатиметься інформація про підприємства та роботодавців (назва, код ЄДРПОУ, адреса, види економічної діяльності, кількість працівників тощо). Скидається на те, що всі підприємства і роботодавці отримають нові страхові номери. При цьому, як зазначає п. 3 Перехідних положень Закону №2464, перереєстрація платників страхових внесків та застрахованих осіб не здійснюється. ПФУ спільно з фондами соцстраху та ДПАУ проводить звірення платників страхових внесків у визначеному порядку.

Реєстр застрахованих осіб — це автоматизований банк відомостей, створений для ведення єдиного обліку фізосіб, які підлягають загальнообов’язковому соцстрахуванню, і складатиметься з трьох частин:

  • у першій зазначатиметься інформація про фізособу (її П. І. Б., ідентифікаційний номер, дата народження і смерті, номер телефону, стать тощо);

  • у другій — розмір страхового стажу та суми сплачених соцвнесків, необхідні для розрахунку та призначення всіх видів соціальної допомоги, суми нарахованих доходів і кількість днів роботи для стажу тощо;

  • у третій — здійснення виплат за окремими видами загальнообов’язкового соцстрахування.

Усю зведену інформацію щодо фізособи ПФУ планує перенести до посвідчення застрахованих осіб (ст. 22 Закону №2464), але з 2014 року. Тобто на зміну вже застарілим (і так і не реалізованим) зеленим карткам — страховим свідоцтвам, які всі підприємства почали отримувати для своїх працівників з 2001 року, прийдуть з 2014 року нові електронні смарт-картки. І для цього, починаючи з 2011 року, всі підприємства мусять поновити дані про своїх працівників, у тому числі виділяючи тих, які не мають зелених карток, та стежити за тим, щоб уся надана працівниками інформація була правильна та своєчасна! В іншому разі посадові особи підприємства мусять сплатити адмінштраф за неправильну або несвоєчасно подану до реєстру застрахованих осіб інформацію про працівників.

Нове посвідчення застрахованих осіб — що це?

Посвідчення застрахованої особи в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування — це спеціальний документ у вигляді електронної смарт-картки з візуальними персоніфікованими ознаками, який забезпечує документування, збереження і використання індивідуальної інформації про набуті застрахованою особою права у сфері загальнообов’язкового державного соціального страхування, на якому може зберігатися інша інформація для забезпечення захисту прав застрахованих осіб на отримання коштів та послуг за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням.

Сподіваємося, ПФУ надасть у 2011 році докладнішу інформацію та визначить основні правила для роботодавця і фізособи щодо формування даних у держреєстрі.

Наостанку зазначимо, що номер посвідчення застрахованої особи є обов’язковим для використання підприємствами, установами, організаціями всіх форм власності, фізособами у разі виплати доходів, з яких сплачується єдиний внесок! А порядок видачі та зразок посвідчення застрахованої особи затверджуються КМУ, і наразі невідомо, якими саме будуть ці електронні смарт-картки.

Про кодекси

Пункт 11 Перехідних положень Закону №2464 передбачає зміни у низці статей деяких кодексів.

У Кодексі про адміністративні правопорушення у статтях 165-1 — 165-5 зазначено, що є порушенням законодавства про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соцстрахування і загальнообов’язкове державне пенсійне страхування та соцстрахування з ТВП, безробіття та НВВ.

Вносяться зміни до ст. 212-1 КК із зазначенням відповідальності за ухилення від сплати ЄСВ та страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, а саме:

1. Умисне ухилення від сплати ЄСВ чи страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, вчинене службовою особою підприємства, установи, організації незалежно від форми власності або особою, яка здійснює підприємницьку діяльність без створення юрособи, чи будь-якою іншою особою, яка зобов’язана його сплачувати, якщо таке діяння призвело до фактичного ненадходження до фондів соцстраху коштів у значних розмірах, — карається штрафом від 300 до 500 н. м. д. г. (від 5100 до 8500 грн) або позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Під значним розміром коштів слід розуміти суми ЄСВ чи страхового внеску на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, які в тисячу і більше разів перевищують установлений законом неоподатковуваний мінімум доходів громадян (тобто перевищують 17000 грн).

2. Ті самі діяння, вчинені за попередньою змовою групою осіб, або якщо вони призвели до фактичного ненадходження до фондів соцстраху коштів у великих розмірах, — караються штрафом від 500 до 2 тис. н. м. д. г. (від 8500 до 34000 грн) або виправними роботами на строк до двох років, чи обмеженням волі на строк до п’яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Під великим розміром коштів слід розуміти суми ЄСВ, які в три тисячі і більше разів перевищують установлений законом неоподатковуваний мінімум доходів громадян (тобто перевищують 51000 грн). Під особливо великим розміром коштів слід розуміти суми ЄСВ чи страхового внеску на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, які в п’ять тисяч і більше разів перевищують установлений законом неоподатковуваний мінімум доходів громадян (тобто перевищують 85000 грн).

3. Діяння, що описані вище і вчинені особою, раніше судимою за ухилення від сплати ЄСВ чи страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, або якщо вони призвели до фактичного ненадходження до фондів соцстраху коштів в особливо великих розмірах, — караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

4. Особа, яка вперше вчинила діяння, передбачені частинами першою або другою, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона до притягнення до кримінальної відповідальності сплатила ЄСВ чи страховий внесок на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, а також відшкодувала шкоду, завдану фондам соцстраху їх несвоєчасною сплатою (штрафні санкції, пеня).

Нові зобов’язання роботодавців

У п. 2 ст. 6 Закону №2464 визначено основні зобов’язання роботодавців, які повинні:

1. Перевіряти під час прийняття на роботу наявність у фізичної особи посвідчення застрахованої особи (наразі цю інформацію вже треба передати відділу кадрів!).

2. Повідомляти територіальний орган ПФУ про прийняття на роботу фізичної особи, відомостей про яку немає в Державному реєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування або яка не пред’явила на вимогу платника єдиного внеску посвідчення застрахованої особи, та подавати необхідні відомості і документи для взяття на облік зазначеної особи.

3. Отримувати в територіальному органі ПФУ посвідчення застрахованої особи у порядку, встановленому Пенсійним фондом, та видавати їх застрахованим особам (але це буде вже з 2014 року).

4. Повідомляти територіальний орган ПФУ про зміну відомостей, що вносяться до Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, про застраховану особу, на користь якої він сплачує єдиний внесок, у десятиденний строк після надходження таких відомостей тощо.

Невиконання норм цієї частини Закону накладає на посадових осіб підприємства адміністративну відповідальність.